Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

KKE - KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ/ΛΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΙΤΑΛΙΑΣ Ανταλλαγή αγωνιστικής πείρας και συμπερασμάτων για τη στρατηγική των κομμουνιστών.


Κοινή ανακοίνωση των δύο κομμάτων


Από την εκδήλωση στη Ρώμη όπου μίλησαν ο Δ. Αρβανιτάκης και ο Μάρκο Ρίτσο που διακρίνονται στο κέντρο
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στην Ιταλία αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, μετά από πρόσκληση του Κόμματος Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 7-8 Οκτώβρη στη Ρώμη. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τους αγώνες των κομμουνιστών και του ταξικού εργατικού κινήματος, ενώ αντίστοιχα ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στην Ιταλία σε σχέση με την καπιταλιστική κρίση αλλά και την κατάσταση του κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος στη χώρα. Οι «Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά» αποτελούν ένα σχετικά νέο κόμμα που προέκυψε το 2009 ύστερα από την αποχώρηση μερίδας μελών και στελεχών από το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, διαφωνώντας με τις επιλογές αυτού του κόμματος και της Επανίδρυσης με στόχο να δημιουργήσουν Κομμουνιστικό Κόμμα. Υπερασπίζονται το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε κι εναντιώνονται στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Απορρίπτουν την σύμπραξη με τη σοσιαλδημοκρατία καθώς και την ένταξη στα διάφορα «αντιμπερλουσκονικά» - «αντιδεξιά» μέτωπα, στα οποία συμπράττουν τόσο οι Ιταλοί Κομμουνιστές όσο και Επανίδρυση. Οι «Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά» έχουν επίσης απορρίψει την ένταξη τους στην λεγόμενη «Ομοσπονδία της Αριστεράς», την οποία έχουν συγκροτήσει κατά βάση οι Ιταλοί Κομμουνιστές κι η Επανίδρυση, και αποτελεί ένα όχημα συμπόρευσης με τη σοσιαλδημοκρατία, στο όνομα της λεγόμενης «ενότητας της Αριστεράς».


Αποψη από την εκδήλωση
Το Σάββατο 8 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερα μαζική εκδήλωση στη Ρώμη με κεντρικούς ομιλητές τον Δημήτρη Αρβανιτάκη και τον Εθνικό Γραμματέα των «Κομμουνιστών - Λαϊκή Αριστερά», Μάρκο Ρίτσο με θέμα: «Το μήνυμα μεταφέρεται από την Αθήνα στη Ρώμη: Εξω από την ΕΕ, έξω από το ΝΑΤΟ, ενάντια στον καπιταλισμό για το σοσιαλισμό».
Κοινή Ανακοίνωση των δύο κομμάτων
Η κοινή ανακοίνωση που κατέληξαν τα δύο κόμματα έχει ως εξής: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) και οι Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά Ιταλίας μετά από διμερή συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8/10 στη Ρώμη, στα πλαίσια ανάπτυξης των διμερών τους σχέσεων και αφού συζήτησαν εκτενώς για την καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει στις δύο χώρες και παγκόσμια, τα δύο κόμματα έκαναν τις παρακάτω κοινές εκτιμήσεις:

1) Η ίδια η καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής οξύνεται και βαθαίνει, κάνει το κεφάλαιο ακόμα πιο επιθετικό. Οι αστικές τάξεις των χωρών μας και οι κυβερνήσεις τους, τόσο η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα όσο και η φιλελεύθερη στην Ιταλία, από κοινού με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ έχουν εξαπολύσει μια βάρβαρη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της κρίσης, των ελλειμμάτων και του χρέους . Είτε με μνημόνιο στην Ελλάδα, είτε χωρίς αυτό στην Ιταλία, η προσπάθεια της άρχουσας τάξης κάθε χώρας είναι να αναγκάσει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης. Οι συνθήκες απαιτούν την ανάπτυξη ενός καλά οργανωμένου, ταξικού εργατικού λαϊκού κινήματος που θα αντιστέκεται στην επίθεση του κεφαλαίου, θα εμποδίζει τις αντιλαϊκές πολιτικές, θα παλεύει για την αποχώρηση από την ΕΕ κοιτάζοντας μπροστά, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Η καπιταλιστική κρίση αναδείχνει τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού, την επικαιρότητα της σοσιαλιστικής εξουσίας, της εξουσίας της εργατικής τάξης, της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, του κεντρικού σχεδιασμού, του εργατικού ελέγχου. Οι λαοί είναι σήμερα ανάγκη να συνειδητοποιήσουν βαθύτερα ότι είναι απάτη τόσο ο εξανθρωπισμός του καπιταλισμού όσο και οι προτάσεις να μπει έλεγχος στα μονοπώλια και την καπιταλιστική αγορά.


2)Επιπλέον, και τα δυο κόμματα συμφωνούν στο γεγονός ότι οι λαοί έχουν συσσωρεύσει άσχημη πείρα τόσο από κεντροαριστερές κι άλλες "αριστερές" κυβερνήσεις "δημοκρατικών συμμαχιών" με αστικές δυνάμεις οι οποίες βοηθάνε τη σοσιαλδημοκρατία να επιβάλλει την αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της για τη στήριξη του κεφαλαίου. Τα κομμουνιστικά κόμματα όταν ο λαός είναι στην αντιπολίτευση θα πρέπει να αναπτύξουν αντίσταση χωρίς συμβιβασμούς καθοδηγώντας την ταξική σύγκρουση υπερασπίζοντας αποφασιστικά τα λαϊκά συμφέροντα.


3)Τα κόμματά μας σημειώνουν την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που ενισχύεται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και καταδικάζουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις, όπως αυτόν πρόσφατα στη Λιβύη, με την επικύρωσή του ως δήθεν ανθρωπιστικό στόχο από τον ΟΗΕ, ο οποίος υπηρετεί τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού. Με βάση τα παραπάνω και τα δυο κόμματα παλεύουν για την αποχώρηση των χωρών τους από το ΝΑΤΟ, που αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία της επίθεσης, με στόχο την οριστική διάλυσή του και για το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων στο έδαφός μας. Και τα δυο κόμματα εμμένουν στην αντίληψή τους για διεθνείς σχέσεις που θα βασίζονται στο δικαίωμα των λαών να επιλέγουν τη μοίρα τους χωρίς ιμπεριαλιστική επέμβαση. Στηρίζουν επίσης το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του κράτος στα σύνορα του 1967.


4) Το ΚΚΕ και οι "Κομμουνιστές - Λαϊκή Αριστερά" επιβεβαιώνουν τη δέσμευση τους ότι θα προωθήσουν την κοινή δράση, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ανάπτυξη ενός πιο αποτελεσματικού συντονισμού του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος συμβάλλοντας στην ενίσχυση της πάλης ενάντια στον οπορτουνισμό και στο ρεφορμισμό. Επίσης, τα δύο κόμματα βασισμένα στο μαρξισμό λενινισμό θα προωθήσουν τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στις χώρες τους».

Πηγή:www.rizospastis.gr

2 σχόλια:

sosat είπε...

http://www.comunistisinistrapopolare.com/

Red Star είπε...

Ευχαριστούμε σύντροφε θα το προσθέσω στους συνδέσμους μας στο μπλογκ.Αν και Γαλλομαθής ,προσπαθώ τελευταία να μάθω και Ιταλικά στον ελεύθερο μου χρόνο (αυτοδιδασκαλία με λεξικά ,που λεφτά για μαθήματα,χεχε)