Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ σχετικώς με τις δηλώσεις Ερντογάν


Εκφράζουμε απερίφραστα τη λύπη μας γιατί για άλλη μια φορά και ενώ βρισκόμαστε στο μέσο απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού η Τουρκία δεν διστάζει να παρουσιαστεί απροκάλυπτα προκλητική. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του λίγες μόλις ώρες προτού μεταβεί παράνομα στα κατεχόμενα κι ενώ ο διεθνής παράγοντας ανέμενε ότι θα είχε στις αποσκευές του προτάσεις προς την κατεύθυνση της λύσης και της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, αποδεικνύει αυτό που εδώ και καιρό διαπιστώνουμε με τον πιο τρανταχτό τρόπο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ότι δηλαδή η Τουρκία ουδόλως έχει μετακινηθεί από πάγιες αδιάλλακτες θέσεις της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός παραμονές της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, επανέλαβε για άλλη μια φορά τα περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει πρόταση για άνοιγμα των Βαρωσίων, καθώς και ότι δεν προτίθεται η Τουρκία να αποσύρει ούτε μέρος της στρατιωτικής της δύναμης από την Κύπρο. Επιμένοντας στην συνήθη προπαγανδιστική ρητορεία της Άγκυρας για δημιουργία εντυπώσεων, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «κακές προθέσεις» προφανώς της ελληνοκυπριακής πλευράς και σταμάτημα της διαδικασίας αν δεν προχωρά. Πρόσθετα, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο μίλησε για σκλήρυνση της στάσης της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες, απειλώντας για θέσεις πέραν του Σχεδίου Ανάν, μη επιστροφή της Μόρφου και της Καρπασίας. Αναφέρθηκε μάλιστα σε λύση δύο ισότιμων κρατών, θέση που συνιστά συνομοσπονδιακή προσέγγιση και παράλληλα πρόδηλη παραβίαση του συμφωνηθέντος πλαισίου λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως καθορίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, σε ψηφίσματα του ΟΗΕ και στα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών των δύο κοινοτήτων της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008.
Με αυτές του τις δηλώσεις ο Τούρκος πρωθυπουργός αναδεικνύει με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο ποιες είναι στην πραγματικότητα οι απαράδεκτες επιδιώξεις της Τουρκίας. Δηλαδή η τελμάτωση της παρούσας διαδικασίας, η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, η διαιώνιση της διχοτόμησης και η αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Αναφερόμενος και στην περίοδο της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, την οποία θα ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία, απείλησε ότι η Τουρκία για αυτούς τους έξι μήνες δεν προτίθεται να έχει σχέσεις με την ΕΕ. Είναι προφανές ότι αυτή η εκβιαστική θέση συνιστά άλλη μια μορφή τουρκικών πιέσεων για χρονοδιαγράμματα στη λύση του Κυπριακού.
Τέτοιες δηλώσεις, κάθε άλλο παρά δίνουν ώθηση στην υφιστάμενη διαδικασία και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για τις προοπτικές της. Εκτιμούμε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κύρια ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να σημειώσουν τη στάση της Τουρκίας και να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να αρθεί η αδιάλλακτη αυτή στάση της.
Από τη δική μας πλευρά, ως ΑΚΕΛ, διατρανώνουμε την ισχυρή μας πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εμμένοντας σε διαχρονικές θέσεις αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς και στη βάση της διεθνούς νομιμότητας θα συνεχίσει να αγωνίζεται σταθερά για την επίτευξη της πολυπόθητης λύσης ως έχει συμφωνηθεί.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: