Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΕΡΝΕΣΤΟ (ΤΣΕ) ΓΚΕΒΑΡΑ : 44 χρόνια από τη δολοφονία του.

Σε πολλές περιοχές του πλανήτη χιλιάδες άνθρωποι απέτισαν φόρο τιμής στον Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα καθώς στις 9 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 44 χρόνια από τότε που η CIA και οι μισθοφόροι της δολοφόνησαν τον 39χρονο επαναστάτη στην Βολιβία.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στο χωριό Λα Ιγκέρα της Βολιβίας για να πάρουν μέρος στην ειδική τελετή στη μνήμη του Τσε. Ανάμεσά τους και μέλη διπλωματικών, ιατρικών και εκπαιδευτικών αποστολών από την Κούβα και τη Βενεζουέλα. Ο Τσε Γκεβάρα, εμπνευσμένος διεθνιστής επαναστάτης, γνήσιος κομμουνιστής και από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης στην Κούβα, δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της 9ης Οκτώβρη του 1967 σε σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Βαγιεγκράντε όπου θάφτηκε μυστικά τόσο ο ίδιος όσο και οι σύντροφοι μαχητές του και παρέμεινε εκεί έως το 1997 όταν επέστρεψε στην Κούβα.

Ο Τσε (Ερνεστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα) σπούδασε ιατρική ενώ ταυτόχρονα ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το 1955 συνάντησε για πρώτη φορά στο Μεξικό τον Φιντέλ Κάστρο και προσχώρησε στο επαναστατικό τμήμα 83 ατόμων που αποτέλεσαν την αποστολή του «Γκράνμα», πλοιάριο με το οποίο πέρασαν στην Κούβα και άρχισε ο ένοπλος αγώνας που οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Φλουχένσιο Μπατίστα την 1η Γενάρη του 1959. Μετά την Επανάσταση, ο Τσε ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος Βιομηχανίας και Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Μεταρρύθμισης, αργότερα διατέλεσε υπουργός Βιομηχανίας καθώς και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ως το 1965 που έφυγε από την Κούβα για να προσφέρει τις διεθνιστικές του υπηρεσίες σε επαναστατικά κινήματα, καταλήγοντας στην Βολιβία.
Το παράδειγμα, η επαναστατική σκέψη και η δράση του Τσε παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα για τους λαούς όλου του κόσμου στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: