Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΟΥΚΡΑΝΙΑ, Ενοχλεί τους αστούς το μνημείο του παιδαγωγού Μακάρενκο.

 
Οι αρχές της πόλης του Χάρκοβο στην Ουκρανία, προχώρησαν στις 24.10.2011, στο ξήλωμα του μνημείου του γνωστού Σοβιετικού παιδαγωγού Αντόν Σεμιόνονοβιτς Μακάρενκο που είχε τοποθετηθεί κοντά στο πάρκο που έφερε το όνομα του Μ. Γκόρκι, το 1968. Η ενέργεια αυτή έγινε χωρίς προειδοποίηση, χωρίς δημόσια συζήτηση και δημοσιότητα και με πρωτοβουλία του σημερινού δημάρχου της πόλης, Γενάδι Αδόλφοβιτς Κέρνες, αφού εξασφάλισε την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας. Το επιχείρημα με το οποίο οι αρχές ξήλωσαν το μνημείο, ήταν ότι «το παλιό σοβιετικό μνημείο δεν ταιριάζει πλέον στη σύγχρονη αρχιτεκτονική αντίληψη».

O Α. Μακάρενκο, που γεννήθηκε στην ευρύτερη περιφέρεια του Χάρκοβο, συμμετείχε δραστήρια στην τεράστια μορφωτική και πολιτιστική προσπάθεια που κατέβαλε η σοβιετική εξουσία μετά την επικράτηση της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το Λαϊκό Επιτροπάτο Παιδείας της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Ουκρανίας του είχε αναθέσει το καθήκον να ασχοληθεί με τα παραβατικά παιδιά. Ο Α. Μακάρενκο αρχικά δημιούργησε με τέτοια παιδιά μια εκπαιδευτική κοινότητα (τον «παιδικό σταθμό Σταθμό "Γκόρκι"») κοντά στο Χάρκοβο και στη συνέχεια την εργασιακή κομμούνα «Τζερζίνσκι», στα προάστια του Χάρκοβο.
Αυτή η προσπάθεια περιγράφεται με μυθιστορηματικό και βιωματικό τρόπο μέσα από το έργο του Αντόν Μακάρενκο «Παιδαγωγικό Ποίημα» , που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά. Μέσα από τη ζωή παιδιών και εκπαιδευτικών που δημιούργησαν τον σταθμό «Γκόρκι» περιγράφονται γεγονότα που δένουν με το σύστημα της παιδικής αγωγής, προβάλλεται ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας της κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης και του εργασιακού πολυτεχνικού σχολείου.
Αυτήν την κληρονομιά επιδιώκουν να σβήσουν από προσώπου γης οι σημερινές αρχές της Ουκρανίας.

Πηγή:www.rizospastis.gr,Ι.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια: