Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Eκτιμήσεις για την υποβάθμιση των ΗΠΑ απο την S&P

TOMETOPO.GR

alt
              Σε άρθρο των Robin Harding και Alin Van Duyn στους  Financial Times του Σαββατοκύριακου περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις, από τη γνωστή βέβαια σκοπιά της εφημερίδας, για τη σημασία και τις ευρύτερες επιπτώσεις από την υποβάθμιση των αμερικάνικων ομολόγων, τη σύγκρουση Ρωσίας Κίνας, τον φοβερό ρόλο των εταιριών αξιολόγησης.
             Η Standard and Poors έχει υποβαθμίσει την πιστωτική αξιολόγηση των ΗΠΑ κατά ένα σημείο, από τριπλό Α σε διπλό Α συν σε μια διαμφισβητούμενη και ιστορική κίνηση που δίνει έμφαση στο αποδυναμωμένο δημοσιονομικό ratings committee at S&P, told the Financial Times.

    «Υπάρχουν δύο πράγματα που θα έπρεπε να τονίσουμε. Ένα είναι ότι η πολιτική συζήτηση έχει μειώσει την πιστωτική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το άλλο είναι μια ανάλυση των δημοσιονομικών της», είπε στους Financial Times ο John Chambers διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της επιτροπής  για την αξιολόγηση των κρατικών οικονομιών της S&P.
Η Standard and Poors είπε ότι η μακροπρόθεσμη προοπτική για τις ΗΠΑ παραμένει αρνητική και θα μπορούσε να χαμηλώσει την αξιολόγησή της παραπέρα σε διπλό Α μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εάν υπάρξει μικρότερη μείωση δαπανών μεγαλύτερη από αυτή που εγκρίθηκε με τη συμφωνία για την οροφή του χρέους την περασμένη εβδομάδα, μια άνοδος στα αμερικάνικα επιτόκια ή αν το χρέος των ΗΠΑ ακολουθήσει ανοδική πορεία.
Η κίνηση είναι η πρώτη ποτέ υποβάθμιση των ΗΠΑ από μια κορυφαία υπηρεσία αξιολόγησης και θα μπορούσε να στείλει κύματα αναταραχής στις αγορές, ωθώντας τα επιτόκια των αμερικάνικων ομολόγων προς τα πάνω σε μια εποχή οικονομικής ευπάθειας και δημιουργώντας μια μακροπρόθεσμη απειλή στη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Ο Peter Fisher, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της BlackRock, μεγαλύτερης παγκόσμιας διαχείρισης κεφαλαίων, είπε ότι οι επιπλοκές από την υποβάθμιση στις ευρύτερες αγορές χρέους είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Ένας σημαντικός παράγοντας για παρακολούθηση θα ήταν οι αλυσιδωτές επιδράσεις στις βαθμολογίες άλλων χρεών.
Στο μεταξύ, η πρώτη ένδειξη πώς θα αντιδράσουν οι άλλες αγορές στην υποβάθμιση ήταν στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο όταν το Tadawul All-Share Index βούλιαξε κατά 5% στις 6073,44.  η τιμή κλεισίματος στο Ριάντ αντιπροσώπευε την πιο απότομη πτώση από την 1η Μαρτίου.
«Η Σαουδική αγορά αντιδρά στις απότομες πτώσεις τιμών μέσα στο Σαββατοκύριακο», είπε ο Asim Bukhtiar, ένας αξιών στην Riyad Capital. “Aυξανόμενες ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ θα ξανακυλήσουν στην ύφεση ρίχνουν την ψυχολογία».
¨Αυτή τη στιγμή, η συνέπεια της υποβάθμισης δεν είναι σαφής», Είπε ο Bukhtiar. “Oι περιφερειακές αγορές θα πάρουν το σύνθημα από τις παγκόσμιες αγορές τη Δευτέρα, όταν ανοίξουν».
Τη Δευτέρα η S&P  θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της νέα βαθμολόγησης αξιών που συνδέονται με την αμερικάνικη κυβέρνηση, όπως αυτές των οργανισμών στεγαστικής πίστης  Fannie Mae και Freddie Mac. Μια υποβάθμιση  θεωρείται πιθανή γιατί η S&P έχει τονίσει την σύνδεση των αξιών αυτών με την βαθμολόγηση των κρατικών ομολόγων στο παρελθόν.
¨Οι πιθανότητες είναι πολύ υψηλές ότι θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις άλλων χρεωστών που θα υποβαθμισθούν – και εταιρικών και δημοσίων, στις ΗΠΑ και πέρα από τον ωκεανό», είπε ο κ. Fisher σε μια σημείωση στους επενδυτές. «Αυτό που τελικά συμβαίνει είναι μια κάθοδος στο συνολικό φάσμα των χρεογράφων σταθερού εισοδήματος», είπε. Ευρύτερες υποβαθμίσεις «θα έστελναν να σήμα σε όλους τους τύπους επενδυτών να επανεξετάσουν τη συμπεριφορά διακινδύνευσης»
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κινήθηκε γρήγορα να επαναβεβαιώσει τις τράπεζας μετά την ανακοίνωση της  S&P, ότι θα συνεχίσει να δέχεται τα κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα, όπως πάντα, κι ότι οι τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν καμιά κεφαλαιακή ποινή επειδή κρατούν κυβερνητικά αμερικανικά ομόλογα.
 «Η απόφαση από την Standard and Poors δεν έχει επιπτώσεις για τη λειτουργία των εκπτώσεων προς τις τράπεζες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ή για τη τις λειτουργίες στην ανοικτή αγορά», είπε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Η Κίνα το Σάββατο έκανε κριτική στην Ουάσιγκτον με μια οξεία δήλωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.
Η δήλωση έλεγε ότι τον μόνο που μπορούν να κατηγορήσουν οι ΗΠΑ είναι τον εαυτό τους και κάλεσε για ένα νέο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
 «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να συμβιβασθεί με το πικρό γεγονός ότι οι παλιές όμορφες μέρες όταν μπορούσε άνετα να δανείζεται για να γλιτώνει από τις δικές της βρωμιές έχουν οριστικά περάσει», λέει η δήλωση. «Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πιστωτής της μόνης παγκόσμιας υπερδύναμης, έχει κάθε δικαίωμα τώρα να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα χρέους και να διασφαλίσει την αξία των κινέζικων αποθεμάτων σε δολάρια.
Διεθνής επίβλεψη στο θέμα των αμερικάνικων δολαρίων θα έπρεπε να εισαχθεί και ένα νέο, σταθερό και ασφαλές παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα μπορεί να είναι μια εκδοχή για να αποτραπεί μια καταστροφή.
H υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσε να επηρεάσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ που είναι καθηλωμένα στην τιμή που δανείζεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο κ.Chambers είπε ότι η S&P δεν αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της περικοπής του ελλείμματος κατά 2100 εκατ. Δολάρια που συμφωνήθηκαν ως τμήμα της συμφωνίας Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων για να ανέλθει η οροφή του χρέους. «Είναι περισσότερο θέμα αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα γκια να σταθεροποιήσουν τη σχέση ελλείμματος και χρέους».
Η υποβάθμιση ακολούθησε μια πρωτοφανή ταραχή που έθεσαν την κίνηση στην «αναμονή» την Παρασκευή το απόγευμα, μόλις η S&P είχε ενημερώσει την κυβέρνηση για την απόφασή της.   
Το υπουργείο οικονομικών των ΗΠΑ ανακάλυψε – και η S&P παραδέχθηκε – «λάθη τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε μερικά στοιχεία που χρησιμοποίησε η εταιρία αξιολόγησης.
Το υπουργείο επιτέθηκε για την εγκυρότητα της ανάλυσης της S&P, λέγοντας ότι S&P «μια κρίση με 2 τρις δολάρια λάθος μιλάει από μόνη της».
Νωρίς την Παρασκευή το πρωί, η S&P έστειλε στο υπουργείο ένα σχέδιο ανακοίνωσης που έλεγε ότι το καθαρό δημόσιο χρέος θα ανέβει στο 93% του ΑΕΠ μέχρι το 2021. Στις 4μμ τοπική ώρα, οι αναλυτές του υπουργείου απάντησαν ότι τα νούμερα είναι λάθος.
Τα αρχικά νούμερα της S&P βασίσθηκαν στο Εναλλακτικό Δημοσιονομικό Σενάριο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Αυτό σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή δαπάνη θα αύξανε ανάλογα με την  πορεία της οικονομίας. Με αυτή τη λογική η S&P  μείωνε κατά 900 δις τις περικοπές δαπανών της διακομματικής συμφωνίας. Στην πραγματικότητα η Επιτροπή Προϋπολογισμού είχε εντελώς άλλη άποψη, ότι οι δαπάνες θα ακολουθούσαν τον πληθωρισμό. Υπολόγιζε ότι η δημοσιονομική ελάφρυνση θα είναι 3 τρις $. Με βάση αυτό το 2021 το χρέος θα είναι 85% του ΑΕΠ το 2021, ενώ η S&P το έβγαλε 93%.
Για την S&P βέβαια η διαφορά των τρις $ δεν κάνουν καμιά σπουδαία διαφορά για την πρόβλεψη των ελλειμμάτων, μόνο στη σχέση χρέους και ΑΕΠ που δεν αλλάζει, η διαφορά είναι μόνο 1,5% μέχρι το 2015. Επίσης δεν επηρεάζει τους πολιτικούς παράγοντες που αφορούν στην ικανότητα να χειρισθεί το έλλειμμα, παράγοντας που επηρέασε την S&P αποφασιστικά στην κρίση της.
 «Η ανασφαλής πολιτική των τελευταίων μηνών υπογραμμίζει την αστάθεια, την αναποτελεσματικότητα και τη μη προβλεψιμότητα στην κυβερνησιμότητα και την πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με αυτό που πιστεύαμε. Η νομοθετημένη οροφή για το χρέος και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών έχουν μπει στο πολιτικό παζάρι για τη δημοσιονομική πολιτική», λέει στην έκθεσή της η S&P.
Η κυβέρνηση απάντησε ότι η πολιτική ανάλυση είναι υποκειμενική ειδικά για μια υπηρεσία αξιολόγησης και η S&P βιάσθηκε να κρίνει χωρίς να αναγνωρίζει τα θετικά από τη συμφωνία Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών ή την επικείμενη μείωση του ελλείμματος.
Αρκετοί άνθρωποι των αγορών είναι καθησυχαστικοί. «Είναι ένας άγριος τίτλος για τον τύπο που μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη στη Wall Street, αλλά είμαι σίγουρος δεν θα οδηγήσει σε άνοδο των επιτοκίων στα ομόλογα», είπε ο Jack Ablin, υπεύθυνος επενδύσεων στη  Harris Private Bank. «πιστεύω ότι θα έχει μειωμένη επίδραση στις αγορές βραχυπρόθεσμα. Υπάρχει ένας κορεσμός από παγκόσμιες αποταμιεύσεις με λίγα ασφαλή καταφύγια. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, και η Ιταλία είναι οι τρεις πιο ρευστές αγορές κρατικών ομολόγων. Ποια προτιμάτε».

ΠΗΓΗ-WWW.TOMETOPO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: