Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Παραβίαση της Ε.Σ.Δ.Α. συνιστά η ταπεινωτική μεταχείριση της Gulaferit Unsal κατά τη δίκη της στον Άρειο Πάγο


Επιστολή προς την Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλοντας τις πρωτοφανείς για ελληνικό δικαστήριο συνθήκες διεξαγωγής της δίκης της τουρκάλας συνδικαλίστριας Gulaferit Unsal, η οποία καθ' όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας φορούσε χειροπέδες, γεγονός που συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σύμφωνα με πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε του Αρείου Πάγου,
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, καθ' όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της 23ης Σεπτεμβρίου 2011, στο 5οποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, η κατηγορούμενη  κυρία Gulaferit Unsal, τουρκικής υπηκοότητας, έφερε χειροπέδες και συνοδευόταν από μέλη των σωμάτων ασφαλείας με καλυμμένα πρόσωπα εντός της αίθουσας. Η αίθουσα του Δικαστηρίου είναι ένας χώρος όπου η αξία του ανθρώπου, ιδίως του κατηγορουμένου, βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη Δικονομία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασφάλεια και η διαμόρφωση των αιθουσών είναι από μόνες τους ικανές να αποτρέψουν τυχόν απόπειρα δραπέτευσης ακόμη και του πιο επικίνδυνου κατηγορούμενου, η λήψη τέτοιων υπερβολικών ως προς το σκοπό τους μέτρων είναι αδικαιολόγητη και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η μη τήρηση της αρχής της αναλογικότητας από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προκαλεί εύλογες ανησυχίες για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας.
Εφόσον, λοιπόν, οι συγκεκριμένες καταγγελίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε ποιά είναι τα μέτρα που σκοπεύετε να λάβετε προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες πρακτικές, που σύμφωνα με πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Gorodnichev κατά Ρωσίας, 2007) συνιστούν ταπεινωτική μεταχείριση και παραβιάζουν το άρθρο 3 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών».
Η Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


Το κείμενο της απόφασης του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Gorodnichev κατά Ρωσσίας (στα γαλλικά):
και σχετικό δελτίο τύπου (στα αγγλικά):
http://www.coe.int/t/d/kommunikation_und_politische_forschung/presse_und_online_info/presseinfos/2007/20070524-336-GH-Russland.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: