Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία της Συνόδου των Πρυτάνεων


Όπως έχουμε δηλώσει -και έγκαιρα και αυτές τις μέρες- είμαστε ριζικά αντίθετοι με τον νόμο - πλαίσιο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Πρέπει να σας πω ότι ιδιαίτερα συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα εξής ζητήματα: Καταρχήν στο γεγονός ότι τα πανεπιστήμια θα βγάζουν πτυχιούχους πολλαπλής ταχύτητας. Έτσι θα βγαίνει μέσα από το πανεπιστήμιο η μεγάλη μάζα των επιστημόνων που θα δουλεύουν με ημιαπασχόληση, ετεροαπασχόληση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Υποβαθμίζεται το επιστημονικό αντικείμενο του πανεπιστημίου, όταν μέσα στις γραμμές τους υπάρχουν πολλαπλής ταχύτητας πτυχία.

Δεύτερο, θεωρούμε ότι θα αναπαραχθεί και θα οξυνθεί η αναρχία στη σύνθεση των πτυχιούχων. Από τη στιγμή που και η ίδια η οικονομία αναπτύσσεται άναρχα, άλλοι τομείς αναπτύσσονται, άλλοι υποβαθμίζονται και στα ίδια τα πανεπιστήμια θα ενταθεί αυτή η αναρχία και αναντιστοιχία ανάμεσα στο πτυχίο και τη δυνατότητα να βρεθεί δουλειά. Η ανεργία θα πιστοποιηθεί και μέσα από την ανεργία των πτυχιούχων, πράγμα που γίνεται και τώρα.
Επίσης διαπιστώνουμε το εξής: Ενισχύεται ο αυταρχισμός μέσα στα πανεπιστήμια, στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Όποιες δημοκρατικές διαδικασίες και ελευθερίες υπήρχαν συρρικνώνονται απελπιστικά. Μάλιστα χρησιμοποιείται εδώ πέρα από τη διαφθορά, και το πρόσχημα της καταπολέμησης της κομματικοποίησης. Η ζωή έχει δείξει ότι πίσω από συνθήματα που μπορεί για το λαό να ακούγονται σωστά ή αν θέλετε να απαντάνε σε υπαρκτά προβλήματα, μπορεί να περάσει η πιο αντιδραστική επιλογή. Κι ακόμα να υπογραμμίσουμε ότι ανοίγει ο δρόμος για ένα πανεπιστήμιο, που όχι μόνο η διαδικασία να πάρεις μέρος στις εξετάσεις και η προετοιμασία για να μπεις, αλλά και η συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία του πανεπιστημίου θα κοστίζει πολύ ακριβά.
Επομένως για εμάς δεν διορθώνεται αυτό το νομοσχέδιο και θέλουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια και με τη δική μας πρωτοβουλία αυτό το νομοσχέδιο να μη ψηφιστε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: