Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγάλα συλλαλητήρια από τους φοιτητές.

Μορφονιός Ν.-www.avgi.gr



Ακάθεκτοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στον νόμο - πλαίσιο οι φοιτητές, που πραγματοποίησαν χθες νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Πάτρα, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Λάρισα. Την ίδια στιγμή, μετά τον εκβιασμό Διαμαντοπούλου με απειλές για απώλεια του εξαμήνου αν συνεχιστούν οι καταλήψεις, ορισμένοι καθηγητές και καθηγήτριες, ωσάν το "μακρύ χέρι" του υπουργείου Παιδείας, εμφανίζονται δημόσια με υπογραφές να ζητούν "ανοιχτές σχολές" για χάρη του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο διαλύει εν τούτοις ο νόμος - πλαίσιο.
Στην Αθήνα, το εκπαιδευτικό συλλαλητήριο είχε παλμό, ενώ για πρώτη φορά οι φοιτητές στάθηκαν για αρκετή ώρα στο Σύνταγμα με τα πανό τους στραμμένα προς τη Βουλή, σημειολογία που παραπέμπει στο κίνημα των πλατειών, που σημάδεψε τις κοινωνικές αντιστάσεις το προηγούμενο διάστημα.

Η διαδήλωση ξεκίνησε γύρω στις 3 μ.μ., αφού είχε προηγηθεί μικρή ένταση λόγω της παρουσίας διμοιρίας των ΜΑΤ μέσα στην πορεία, με αφορμή την απόπειρα φοιτητών να μετατοπίσουν με σχοινί τον φακό της κάμερας κυκλοφορίας που παρακολουθούσε -όπως κάθε φορά- τη συγκέντρωση στα Προπύλαια.
"Φυσάει κόντρα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, αυτός ο νόμος πλαίσιο θα ανατραπεί", "Καλύψατε τα σκάνδαλά, σας φταίει η Παιδεία, εμείς με τους αγώνες μας θα γράψουμε ιστορία", "Καίει ο τόπος σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, κατάληψη θα κάνουμε σε κάθε μας σχολή" ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα των φοιτητών στέλνοντας το μήνυμα προς το υπουργείο Παιδείας και τα "δεκανίκια" του εντός των πανεπιστήμιων ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.
Τα μπλοκ των κατειλημμένων σχολών, αφού στάθηκαν για αρκετή ώρα στο οδόστρωμα της Αμαλίας μπροστά από το κοινοβούλιο, κατόπιν κατευθύνθηκαν προς το ΕΜΠ, προκειμένου να συνεδριάσει το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων για τη χάραξη των επόμενων κινήσεων.

Καθηγητές ενάντια στις καταλήψεις

Στο μέτωπο των αντιδράσεων κατά των καταλήψεων, που ενορχηστρώνεται εξ αρχής από την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, προστέθηκαν χθες οι ανακοινώσεις καθηγητών από το ΑΠΘ και το ΕΜΠ για τον τερματισμό των καταλήψεων και τη "δοκιμασία" του νόμου στην πράξη, σε πλήρη αντιδιαστολή με τις αγωνιστικές αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων των ιδρυμάτων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο των 125 καθηγητών του ΑΠΘ, "οι 'καταλήψεις' νεκρώνουν το πανεπιστήμιο, το μετατρέπουν σε έρημη χώρα και επιτείνουν την απαξίωσή του. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι απειλούνται επειδή θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους. Άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το σύνολο ή με πλευρές του νέου νόμου, θεωρούμε αυτονόητο ότι οι νόμοι που ψηφίζει η Βουλή πρέπει να εφαρμόζονται και οι αδυναμίες τους να δοκιμάζονται στην πράξη.
Ζητούμε από όλους τους θεσμικούς παράγοντες του ΑΠΘ και ιδιαίτερα τις πρυτανικές αρχές να συμβάλουν στη διεξαγωγή των εξετάσεων, στην έναρξη των πανεπιστημιακών παραδόσεων, στην προστασία του σύνθετου εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του πανεπιστημίου, αλλά και να αναλάβουν την ομαλή υλοποίηση των νομικών τους υποχρεώσεων".
Ανάλογη είναι και η ανακοίνωση 142 μελών ΔΕΠ από τις σχολές του ΕΜΠ, στην οποία σημειώνουν ότι "εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας για τις αδιέξοδες καταλήψεις και τις ανέξοδες απεργίες που οδηγούν το Πολυτεχνείο, έναν από τους παλαιότερους και εγκυρότερους θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας, σε κατάσταση απαξίωσης. Θεωρούμε ότι τα ανοικτά πανεπιστήμια με πλήρεις ακαδημαϊκές λειτουργίες είναι δημοκρατική κατάκτηση και αποτελούν επιταγή της κοινωνίας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία".
"Μπροστάρης" της πρωτοβουλίας εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης, ενώ η ανακοίνωση και όλα τα ονόματα βρίσκονται στη διεύθυνση http://apps.simor.ntua.gr/apps/asp1_quest.asp
Στον αντίποδα αύριο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση συντονισμού και σχεδιασμού κοινής δράσης Συλλόγων Διδασκόντων από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, που καλείται μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.
Επίσης, σήμερα στο ΕΜΠ στις 17.00 (κτήριο Μπουμπουλίνας, 3ος όροφος, αίθουσα 318) ξεκινά η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών.

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: