Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του βουλευτή του Κ.Κ.Ε Μπάμπη Χαραλάμπους: Ανύπαρκτη η δωρεάν στέγαση των φοιτητών του Ιόνιου Πανεπιστημίου.


Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων



Στις σχολές του Ιόνιου Πανεπιστημίου (Ι.Π.)φοιτούν περίπου 3000 φοιτητές, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Οι φοιτητές αυτοί, είναι αυτονόητο πως αν δεν έχουν δωρεάν στέγαση και σίτιση θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, με την ανοχή αν όχι και τη συνενοχή της Πρυτανείας του  Ι.Π., ξεκίνησε από πέρυσι μια πρωτοφανέρωτη επίθεση στη φοιτητική μέριμνα, αφού μείωσε σημαντικά τα κονδύλια για τη στέγαση των φοιτητών (στην Κέρκυρα ως γνωστό οι φοιτητές μένουν σε ξενοδοχεία, αφού η υπάρχουσα υποτυπώδης φοιτητική εστία μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 70 φοιτητές).
Η επίθεση αυτή, φέτος, συνεχίζεται αμείωτη και έχει δημιουργήσει εφιαλτικές  καταστάσεις στους φοιτητές με τα ανυπέρβλητα ταξικά εμπόδια που η κυβέρνηση με τη συνδρομή της Πρυτανείας υψώνει μπροστά τους.
 Συγκεκριμένα, η περικοπή στα κονδύλια για τη στέγαση για το 2011 φτάνει στις 657.000 ευρώ! Δηλαδή από 850.000 που δόθηκαν την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά  για τη στέγαση (πρόπερσι το κονδύλι αυτό ήταν 1.200.000 €), το κονδύλι φέτος πέφτει στις 193.000. Επιπλέον κόπηκε εντελώς η στέγαση για την πλειοψηφία των φοιτητών για το μήνα Σεπτέμβριο (από τους 520 περίπου θα στεγαστούν μόλις 74). Παρόλο που είναι εξεταστική περίοδος, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Κέρκυρα προκειμένου να δώσουν τα μαθήματά τους.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με το νέο νόμο - πλαίσιο, που προβλέπει υποβάθμιση των σπουδών με προγράμματα - μενού (σύμφωνα με το χαρακτηρισμό της ίδιας της υπουργού Παιδείας), εξ ολοκλήρου παράδοση της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες, περικοπές σε συγγράμματα, κατάργηση του ασύλου, πιο αντιδραστική παρέμβαση στις δομές του φοιτητικού κινήματος, αποτελούν πλευρές του Πανεπιστημίου-Α.Ε., που είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της αγοράς, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και των παιδιών του.
Γίνεται φανερό ότι κλείνει η στρόφιγγα της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τα πιο φτωχά παιδιά που δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών, που προορίζονται για φτηνή εργατική δύναμη. Ήδη πολλά από αυτά τα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους ή άλλοι να τις εγκαταλείπουν. Την ίδια στιγμή που εξελίσσεται η επίθεση αυτή ενάντια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν, ο προϋπολογισμός του Ιονίου Πανεπιστημίου προβλέπει 100.000 ευρώ για «ταξίδια» και 140.000 ευρώ για προβολή και διαφήμιση του Πανεπιστημίου, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό στις επιχειρήσεις-χορηγούς

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει ούτως ώστε:
1.      Κανένας φοιτητής του Ι.Π. να μη μείνει άστεγος και να μην υπάρξει φοιτητής που δεν θα δώσει εξεταστική για οικονομικούς λόγους.
2.      Να ανεγερθεί άμεσα  φοιτητική εστία που θα καλύπτει όλους τους φοιτητές. Μέχρι τότε να γίνει μίσθωση κι άλλων ξενοδοχείων μέσα στην πόλη, να παρθούν μέτρα ούτως ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, αναλώσιμα.

Ο βουλευτής
Μπάμπης Χαραλάμπους

Δεν υπάρχουν σχόλια: