Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Δημήτρης Παπαδημούλης: Γιγάντια αναδιανομή εισοδήματος μέσα στην κρίση



    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ-ΑΥΓΗ

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την ουσιαστική σύμπλευση της εκ δεξιών αντιπολίτευσης, εφαρμόζει το δόγμα «τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε καμπόσους». Αξιοποιεί με άλλα λόγια την υπαρκτή κρίση για να προωθήσει μια γιγάντια αναδιανομή ισχύος εισοδημάτων και δικαιωμάτων σε βάρος των πολλών και ασθενέστερων σημειώνει στη συνέντευξή του στην "Αυγή" ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Με συλλογικότητα, σοβαρότητα και σχέδιο να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και να διδαχθούμε από τα λάθη της περιόδου 2008-2010. Μπορούμε να πάμε εκλογικά και πιο ψηλά, αν ανταποκριθούμε με σοβαρότητα στα μηνύματα των καιρών. Η συνέντευξη αναλυτικά.

    * Ο κ. Παπανδρέου δήλωνε ευτυχής και νικητής μετά την επιστροφή του από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
    Πλην όμως, όπως όλοι οι διαπρεπείς οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η Ε.Ε. δεν απάντησε στο πρόβλημα και σύρεται από τις αγορές και σύντομα θα λάβει την απάντησή τους. Οι πιέσεις στην Ισπανία και την Ιταλία τους δικαιώνουν. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πολιτική ισχύς στην Ε.Ε. για αποφάσεις που λύνουν το πρόβλημα;
    Οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν την κριτική μας για την ανεπάρκεια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και προσγειώνουν απότομα όσους, όπως η κυβέρνηση, έσπευσαν να πανηγυρίσουν. Δυστυχώς στη σημερινή συγκυρία έχουμε μια ελλιποβαρή, άτολμη, δογματικά νεοφιλελεύθερη συλλογική ευρωπαϊκή ηγεσία που αρνείται να αναγνωρίσει τα δομικά, συστημικά προβλήματα του ευρώ. Σέρνεται πίσω από τις ασύδοτες αγορές, αντί να προχωρήσει στις απαραίτητες ριζικές αλλαγές. Για μια επανίδρυση με «περισσότερη» και «διαφορετική» Ευρώπη, που να δουλεύει και να νοιάζεται για τους πολίτες και τους λαούς και όχι για τους τραπεζίτες. Στους καιρούς του καζίνο-καπιταλισμού, δεν μπορεί να σταθεί ένα ισχυρό κοινό νόμισμα, χωρίς μια άμεση συνολική ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους. Ενταγμένη σε ένα σχέδιο για κοινή οικονομική πολιτική, ισχυρή κεντρική τράπεζα, μεγαλύτερο κοινό ταμείο, ισχυρές πολιτικές αλληλεγγύης, αναδιανομής και συνοχής, με ισχυρή, ενιαία και δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία. Γι' αυτό ακριβώς και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς διεκδικεί ριζικές αλλαγές που συνιστούν μια ουσιαστική επανίδρυση της Ε.Ε.
    «Η Ελλάδα, με ευθύνη της ηγεσίας της, βρίσκεται όχι στον πυρήνα, αλλά στην καραντίνα της ευρωζώνης. Τον λογαριασμό της αποτυχίας τον πληρώνουν και θα τον πληρώσουν δύο γενιές, με μονόπλευρη λιτότητα και σκληρή κηδεμονία. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής. Xωρίς ανάπτυξη και δικαιοσύνη τα αδιέξοδα θα μεγαλώνουν. Ο κ. Παπανδρέου είναι φυσικό να προσπαθεί να παρατείνει την παραμονή του στην πρωθυπουργία όσο μπορεί περισσότερο. Η αποτυχία του όμως, είναι μεγάλη προφανής και εντεινόμενη. Παρά την προσωρινή ανάσα που του δίνουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, η ραγδαία φθορά στις δημοσκοπήσεις, η εντεινόμενη αποσυσπείρωση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως οι διαφορετικές βλέψεις του κ. Βενιζέλου με κάνουν να πιστεύω ότι το φθινόπωρο εκτός από βροχές, πιθανόν να φέρει και εκλογές.

    * Όλα τα προγράμματα σταθερότητας που στηρίζονται στη λιτότητα δουλεύουν αρνητικά για την ελληνική οικονομία. Και όμως επιμένουν όλοι σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες συνταγές. Για τους δανειστές μας υπάρχει λογική εξήγηση. Ποια όμως είναι η εξήγηση για την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου; Ποιο είναι το σχέδιό της;
    Η εμμονή στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο εντείνει την ύφεση, αυξάνει εκρηκτικά την ανεργία και μεγαλώνει τις κοινωνικές ανισότητες, αποδιαρθρώνει την παραγωγική βάση της οικονομίας και διατηρεί, παρά τις τελευταίες ρύθμιση την ανοδική δύναμη του χρέους . Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική σύμπλευση της εκ δεξιών αντιπολίτευσης, εφαρμόζει το δόγμα «τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε καμπόσους». Αξιοποιεί με άλλα λόγια την υπαρκτή κρίση για να προωθήσει μια γιγάντια αναδιανομή ισχύος εισοδημάτων και δικαιωμάτων σε βάρος των πολλών και ασθενέστερων. Εφαρμόζουν τα αποτυχημένα νεοφιλελεύθερα δόγματα με τον φανατισμό του νεοφώτιστου. Δίνουν τεράστιο μπόνους σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, παίρνοντας την αντίστοιχη πολιτική και όχι μόνο υποστήριξη. Με αυτή την πολιτική δεν μπορούν να πάνε μακριά.

    * Το σκάνδαλο SIEMENS επιβεβαίωσε τη μεγάλη κρίση του πολιτικού συστήματος και ειδικά των κομμάτων εξουσίας. Τα μεγάλα λόγια του κ. Παπανδρέου που καλούσε τον Αντώνη Σαμαρά να ματώσουν για να καθαρίσουν τα κόμματά τους από τη βρωμιά αποδείχτηκε αέρας κοπανιστός.
    Να σας πω την εμπειρία μου από χίλιες ώρες συνεδρίαση στην Εξεταστική Επιτροπή επί έντεκα μήνες. Από την Αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής, παρέλασε η βρώμα του σκανδάλου, αλλά όχι η αλήθεια! Είδαμε ένα σύστημα εξουσίας που βρωμάει από την κορυφή μέχρι τα νύχια! Βολικές κυβερνήσεις, πρόθυμοι και λαδιάρηδες υπουργοί που κάνουν, όμως, τις δουλειές τους με μεσάζοντες που τα παίρνουν σε σακούλες και σε βαλίτσες! Και δεν μπορούν να βρεθούν τα ίχνη! Μιλάμε για μία διαβρωμένη και δουλική διοίκηση, μία αναποτελεσματική και συχνότατα χειραγωγούμενη δικαιοσύνη και ένα δικομματικό σύστημα στον ρόλο του νονού με το αζημίωτο που παίρνει και για τα κομματικά ταμεία, πέρα από τα πρόσωπα! Υπάρχει και ένας στρατός από ενδιάμεσους και λαμόγια -αυτοί που βρέθηκαν με τα λεφτά- οι οποίοι είναι κιμπάρηδες, παίρνουν πολλά λεφτά και τα δίνουν σε κάποιον άλλο και ποτέ δεν ζητούν απόδειξη, εμπιστεύονται τον λόγο του, δεν θυμούνται τίποτα, ξεχνούν, ανακαλούν τις καταθέσεις τους. Υπάρχει και μια προκλητική ατιμωρησία! Αναρωτιέμαι, πώς μπορεί αυτή η Βουλή να ψηφίζει νόμους που κόβουν άγρια μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, που καταδικάζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στη βία της ανέχειας και της ανεργίας, στην απελπισία ενός μέλλοντος που θα είναι πολύ χειρότερο από το παρόν, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, όταν δεν μπορούν να βάλουν κάποιους κλέφτες φυλακή, όταν δεν μπορούν έστω να στιγματίσουν ορισμένους ότι τα πήραν, ακόμα και αν οι νόμοι τους προστατεύουν!

    * Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε σταθερή διαρκή άνοδο. Τούτη τη φορά θα είναι διαφορετική η κατάληξη;
    Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω κάτι που έλεγα και προ δύο ετών, επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν ψηλά στις μετρήσεις. «Έχουν αέρα τα πανιά μας αλλά όχι τα μυαλά μας». Οφείλουμε με συλλογικότητα, σοβαρότητα και σχέδιο να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και να διδαχθούμε από τα λάθη της περιόδου 2008-2010. Μπορούμε να πάμε και πιο ψηλά, αν ανταποκριθούμε με σοβαρότητα στα μηνύματα των καιρών. Όμως, μπορούμε να πάμε και πιο χαμηλά, αν διαψεύσουμε τις προσδοκίες αυτού του κόσμου. Το τελευταίο εξάμηνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή ανοδική πορεία γιατί προβάλλει ένα πιο καθαρό και συνεκτικό πολιτικό και προγραμματικό στίγμα: Δυναμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αλλά και σαφές μέτωπο στη Ν.Δ. με προβολή εναλλακτικών προτάσεων για το χρέος, την ανάπτυξη, την αναδιανομή. Ναι στην έντονη ειρηνική διαμαρτυρία - Όχι στη βία και τους προπηλακισμούς. Διεκδίκηση ριζικών αλλαγών στην ευρωπαϊκή πορεία, κόντρα στην γραμμή της παθητικής προσαρμογής αλλά και την οπισθοδρόμηση στον εθνικό απομονωτισμό. Ανοικτά αυτιά και επικοινωνία με τις «πλατείες», χωρίς καμιά διάθεση για καπέλωμα. Ενωτικές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη αριστερά που θα κλιμακωθούν.

    * Το κόμμα σας ζητάει σταθερά ως απάντηση την προσφυγή στις κάλπες. Και τι θα βγάλουν οι κάλπες ώστε να μας κάνουν αισιόδοξους πως θα βγούμε από την κρίση;
    Η σύγχρονη αριστερά οφείλει να μετασχηματίσει την αγανάκτηση σε ελπίδα και προοπτική, με ένα συνεκτικό και πειστικό πολιτικό σχέδιο για την ανόρθωση, την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας, της οικονομίας και της χώρας. Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Η Ελλάδα πρέπει να μπει οριστικά, στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας. Κλειδί σε μια τέτοια εξέλιξη είναι ο εκλογικός νόμος. Διεκδικούμε την απλή αναλογική. Αν τη δεχτούν οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς ή έστω μόνο ο πρώτος, τότε μπορεί να ισχύσει και στις επόμενες εκλογές.
    Με την ψήφο του, ο πολίτης θα δώσει τους νέους συσχετισμούς, σαρώνοντας ένα χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα. Αν η κάλπη μας δώσει τη δύναμη και τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσουμε μια νέα πλειοψηφία ικανή να στηρίξει μια διαφορετική προοδευτική πολιτική, θα την αξιοποιήσουμε με σεβασμό στο πρόγραμμά μας και την εντολή του ελληνικού λαού. Αυτό πάντως που έχουμε αποκλείσει κατηγορηματικά, είναι να μετάσχουμε ή να στηρίξουμε ως δεκανίκι μια κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία - ΠΑΣΟΚ που θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική του μνημονίου και της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας.

    * Σε μια πρόσφατη ομιλία σου για τις ρυθμίσεις των τυχερών παιχνιδιών που ετοιμάζει η κυβέρνηση ανέφερες πως οι διατάξεις είναι φωτογραφικές και πως τις ετοιμάζουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες! Τίποτα δεν άλλαξε;
    Αποκάλυψα χθες στη Βουλή, καταθέτοντας και σχετικά έγγραφα, ότι το μπόνους που δίνεται με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου στους ιδιώτες-κατόχους του 66% του ΟΠΑΠ κυρίως στα δυο αμερικανικά funds που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος και στην Ιντραλότ του κ. Κόκκαλη έχει ετοιμαστεί πολύ πριν ψηφιστεί το Μνημόνιο την περυσινή Άνοιξη. Και μάλιστα το νομοσχέδιο αυτό δεν το ετοίμασε η κυβέρνηση αλλά το ετοίμασε, όλως αναρμοδίως, ο νομικός κ. Γεραπετρίττης, τότε σύμβουλος του πρωθυπουργού, κατόπιν παραγγελίας και επί πληρωμή του κ. Σπανουδάκη ο οποίος είναι Δ.Σ. του ΟΠΑΠ. Τα παραπάνω αποδεικνύονται και από έγγραφα με την υπογραφή του κ. Σπανουδάκη. Το κομμάτι του νομοσχεδίου λοιπόν που δίνει τα πάντα στους ιδιώτες του ΟΠΑΠ, την Ιντραλότ του κ. Κόκκαλη και έχει μπει στο μικροσκόπιο της Κομισιόν για παραβίαση του ανταγωνισμού είχε ετοιμαστεί 16 μήνες πριν. Πριν το Μνημόνιο και τις δεσμευτικές υποχρεώσεις που απορρέουν απ' αυτό. Πρόκειται για φωτογραφικές διατάξεις που εδώ και καιρό προετοιμάζονταν και εισχώρησαν Αυγουστιάτικα, τώρα που βολεύει, μέσα στη δίνη των μέτρων και του Μνημονίου.

    ΠΗΓΗ-WWW.AVGI.GR

    Δεν υπάρχουν σχόλια: