Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη για την πρόταση Έρογλου για το Φυσικό Αέριο.Παντελώς απαράδεχτη η πρόταση Έρογλου.


 
Ως ΑΚΕΛ απορρίπτουμε ως παντελώς απαράδεχτη την πρόταση Έρογλου, με την οποία ουσιαστικά παραπέμπει στην παραγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται στη ΑΟΖ της Κύπρου.
Η πρόταση Έρογλου αποτελεί συνέχεια της Τουρκικής πολιτικής επί του θέματος, μέσα από την οποία επιλεκτικά και ανάλογα με το πώς την βολεύει, είτε παραπέμπει στις συμφωνίες και το σύνταγμα του ΄60 είτε αντίθετα αμφισβητεί την νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και προτάσσει την ύπαρξη του παράνομου και υποτελούς στη διοίκηση της Τουρκίας κατοχικού μορφώματος στον Βορρά.
Η διασύνδεση από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις στην Ε/Κ πλευρά της πρότασης Έρογλου με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για οφέλη προς τους Τ/Κ συμπατριώτες μας ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πλήρως ατεκμηρίωτες και εντάσσονται σε μια προσπάθεια αυτοδικαίωσης τους για την αφοριστική κριτική που άσκησαν τις προηγούμενες μέρες.
Προκαλούμε τους επικριτές του Προέδρου Χριστόφια, για μια ακόμη φορά, να μας υποδείξουν πότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε δηλώσεις που με οποιοδήποτε τρόπο παραπέμπουν σε συνδιαχείριση του φυσικού μας πλούτου με το ψευδοκράτος και τις δομές του.
Αφετέρου θα πρέπει να απαντήσουν αν η πρόταση Έρογλου προσθέτει οτιδήποτε καινούργιο σε σχέση με την επιχειρηματολογία και τις πάγιες θέσεις της άλλης πλευράς ώστε να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αξιοποιήθηκε η δήλωση του Προέδρου Χριστόφια προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι χειρισμοί του Προέδρου και της κυβέρνησης όχι απλώς δεν έδωσαν επιχειρήματα στην άλλη πλευρά αλλά αντίθετα ενίσχυσαν καθοριστικά τα διεθνή και ευρωπαϊκά μας ερείσματα δημιουργώντας εκείνη την ισχυρή πολιτική θωράκιση πάνω στην οποία εξουδετερώθηκαν οι Τουρκικές απειλές, προκλήσεις και η λυσσαλέα της αντίδραση.
Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει στο σύνολο μας οι πολιτικές δυνάμεις να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να εγκαταλείψουμε τα επιμέρους και να συστρατευτούμε όλοι μαζί στον αγώνα για υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αναφαίρετων κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί του όποιου φυσικού πλούτου μας έχει χαρίσει η φύση.
Τα νέα δεδομένα που φαίνεται να δημιουργούνται για την Κύπρο και το λαό μας διανοίγουν μια νέα προοπτική για τον τόπο. Η γεωστρατηγική και γεωοικονομική αναβάθμιση της Κύπρου στην διεθνή σκηνή και τα όποια οικονομικά οφέλη ήθελε προκύψουν, αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων γι’ αυτό και ενωμένοι θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις προοπτικές ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για ολόκληρο το λαό μας, μετατρέποντας την Κύπρο σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας για τους λαούς της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: