Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.



Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι,
          Χαιρετίζουμε τον αγώνα της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ. Είναι ένας αγώνας που έρχεται σε ρήξη και σύγκρουση με ισχυρά μονοπώλια. Είναι ένας αγώνας που πηγαίνει κόντρα στη συνολική αντιλαϊκή στρατηγική που στον πυρήνα της έχει το βάθεμα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Έχει πελώρια αξία αυτή η μάχη να έχει αποτελέσματα, γιατί θα αποδείξει ότι όταν οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται γύρω από μια ταξική Ομοσπονδία, παρά τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες υπάρχουν, μπορεί να μπει φρένο στην επίθεση του κεφαλαίου. Κάμπτεται η ταξική αδιαλλαξία της μεγαλοεργοδοσίας.

Έχει τεράστια αξία να καταγράψει ο κλάδος αυτός μια μικρή νίκη μέσα από μια πολύ σκληρή μάχη, γιατί θα δώσει ενθαρρυντικό μήνυμα ότι ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες μπορούν να αποσπαστούν κατακτήσεις.
Κατακτήσεις απέναντι στα μονοπώλια του συγκεκριμένου κλάδου που από τη μία ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και από την άλλη πουλάνε πανάκριβα διατροφικά προϊόντα στο λαό, σε πολλές περιπτώσεις κακής ποιότητας με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία του λαού.
Η συγκέντρωσή μας επίσης χαιρετίζουμε τη δράση και τις ακούραστες προσπάθειες του ΜΑΣ, των παιδιών μας στα ΤΕΙ και στα ΑΕΙ ενάντια στο ενιαίο μέτωπο καθηγητών, πρυτανικών αρχών και φοιτητικών παρατάξεων που έχουν απέναντί τους για να μη μετατραπούν οι σχολές σε εργαστήρια των πολυεθνικών για την παραγωγή  μισοκαταρτισμένων χειριστών των νέων μηχανών και κυρίως υποταγμένων εργατών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Έχουμε χρέος κι ευθύνη να δημιουργήσουμε κλίμα μάχης παντού κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – μεγαλοεργοδοτών – τρόικας – ΕΕ που έχει εφορμήσει εναντίον του λαού με νέα, πιο βάρβαρα μέτρα.
Πιο δυναμικά, μαχητικά κι οργανωμένα, μέσα από τα Σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές, τους μαζικούς φορείς να αναπτύξουμε τη δράση μας. Δράση που να έχει στον πυρήνα της την αρχή «τέρμα πια οι θυσίες για την πλουτοκρατία».
Οι καινούργιοι φόροι, όπως φόροι μισθωτών υπηρεσιών, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στο ΦΠΑ, η έκτακτη εισφορά εισοδήματος, η έκτακτη εισφορά υπέρ του ΟΑΕΔ, το τέλος επιτηδεύματος αφαιρούν μέχρι και τρεις μισθούς από τη λαϊκή οικογένεια.
Είναι ώρα να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, με αιχμή τη νέα φοροκαταιγίδα. Κανείς δε γλιτώνει. Τα τελευταία δύο χρόνια χιλιάδες οικογένειες είδαν το εισόδημά τους να ροκανίζεται. Με τα νέα χαράτσια δίνεται η χαριστική βολή. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες θα αποστερηθούν βασικές ανάγκες. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Αυτό δεν είναι απλά ένα σύνθημα, είναι η αρχή μιας μάχης για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων λαϊκών μαζών.
Αυτό σημαίνει, ότι τα Σωματεία, οι λαϊκές επιτροπές, κλπ. πρέπει να καταγράψουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν επείγοντα προβλήματα και που είναι δεκάδες χιλιάδες και να παρέμβουν αποφασιστικά. Να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν με πολύμορφες ενέργειες μέτρα προστασίας από την εξαθλίωση και την ανέχεια. Καμία οικογένεια να μη μείνει χωρίς ρεύμα, χωρίς τηλέφωνο, χωρίς θέρμανση. Καμία οικογένεια να μη στερηθεί τα φάρμακα, την περίθαλψη.
Συντεταγμένα και μέσα από τα Σωματεία και τις ταξικές οργανώσεις να συγκεντρώσουμε τα φορομπηχτικά έντυπα που ήδη αποστέλλονται από τις εφορίες και να αρνηθούμε μαζικά να πληρώσουμε. Η άρνηση πληρωμών της νέας φορομπηχτικής επέλασης μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή μορφή συσπείρωσης για την προαγωγή της λαϊκής συμμαχίας.
Με σύνθημα «δεν έχουμε να πληρώσουμε – δε θέλουμε να πληρώσουμε» δεν αναγνωρίζουμε το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία και οι κυβερνήσεις σας που την υπηρετούν. Παλεύουμε με γραμμή ρήξης κι αντεπίθεσης που θα έχει στην προμετωπίδα της το σύνθημα «για την κρίση και το χρέος να πληρώσουν τα μονοπώλια και όχι ο λαός». Δε συναινούμε και απειθαρχούμε στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Δεν αποδεχόμαστε να μισο-δουλεύουμε, να μισο-ασφαλιζόμαστε και να ζούμε με το φόβητρο της ανεργίας. Δε θα γίνουμε δούλοι του 21ου αιώνα.
Δεν εξαρτάται μόνο από τους καπιταλιστές, από την κυβέρνηση, την τρόικα και τα κόμματα του κεφαλαίου τι θα γίνει. Το τι θα περάσει και πόσο θα περάσει από αυτά τα μέτρα εξαρτάται καθοριστικά από την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.
Από τη δική μας απόφαση και αποφασιστικότητα να τους σταματήσουμε, να τους εμποδίσουμε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η απαίτηση του κεφαλαίου για ένα κράτος πιο επιτελικό, πιο αποτελεσματικό, στην υπηρεσία του κεφαλαίου, έχει εδώ και καιρό αρχίσει να υλοποιείται από την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση απευθυνόμενη στους δημοσίους υπαλλήλους λέει, ότι στον ιδιωτικό τομέα έγιναν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, ήρθε κι εσάς η ώρα σας. Τους λέει, με 500 ευρώ κι ανασφάλιστοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, καιρός αυτό να γενικευτεί, για να είσαστε όλοι ίσοι.
Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση προανήγγειλε 200.000 απολύσεις στο Δημόσιο. Ακόμη κι αυτές οι απολύσεις θα γίνουν ξεκινώντας από τα πιο φτωχά τμήματα των δημοσίων υπαλλήλων, αφού όπως ανέφεραν οι πρώτοι που θα απολυθούν θα είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Η εργασιακή εφεδρεία, την οποία ετοιμάζονται να εφαρμόσουν γενικευμένα, που σημαίνει μισθός πείνας για ένα χρονικό διάστημα και μετά βουτιά στο βούρκο της ανεργίας, θα σημάνει άλλη μια στρατιά δεκάδων χιλιάδων ανέργων που θα προστεθούν στους ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο. Θα σημάνει μισό μισθό, μισή ασφάλιση, μισά επιδόματα, μισή ζωή για εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες και συνολικά για όλο το λαό.
Να θυμίσουμε ότι οι μαζικές απολύσεις, η λεγόμενη εργασιακή εφεδρεία, έχουν την πλήρη στήριξη και συναίνεση της ΝΔ, η οποία έχει σπεύσει εδώ και μήνες να το διατυπώσει ως πρόταση για τη λεγόμενη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.
Η υποταγή σε αυτή την πολιτική δεν είναι άμυνα. Το καπιταλιστικό θεριό, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, τρώει πριν από όλα τους υποταγμένους.
Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ας βγάλουν τώρα τα συμπεράσματα τους.
Δε μας πίστευαν όταν τους λέγαμε πως θα έρθει και η σειρά τους. Ο συμβιβασμός με την εργοδοσία και η αποχή από τους αγώνες, η στήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, η συμπόρευση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ έστρωσε το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των δικαιωμάτων, τους βοήθησε στη διάσπαση των αγώνων της εργατικής τάξης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Δε διστάζουν πάνω στα αποκαΐδια της λεηλασίας των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων να διαπράξουν ένα νέο έγκλημα και μέσω του κουρέματος των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους να χαθούν τουλάχιστον 5 δις εκατομμύρια ευρώ, απειλώντας την καταβολή συντάξεων και παροχών.
Η κυβέρνηση μέσω της διαδικασίας απονομής προσωρινής σύνταξης θα έχει στα χέρια της ένα εργαλείο για να μειώσει de facto τις συντάξεις. Τον επόμενο μήνα οι λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες θα καταφέρουν άλλο ένα πλήγμα στις επικουρικές συντάξεις.
Θα συρρικνωθούν παραπέρα και οι ελάχιστες δωρεάν ιατρικές εξετάσεις. Θα κοπούν τα δωρεάν φάρμακα, θα κλείσουν νοσοκομεία, κ.ά.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Ο κυνισμός και το θράσος εκ μέρους των πολιτικών εκφραστών της άρχουσας τάξης ξεπέρασε κάθε όριο. Αυτοί που όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα και όχι μόνο κακοποιούν τον ελληνικό λαό με φόρους, με αντιασφαλιστικά μέτρα, μειώσεις συντάξεων, απολύσεις, κ.ά., έρχονται τώρα να εμφανίσουν τα θύματά τους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, σα θύτες, εκδηλώνοντας το ταξικό τους μίσος.
Κανένας εφησυχασμός και καμία επανάπαυση δε μας επιτρέπεται. Πληθαίνουν οι τροχιοδεικτικές βολές των ταξικών μας αντιπάλων για ένταση του αυταρχισμού και αντιδραστικοποίησης της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
Τις προηγούμενες μέρες, καθόλου τυχαία, μια δικαστικός στη Λαμία απαγόρευσε τη λειτουργία φοιτητικού Συλλόγου, γιατί θα εναντιώνονταν στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τη φονική Νατοϊκή μηχανή.
Στα Πανεπιστήμια πληθαίνουν τα κρούσματα του αντιδραστικού φαινόμενου που εμφανίστηκε και εδώ στην Πλατεία Συντάγματος από τους λεγόμενους αγανακτισμένους, το έξω τα κόμματα, έξω το ΠΑΜΕ. Δηλαδή, έξω το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ και μέσα όλοι οι άλλοι, μέσα η κυρίαρχη πολιτική.
Προχθές ο Καρατζαφέρης και το αντιδραστικό μόρφωμα του οποίου ηγείται, ο βόθρος της ενημέρωσης το ΣΚΑΪ, αλλά και άλλοι, όπως η εφημερίδα Αυγή, με αφορμή μια στημένη διαδήλωση 20 ανθρώπων έξω από τον 902, βρήκαν τον εχθρό του λαού και τον πιο στυγνό εργοδότη στον 902, τη μόνη ραδιοτηλεοπτική φωνή προβολής των αγώνων των εργαζομένων και υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.
Στεντόρεια φωνή καταδίκης τέτοιων φαινόμενων πρέπει να βγαίνει από κάθε Συνδικάτο, από κάθε τόπο δουλειάς, από παντού.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Με μια άνευ προηγουμένου γκεμπελική προπαγάνδα όλα τα επιτελεία και οι μηχανισμοί του κεφαλαίου, με βαρύ πυροβολικό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η ΝΔ, ο ΛΑΟΣ, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της ΕΕ, επιδιώκουν να πείσουν κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια, ότι είναι εθνική προδοσία να αντιτίθεται σε αυτά τα μέτρα, να αντιστέκεται σε αυτά.
Προδότης γίνεται ο εργάτης που αποδέχεται αυτά τα μέτρα, που υποκύπτει στους εκβιασμούς. Προδίδει τον εαυτό του, την οικογένειά του, την τάξη του.
Το ατομικό και το συλλογικό καθήκον κάθε εργάτη και εργάτριας, κάθε λαϊκής οικογένειας είναι να κάνουμε πράξη το «ένας για όλους και όλοι για έναν». Να δημιουργήσουμε ένα μαζικό, ρωμαλέο, μαχητικό και αποφασισμένο εργατικό, λαϊκό κίνημα αντίστασης, παρεμπόδισης, ματαίωσης των αντιλαϊκών μέτρων. Πρέπει από τώρα να προετοιμαζόμαστε για κλιμάκωση του αγώνα μας. Επόμενος σταθμός πρέπει να είναι μια μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση που με τη μαζική τους συμμετοχή οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα συνταράξουν τα θεμέλια της αντιλαϊκής βαρβαρότητας. Μια απεργία που θα αναμετρηθεί με τους εκβιασμούς και τις επιθέσεις των μονοπωλίων.
Το ατομικό και συλλογικό μας χρέος είναι να γυρίσουμε την πλάτη στην κυβέρνηση, στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, που καταβάλλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να υλοποιηθούν όλες οι αντιλαϊκές δέσμες μέτρων. Να ψάχνουν με το φανάρι του Διογένη για να βρουν εργατική και νεανική ψήφο. Να τους αναγκάσουμε να πάνε σε εκλογές για να τους κοντύνουμε τα ποδάρια, τόσο που να τους πιάσει πανικός νιώθοντας την «καυτή ανάσα» του κινήματός μας στο σβέρκο τους.
Το χρέος μας είναι να δυναμώσουμε την κοινωνική μας συμμαχία, τους κοινούς μας αγώνες για να συμβάλλουμε στο άνοιγμα του δρόμου για βαθύτερες αλλαγές. Για μια λαϊκή εξουσία που θα εφαρμόσει με εμάς και για εμάς ένα Πρόγραμμα λαϊκής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: