Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Μπλόκο στο αεροσκάφος του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού σε γαλλο-ελβετικό αεροδρόμιο.

To αεροδρόμιο  Βασιλείας-Μουλχάουζ

Το αεροσκάφος του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπάγκμπο καθηλώθηκε στο αεροδρόμιο της Βασιλείας-Μουλχάουζ σε ανταπόκριση σε αίτημα των "νόμιμων αρχών" της Ακτής Ελεφαντοστού, δηλαδή του στρατοπέδου του Αλασάν Ουατάρα, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το αεροδρόμιο αυτό εκμεταλλεύονται από κοινού η Γαλλία και η Ελβετία. Το αεροσκάφος του Γκμπάγκμπο βρισκόταν εκεί για έλεγχο συντήρησης.
"Οι νόμιμες αρχές μας ζήτησαν την ακινητοποίηση του αεροσκάφους και ακριβώς αυτό κάναμε σε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
Το αεροσκάφος βρισκόταν εκεί για να υποβληθεί σε έλεγχο από την εταιρεία Jet Aviation, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή και τη συντήρηση ιδιωτικών αεροσκαφών, διευκρινίζει στην ιστοσελίδα της η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.
Η Ακτή Ελεφαντοστού αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, τις οποίες κέρδισε σύμφωνα με την ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή της χώρας ο Αλασάν Ουατάρα. Ωστόσο το Συνταγματικό Συμβούλιο της Ακτής Ελεφαντοστού ακύρωσε τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία είχε αναγνωρίσει ο ΟΗΕ, και ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον Λοράν Γκμπάγκμπο.
Η νίκη του Ουατάρα έχει αναγνωριστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας.
Παράλληλα σήμερα οι Νέες Δυνάμεις (FN), οι οποίες υποστηρίζουν τον Ουατάρα και οι οποίες ελέγχουν το βόρειο τμήμα της Ακτής Ελεφαντοστού από το 2002, διέψευσαν ότι εμποδίζουν κατοίκους της χώρας να διασχίσουν ελεύθερα τα σύνορα και να εισέλθουν στη Λιβερία, όπως ανακοίνωσε χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).
"Δεν εμποδίζουμε κανέναν να διασχίσει τη ζώνη μας από το Ντανανέ (δυτικά) για να πάει στη Λιβερία", δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των FN Σεϊντού Ουατάρα.
Χθες η HCR ανακοίνωσε ότι έλαβε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένα στοιχεία των "Νέων Δυνάμεων" εμποδίζουν τους πρόσφυγες να διασχίσουν ελεύθερα τα σύνορα και να εισέλθουν στη Λιβερία.



Πηγή:www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: