Κυριακή 6/11 - ΑΣΟΕΕ
• Προχωράνε σε διαβουλεύσεις παρασκηνίου για να φτιάξουν κυβέρνηση δήθεν εθνικής σωτηρίας, με μοναδικό στόχο να αποφύγουν την πιθανότητα οι εκλογές και η λαϊκή βούληση να αλλάξουν τους συσχετισμούς μιας Βουλής, η οποία σήμερα δεν μπορεί να σταθεί. Είναι μια Βουλή η οποία έχει αποδεχθεί την υποτέλεια και την κηδεμονία. Είναι μια Βουλή η οποία έχει ψηφίσει μια σειρά από καταστροφικούς κοινωνικά νόμους και ετοιμάζεται να ψηφίσει κι άλλους
• Ο κ. Σαμαράς έκανε το λάθος να προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια των πολιτικών του προθέσεων πριν πάρει σοβαρές εγγυήσεις γι αυτά που ζητούσε. Κι όταν κάποιος κάνει την πρώτη υποχώρηση, μετά είναι πολύ εύκολη και η δεύτερη και η τρίτη.. και η τέταρτη. Θα αποδεχθεί από δω και στο εξής ή αποδέχεται για την επόμενη δεκαετία πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι ο κ. Ράιχνεμπαχ ή δεν ξέρω γω ποιος άλλος θα οριστεί από την επιτροπεία της τρόικα.
Προσπαθεί, παίζοντας κρυφτό, να ρίξει στάχτη στα μάτια λέγοντας ότι άλλο είναι η δανειακή σύμβαση και άλλο είναι τα μέτρα, τα οποία θα την συνοδεύσουν. αυτά τα δύο πάνε πακέτο
• Ξέρετε τι θα κληθεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας;..
Πρώτον, θα κληθεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης.
Δεύτερον. Θα κληθεί άμεσα να συντάξεις καταλόγους εφεδρείας για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο και στο στενό δημόσιο τομέα.
Τρίτον. Θα κληθεί να είναι αυτή η οποία θα υλοποιήσει τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου και του μεσοπροθέσμου και θα εισπράξει τα παλιά και τα νέα χαράτσια. Δηλαδή αυτή η οποία θα δώσει εντολή να κλείσουν το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά που δεν θάχουν να πληρώσουν.
Τέταρτον. Θα κληθεί να δρομολογήσει διαδικασίες εκποίησης, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας .
Και βεβαίως, πέμπτον, να διαχειριστεί την τραπεζική κρίση, την περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου σε σύντομες διαδικασίες να δρομολογήσουν τη μεταφορά του πλειοψηφικού πακέτου των τραπεζών σε ξένα χέρια ή σε χέρια,
Όλα αυτά είναι εξόχως πολιτικά και είναι η ταμπακέρα και δεν πάνε χώρια από τη δανειακή σύμβαση.
• Εμείς λέμε ότι υπάρχει ζήτημα ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας. Να το πω διαφορετικά. Υπό άλλες συνθήκες, τέτοια μέτρα. Να το πω διαφορετικά. Υπό άλλες συνθήκες, τέτοια μέτρα ποδηγέτησης του λαού και κοινωνικής εξαθλίωσης, θα πέρναγαν με πραξικοπήματα. δεν θα έχουμε πραξικοπήματα . Θα έχουμε όμως τον εκφυλισμό της δημοκρατίας, θα έχουμε την καταστρατήγηση του Συντάγματος, θα έχουμε τη γελοιοποίησης του Κοινοβουλίου και θα έχουμε ενδεχομένως και τερατογενέσεις και εκτρώματα.
Ο κ. Καρατζαφέρης αυτή τη στιγμή να καθορίζει την πολιτική ζωή του τόπου και να μας προστάζει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ο άνθρωπος ο οποίος πήγε να τιμήσει το όχι στο σπίτι του δικτάτορα Μεταξά.
Αυτή θα είναι η εικόνα το επόμενο διάστημα.
Και η κα Μπακογιάννη να μας εγκαλεί ότι είμαστε μια δύναμη αμοραλισμού, γιατί δεν εξηγούμε πώς θα καταφέρει ο λαός μας να κάνει Χριστούγεννα αν δεν ψηφίσουμε τη δανειακή σύμβαση. Ε, λοιπόν εμείς της απαντάμε, θα πάμε να τα πάρουμε για να κάνει ο λαός μας Χριστούγεννα απ΄ αυτούς που ήταν στις λίστες του Χριστοφοράκου
Μας κουνάνε και το δάχτυλο οι στυλοβάτες του διεφθαρμένου συστήματος διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και οι ακροδεξιοί, οι νοσταλγοί του Μεταξά και των δικτατόρων.
• Μας απείλησαν, κάτι το οποίο δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν θεσμικά και νομικά. Αλλά δεν είναι το θεσμικό και το νομικό. Αυτό είναι το λιγότερο. Δεν αντέχουν να το κάνουν.
Η Ιταλία σήμερα απειλείται, είναι η χώρα που μπαίνει στην κόλαση του Δάντη. Τα επιτόκια δανεισμού στην Ιταλία αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα όταν μπήκαμε στο ΔΝΤ Και η Ιταλία έχει χρέος 1,9 τρις, κοντά στα 2 τρις. Εάν η Ιταλία είναι η επόμενη στο ντόμινο που θα ακολουθήσει της εξόδου της Ελλάδας, είτε της άρνησης του ελληνικού λαού να εφαρμοστούν αυτές οι επονείδιστες συμφωνίες, τότε το ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα θα κινδυνεύσει άμεσα με κατάρρευση
Γι αυτό τρέμουν. Όχι γιατί τους έχει πιάσει καμιά κρίση αλληλεγγύης και φοβούνται ότι τυχόν ο ελληνικός λαός πάθει καμιά μεγαλύτερη ζημιά.
• Ή θα αποδεχθούμε την υποτέλεια και την κοινωνική διάλυση για μια δεκαετία τουλάχιστον και βάλε και στην καλύτερη περίπτωση να φτάσουμε να βγούμε από τη δεκαετία αυτή χωρίς μισθούς, χωρίς συντάξεις, χωρίς κοινωνικά δικαιώματα, χωρίς κυριαρχία και με χρέος όσο είχαμε, ακριβώς όσο είχαμε όταν μπήκαμε σ΄ αυτή την περιπέτεια ή να αρνηθούμε αυτή τη δανειακή σύμβαση, να αρνηθούμε την υποτέλεια και την κοινωνική χρεοκοπία.
Και γι αυτό λοιπόν εμείς λέμε εκλογές πριν κυρωθεί η δανειακή σύμβαση και δεσμεύσει τον ελληνικό λαό για μια δεκαετία. Εκλογές άμεσα.
• Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε, ανοίγοντας δρόμους, δείχνοντας προοπτική αλλά και παλεύοντας για την ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς που αποτελεί κρίσιμο βήμα για να προχωρήσει και μια ευρύτερη δυνατή συσπείρωση συμπαράταξης και ενότητας που έχει ανάγκη ο λαός μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Να είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να επιμείνουμε ώστε ο λαός μας να παραμείνει βασικός παράγοντας στις εξελίξεις. Να επιμείνουμε στις μαζικές, λαϊκές ενωτικές κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό και βεβαίως στις μεγάλες πόλεις. ας μην ξεχνάμε ότι φτάσαμε εδώ εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο λαός και το κίνημα τους εξώθησε. Εάν ο λαός μας και το κίνημα παραμείνει στους δρόμους, θα τους ρίξει και θα επιβάλει μια άλλη πολιτική, μια πραγματική ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής και θα ανοίξει δρόμους διεξόδου και ελπίδας.
*********
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια διαφορετική ανάγνωση των γεγονότων από την αισιόδοξη πλευρά τους. Γιατί πράγματι δεν έχει νόημα να πούμε τα χιλιοπειπωμένα, ότι ζούμε μια πρωτοφανή κρίση, μια επίθεση στο εισόδημα, στα δικαιώματα, στη δημοκρατία, σε ότι γνωρίσαμε ως κατακτήσεις των λαών στα πλαίσια μιας αστικής δημοκρατίας βέβαια, από τον πόλεμο και μετά.
Αυτό όμως που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι, πρώτον, ζούμε ιστορικές στιγμές, που κάθε δυο γενιές τουλάχιστον, μπορεί να συμβούν και άρα είμαστε, υπό μία άποψη, τυχεροί που ζούμε σε ενδιαφέρουσες εποχές. Δεύτερον, ότι έχουμε μια πολύ μεγάλη ευθύνη ιστορική ευθύνη να ηγηθούμε μιας σημαντικής αφύπνισης και χειραφέτησης του λαού μας , που τέτοια έχουμε να δούμε στη χώρα μας από , άλλοι λένε από τη μεταπολίτευση, εγώ θα έλεγα από μια άλλη τομή στη σύγχρονη ιστορία που ήταν η περίοδος της Εθνικής Αντίστασης.
Και πρέπει να δούμε επίσης τη θετική πλευρά του φεγγαριού, δηλαδή οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αποδεικνύουν αυτό που θεωρητικά εμείς προσπαθούσαμε να επισημάνουμε, ότι υπάρχουν σημαντικότατες δυνατότητες στα χέρια του ελληνικού λαού να αντιστρέψει τα πράγματα, να πάρει τα πράγματα στα χέρια του, να διεκδικήσει μια άλλη προοπτική απ΄ αυτήν της υποτέλειας, της υποταγής και της κοινωνικής διάλυσης που μας ορίζουν οι αποφάσεις της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής ελίτ και που με μεγάλη ευκολία έρχονται και υιοθετούν και συνυπογράφουν στη χώρα μας τα δυο κόμματα εξουσίας. Και να δούμε ότι η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, η Ελλάδα που παρουσιάζεται ως παρίας των διεθνών εξελίξεων, η Ελλάδα των «τεμπέληδων και των διεφθαρμένων», ήταν η χώρα που απασχόλησε τις τελευταίες μέρες τους G 20, ταρακούνησε την παγκόσμια οικονομία και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την «ευρωπαϊκή» σταθερότητα και ανάγκασε τον Ομπάμα να έρθει εσπευσμένα και να συναντηθεί με την Μέρκελ και τον Σαρκοζί για να βρουν λύσεις στο πρόβλημα της Ελλάδας.
Εάν η Ελλάδα, λοιπόν, που έχει 350 δις χρέος, που είναι το 2,8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ήταν ένα τόσο εύκολο πρόβλημα με το οποίο θα μπορούσαν να ξεμπερδέψουν πετάγοντάς την έξω από την ευρωζώνη, θα είχαν ξεμπερδέψει ήδη.
Τι ήταν αυτό που τους ανησύχησε; Το γεγονός ότι το πειραματόζωο σ΄ ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πείραμα αντέδρασε. Αντέδρασε πολλαπλώς και έδειξε ότι δεν μπορεί να ανεχθεί, εθελοντικά τουλάχιστον, την κοινωνική διάλυση και την υποτέλεια. Γιατί κανένας λαός δεν αποδέχεται εθελοντικά να οδηγηθεί στην αγχόνη.
Έχουμε εξελίξεις σημαντικές. Κάθε στιγμή που μιλάμε αλλάζουν. Στην προηγούμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινήσαμε τη συνεδρίαση έχοντας ως δεδομένο ότι πάμε για δημοψήφισμα και σηκώσαμε το γάντι. Τελείωσε η συνεδρίαση και είχαμε ως δεδομένο ότι δεν πάμε για δημοψήφισμα, πάμε σε εκλογές ή διαλύεται η κυβέρνηση. Το βράδυ, μετά από δυο μέρες, αποδείχθηκε ότι αυτή η κυβέρνηση άντεξε. Διότι αποδεικνύεται τελικά ότι η μεγαλύτερη συντεχνία σ΄ αυτή τη χώρα είναι η κυβέρνηση που κατηγορεί όλο τον ελληνικό λαό για συντεχνίες- είναι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Όσες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις κι αν υπάρξουν, στο τέλος αποδεικνύεται ότι έχουν μια υπερφυσική δυνατότητα να βγαίνουν ενωμένοι.
Όμως αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες και συνεχίζεται, είναι μια οπερέτα, μια φαρσοκωμωδία, που ξεγυμνώνει τις πραγματικές τους προθέσεις. Ποιο είναι το μεγάλο τους πρόβλημα; Μην τυχόν και δοθεί ο λόγος στον ελληνικό λαό. Μη τυχόν και εκφραστεί ο ελληνικός λαός. Και προχωράνε σε διαβουλεύσεις παρασκηνίου για να φτιάξουν κυβέρνηση δήθεν εθνικής σωτηρίας, με μοναδικό στόχο να αποφύγουν την πιθανότητα οι εκλογές και η λαϊκή βούληση να αλλάξουν τους συσχετισμούς μιας Βουλής, η οποία σήμερα δεν μπορεί να σταθεί. Είναι μια Βουλή η οποία έχει αποδεχθεί την υποτέλεια και την κηδεμονία. Είναι μια Βουλή η οποία έχει ψηφίσει μια σειρά από καταστροφικούς κοινωνικά νόμους και ετοιμάζεται να ψηφίσει κι άλλους. Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα; Ότι η Βουλή αυτή εκλέχτηκε σε άλλες συνθήκες, υπέκλεψαν την εντολή του ελληνικού λαού και σήμερα έχουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ να έχει το 52% των εδρών στη Βουλή περίπου, 153 βουλευτές, ενώ στην ελληνική κοινωνία, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα δεν συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό από το ποσοστό της επίσημης ανεργίας. Της ονομαστικής, όχι της πραγματικής.
Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η δυσαρμονία της ασκούμενης πολιτικής με τη λαϊκή βούληση. Κι αυτό προσπαθούν να παρακάμψουν.
Και πέφτουν οι μάσκες. Γιατί ο κ. Σαμαράς έκανε το λάθος να προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια των πολιτικών του προθέσεων πριν πάρει σοβαρές εγγυήσεις γι αυτά που ζητούσε. Κι όταν κάποιος κάνει την πρώτη υποχώρηση, μετά είναι πολύ εύκολη και η δεύτερη και η τρίτη.. και η τέταρτη. Ο κ. Σαμαράς μέχρι προχθές, σε ρητορικό επίπεδο τουλάχιστον, διεμήνυε ότι είναι αντίθετος με το μνημόνιο και αυτή την πολιτική και ότι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου οδηγούν στην υποτέλεια και στην οικονομική και πολιτική κηδεμονία. Έκανε όμως την υποχώρηση να αποδεχθεί ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση. Με λίγα λόγια δηλαδή, ότι θα αποδεχθεί από δω και στο εξής ή αποδέχεται για την επόμενη δεκαετία πραγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι ο κ. Ράιχνεμπαχ ή δεν ξέρω γω ποιος άλλος θα οριστεί από την επιτροπεία της τρόικα.
Και τώρα προσπαθεί, παίζοντας κρυφτό, να ρίξει στάχτη στα μάτια λέγοντας ότι άλλο είναι η δανειακή σύμβαση και άλλο είναι τα μέτρα, τα οποία θα την συνοδεύσουν.
Εμείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα δύο πάνε πακέτο. Και το πραγματικό τους πρόβλημα.. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος σε μια αποστροφή ειλικρίνειας, γιατί ξέρετε το πρόβλημα με τον κ. Βενιζέλο είναι ότι μιλάει πιο γρήγορα απ΄ όσο μπορεί να σκεφτεί, έχει αυτή τη ρητορική δεινότητα.. Αυτή η ρητορική δεινότητα τον έχει καταστρέψει.. Απαντώντας στη Βουλή στον τοποθέτηση που είχα μετά τον κ. Παπανδρέου, μου είπε, μα κι εσείς ζητάτε μια άλλη κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από εκλογές και το πρόβλημα είναι ότι αν προκύψει από εκλογές δεν θα έχουμε δεδομένη και την πολιτική της. Ενώ τώρα έχουμε δεδομένη την πολιτική της. Του ξέφυγε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
Γιατί ξέρετε τι θα κληθεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας;.. Και δεν είναι ζήτημα ο χρόνος. Βεβαίως και ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Θέλει μέχρι τον Μάρτη, γιατί είναι πολλά τα λεφτά να αφήσουν να τα διαχειριστούν άλλοι. 8 δις είναι το έκτο πακέτο, 80 δις το έβδομο. Αλλά ξέρετε τι θα κληθεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση; Ακόμα κι αν είναι μικρότερης χρονικής διάρκειας από τον Μάρτη. Ακόμα κι αν είναι μέχρι το Γενάρη, τον Φλεβάρη.
Πρώτον, θα κληθεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης.
Δεύτερον. Θα κληθεί άμεσα να συντάξει καταλόγους εφεδρείας για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο και στο στενό δημόσιο τομέα.
Τρίτον. Θα κληθεί να είναι αυτή η οποία θα υλοποιήσει τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου και του μεσοπροθέσμου και θα εισπράξει τα παλιά και τα νέα χαράτσια. Δηλαδή αυτή η οποία θα δώσει εντολή να κλείσουν το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά που δεν θάχουν να πληρώσουν.
Τέταρτον. Θα κληθεί να δρομολογήσει διαδικασίες εκποίησης, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας .
Και βεβαίως, πέμπτον, να διαχειριστεί την τραπεζική κρίση, την περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου σε σύντομες διαδικασίες να δρομολογήσουν τη μεταφορά του πλειοψηφικού πακέτου των τραπεζών σε ξένα χέρια ή σε χέρια, μπορεί να είναι και ελληνικά.. δεν ξέρω, αλλά το πιθανότερο είναι να έρθουν κάποιοι και κοψοχρονιά να πάρουν το τραπεζικό σύστημα.
Όλα αυτά είναι εξόχως πολιτικά και είναι η ταμπακέρα και δεν πάνε χώρια από τη δανειακή σύμβαση.
Και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έλεγαν διαρκώς για τελευταία φορά.. για τελευταία φορά, έξω από τη συνείδησή μας, τι εννοούσαν; Για τελευταία φορά μόνοι μας. Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σ΄ αυτή την πολιτική, όλα τα περί προβλήματος συνείδησης ήταν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το μοναδικό τους πρόβλημα ήταν δεν ήθελαν μόνοι τους. Ήθελαν συνενόχους. Και φαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. είναι έτοιμοι να τους δώσουν αυτή τη συνενοχή.
Εμείς λέμε ότι υπάρχει ζήτημα ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας. Δεν είναι μια ιδιομορφία θεσμολαγνική. Τούτη την ώρα η αριστερά πρέπει να προτάξει το ζήτημα της «ομαλότητας». Να το πω διαφορετικά. Υπό άλλες συνθήκες, τέτοια μέτρα ποδηγέτησης του λαού και κοινωνικής εξαθλίωσης, θα πέρναγαν με πραξικοπήματα. Επειδή βρισκόμαστε στο 2011 και όχι στη δεκαετία του ΄70 και είμαστε μια χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης, των δημοκρατικών κατακτήσεων -που θα τις ξεχάσουμε βέβαια σε όλη την Ευρώπη αυτές τις δημοκρατικές κατακτήσεις σε λίγα χρόνια- δεν θα έχουμε πραξικοπήματα . Θα έχουμε όμως τον εκφυλισμό της δημοκρατίας, θα έχουμε την καταστρατήγηση του Συντάγματος, θα έχουμε τη γελοιοποίηση του Κοινοβουλίου και θα έχουμε ενδεχομένως και τερατογενέσεις και εκτρώματα. Ο κ. Καρατζαφέρης αυτή τη στιγμή να καθορίζει την πολιτική ζωή του τόπου και να μας προστάζει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ο άνθρωπος ο οποίος πήγε να τιμήσει το ΟΧΙ στο σπίτι του δικτάτορα Μεταξά.
Αυτή θα είναι η εικόνα το επόμενο διάστημα.
Και η κα Μπακογιάννη να μας εγκαλεί ότι είμαστε μια δύναμη αμοραλισμού, γιατί δεν εξηγούμε πώς θα καταφέρει ο λαός μας να κάνει Χριστούγεννα αν δεν ψηφίσουμε τη δανειακή σύμβαση. Ε, λοιπόν εμείς της απαντάμε, θα πάμε να τα πάρουμε για να κάνει ο λαός μας Χριστούγεννα απ΄ αυτούς που ήταν στις λίστες του Χριστοφοράκου, για να τελειώσει η πλάκα. Έχουν αφήσει δισεκατομμύρια στις τράπεζες της Ελβετίας, δεν έχουν αγγίξει τον πλούτο, έχουν ξεζουμίσει τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, οι νέοι άνθρωποι φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό και μας κουνάνε και το δάχτυλο. Οι στυλοβάτες του διεφθαρμένου συστήματος διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και οι ακροδεξιοί, οι νοσταλγοί του Μεταξά και των δικτατόρων.
Λοιπόν το πραγματικό τους πρόβλημα είναι ότι ο ελληνικός λαός τους εξανάγκασε να αλλάξουν στρατηγική. Αυτοί δεν θα πήγαιναν σε εκλογές, ούτε σε δημοψήφισμα αν δεν υπήρχε αυτός ο λαϊκός ξεσηκωμός, το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να σταθούν πουθενά όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό το πρωτοφανές που έγινε τις 28 του Οκτώβρη.. δεν θα άλλαζαν στρατηγική. Αναγκάζονται, οδηγούνται σε μια κρίση του πολιτικού συστήματος, που έχω την αίσθηση ότι αυτή η κρίση δεν είναι και εύκολο να ξεπεραστεί ό,τι και να πράξουν.
Θέλω να κλείσω όμως λέγοντας δυο τρία πράγματα για τις διεθνείς εξελίξεις και, τέλος, για το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και στο εξής.
Ξεκίνησα λέγοντας ότι οι διεθνείς εξελίξεις μας δείχνουν, αν τις διαβάσουμε από τη θετική τους πλευρά, τις δυνατότητες που έχει ο λαός μας και οι λαοί γενικά αν παρέμβουν στις εξελίξεις, να αλλάξουν τα πράγματα.
Τι είναι αυτό που τρέμουν τελικά; Αυτό που τρέμουν είναι ότι η μικρή Ελλάδα και ο λαός της μπορεί να αντιδράσει. Κι αν αντιδράσει, να καταστρέψει τα ούτως ή άλλως αποτυχημένα σχέδια λιτότητας, τα οποία δεν τα επιλέγουν επειδή κάνουν λάθος. Τα επιλέγουν ενδεχομένως από λάθος ιδεοληψία και λάθος γιατί είναι αυτοκαταστροφική. Αλλά ο στόχος τους είναι πολύ συγκεκριμένος και πρέπει να τον ξεκαθαρίσουμε. Ο στόχος τους είναι να ανατρέψουν το κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη.. Ο στόχος τους είναι, με τις πολιτικές της λιτότητας, να μεταφέρουν όλη την κρίση στις πλάτες των εργαζόμενων και να δημιουργήσουν τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να κερδίζουν και ακόμη περισσότερα οι ισχυροί.
Νομίζω ότι οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν αυτό που λέγαμε, ότι έχουμε έναν παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό πόλεμο, η Ευρώπη είναι στην καρδιά αυτού του πολέμου, αλλά στην Ελλάδα είναι το μέτωπο του πολέμου.
Μας απείλησαν ότι θα μας διώξουν, λέει, από την ευρωζώνη. Εμείς δεν μασήσαμε αυτή την απειλή. Αλλά, προσέξτε. Μας απείλησαν, κάτι το οποίο δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν θεσμικά και νομικά. Αλλά δεν είναι το θεσμικό και το νομικό. Αυτό είναι το λιγότερο. Δεν αντέχουν να το κάνουν.
Η Ιταλία σήμερα απειλείται, είναι η χώρα που μπαίνει στην κόλαση του Δάντη. Τα επιτόκια δανεισμού στην Ιταλία αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού στην Ελλάδα όταν μπήκαμε στο ΔΝΤ Και η Ιταλία έχει χρέος 1,9 τρις, κοντά στα 2 τρις. Εάν η Ιταλία είναι η επόμενη στο ντόμινο που θα ακολουθήσει της εξόδου της Ελλάδας, είτε της άρνησης του ελληνικού λαού να εφαρμοστούν αυτές οι επονείδιστες συμφωνίες, τότε το ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα θα κινδυνεύσει άμεσα με κατάρρευση. Γιατί; Μόνον οι απαιτήσεις, τα άμεσα απαιτητά κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις ιταλικές τράπεζες είναι 800 δις. Και δεν είναι μονάχα αυτό που λένε τα CDS ή πόσο είναι το ελληνικό χρέος, αλλά είναι ότι υπάρχουν παράγωγοι στοιχηματισμοί στο ελληνικό χρέος. Παράγωγοι στοιχηματισμοί ανάλογοι αυτών που είχαμε δει στη Lehman Brothers, όταν κατάρρευσε και έλεγαν, δεν τρέχει και τίποτα, μια μικρομεσαία τράπεζα.. Αλλά κόντεψε να βουλιάξει όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε όλες τις ΗΠΑ. Γι αυτό τρέμουν. Όχι γιατί τους έχει πιάσει καμιά κρίση αλληλεγγύης και φοβούνται ότι τυχόν ο ελληνικός λαός πάθει καμιά μεγαλύτερη ζημιά. Αλληλεγγύη υπάρχει και τη βλέπουμε και τους ευχαριστούμε στους συντρόφους μας στη Γερμανία, στους συντρόφους μας στη Γαλλία, στους συντρόφους μας στην Ιταλία, στην Ισπανία. Ήταν καθοριστικής σημασίας η παρέμβαση του Γκρέγκορ Γκίζι στη γερμανική Βουλή που καταψήφισε την πρόταση Μέρκελ για τη νέα δανειακή συμφωνία. Αλλά βεβαίως όλους αυτούς τους έχει πιάσει ο φόβος κι όχι η αλληλεγγύη για την Ελλάδα.
Άρα λοιπόν, συντρόφισσες και σύντροφοι, να δούμε τη θετική πλευρά, να δούμε ότι ο λαός μας έχει δυνατότητες ότι μπορούμε να ανατρέψουμε και για λογαριασμό των λαών της Ευρώπης αυτή την εξαιρετικά οδυνηρή πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, ότι έχουμε μπροστά μας πράγματι ένα δίλημμα που είναι το εξής: Ή θα αποδεχθούμε την υποτέλεια και την κοινωνική διάλυση για μια δεκαετία τουλάχιστον και βάλε και στην καλύτερη περίπτωση να φτάσουμε να βγούμε από τη δεκαετία αυτή χωρίς μισθούς, χωρίς συντάξεις, χωρίς κοινωνικά δικαιώματα, χωρίς κυριαρχία και με χρέος όσο είχαμε, ακριβώς όσο είχαμε όταν μπήκαμε σ΄ αυτή την περιπέτεια ή να αρνηθούμε αυτή τη δανειακή σύμβαση, να αρνηθούμε την υποτέλεια και την κοινωνική χρεοκοπία.
Και γι αυτό λοιπόν εμείς λέμε εκλογές πριν κυρωθεί η δανειακή σύμβαση και δεσμεύσει τον ελληνικό λαό για μια δεκαετία. Εκλογές άμεσα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η πολιτική μας πρόταση είναι μια πρόταση που, ακριβώς επειδή απαντάει στο άμεσο, στο κύριο διακύβευμα, στη λαίλαπα που έρχεται στον ελληνικό λαό και πρέπει να αποτραπεί, έχει απήχηση στην κοινωνία. Πέραν των παραδοσιακών δυνάμεων που εμείς είχαμε τη δυνατότητα να επικοινωνούμε.
Η στάση μας το τελευταίο διάστημα έδωσε ένα ευρύτερο κύρος και θα ήθελα να ευχαριστήσω ειδικότερα τον Μανώλη Γλέζο που τις μέρες εκείνες της 28ης θύμισε στον ελληνικό λαό ότι έτσι αποκαθίσταται το πραγματικό νόημα του ΟΧΙ και της αντίστασης, μέσα από τη διαρκή παρουσία και αντίσταση στους δρόμους. Και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα εμείς πρέπει να συνεχίσουμε, ανοίγοντας δρόμους, δείχνοντας προοπτική αλλά και παλεύοντας για την ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς που αποτελεί κρίσιμο βήμα για να προχωρήσει και μια ευρύτερη δυνατή συσπείρωση συμπαράταξης και ενότητας που έχει ανάγκη ο λαός μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι θα πρέπει να είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να επιμείνουμε ώστε ο λαός μας να παραμείνει βασικός παράγοντας στις εξελίξεις. Να επιμείνουμε στις μαζικές, λαϊκές ενωτικές κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό και βεβαίως στις μεγάλες πόλεις, γιατί θα κρίνουν πάρα πολλά. Όσο κι αν προσπαθήσουν με θεσμικές εκτροπές να παρακάμψουν τη λαϊκή βούληση, ας μην ξεχνάμε ότι φτάσαμε εδώ εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο λαός και το κίνημα τους εξώθησε. Εάν ο λαός μας και το κίνημα παραμείνει στους δρόμους, θα τους ρίξει και θα επιβάλει μια άλλη πολιτική, μια πραγματική ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής και θα ανοίξει δρόμους διεξόδου και ελπίδας.
Και κλείνω, λέγοντας.. ο Μανώλης Γλέζος έχει καταθέσει μια πρόταση: Να πάρει σάρκα και οστά, θα έλεγε κανείς, αυτή η δημοκρατική εμβάθυνση την οποία επιχειρήσαμε στην πανελλαδική συνδιάσκεψη και στη συγκρότηση της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής. Να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό είναι το βουλευόμενο όργανο και αυτό που αποφασίζει.
Συνεπώς εγώ προτείνω να αποδεχθούμε, την πρότασή του, να συγκροτηθεί προεδρείο, προτείνοντας όμως ο ίδιος να είναι επικεφαλής αυτού του προεδρείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου