Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Νέες αντιδράσεις Κύπρου στις απειλές της Τουρκίας - Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κατηγόρησε τους Ταγίπ Ερντογάν και Αχμετ Νταβούτογλου για παραλογισμό


Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιχειρεί και πάλι να δημιουργήσει εντάσεις εκτοξεύοντας απειλές και ότι συμπεριφέρεται ως «σύγχρονος πειρατής», αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κύριος Ομήρου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει και να στείλει το μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία χτυπά την πόρτα της, πως όχι μόνο δεν πρέπει να ελπίζει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά και ότι θα υποστεί και κυρώσεις, εάν αποτολμήσει οποιαδήποτε πράξη, παρεμποδίζοντας την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Ευρωπαϊκό κόμμα σε ανακοίνωση αναφέρει ότι οι προκλητικές απειλές Νταβούτογλου φανερώνουν ότι η Άγκυρα επιθυμεί να στήσει στη Μεσόγειο το ίδιο σκηνικό κρίσης όπως εκείνο στο Αιγαίο το 1987 με το Σίσμικ. Λευκωσία και Αθήνα, προσθέτει, επιβάλλεται να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να κάνουν τους σχεδιασμούς τους, ώστε να είναι απόλυτα έτοιμες να απαντήσουν στις όποιες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Το Κίνημα Οικολόγων τονίζει ότι η Τουρκία δεν δικαιούται να επικαλείται το διεθνές δίκαιο, αφού είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν αποδεχθεί τις διεθνείς συνθήκες για την αξιοποίηση των θαλάσσιων φυσικών πόρων. Καλεί επίσης την κυβέρνηση να καταγγείλει τις απειλητικές δηλώσεις των Τούρκων επισήμων.
Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κατηγόρησε τους Ταγίπ Ερντογάν και Αχμετ Νταβούτογλου για παραλογισμό και τόνισε ότι οι απειλές δεν τρομοκρατούν κανένα. Κάλεσε την Άγκυρα, αν όντως επιθυμεί την ευημερία των Τουρκοκυπρίων, να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού κατά τρόπο που θα επιτρέπει σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου να ζήσουν ευτυχισμένοι στη γη των πατέρων τους.


ΠΗΓΗ-WWW.VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: