Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

FINANCIAL TIMES: ΕΝΤΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ, ΙΣΩΣ, ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ISKRA.GR

ΣΤΑ € 115 ΔΙΣ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΡΟΪΚΑΝΗΣ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΥ - € 20 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
ΑΓΡΙΕΣ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΗΜΙΜΕΤΡΑ! ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΤ!
ΣΤΑ ΥΨΗ (4,58%) ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ (19.7) ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ 3ΜΗΝΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ!
Ακόμα και εντός της εβδομάδας, θα υπάρξει η αναμενόμενη, από όλους πλέον, προσωρινή και επιλεκτική στάση πληρωμών της Ελλάδας, σύμφωνα με σημερινό (19.7) δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα λοιπόν, με τους FT, τα πάντα στην ΕΕ σχετικά με την κρίση χρέους βρίσκονται στην "κόψη του ξυραφιού".
Φυσικά η στάση πληρωμών στην οποία αναφέρονται οι Financial Times, θα γίνει, εφόσον επιβεβαιωθεί φυσικά το δημοσίευμα, στα πλαίσια αποφάσεων της ΕΕ για τη λήψη ημιμέτρων απέναντι στην κρίση του ελληνικού χρέους, και ουδόλως λύνει το πρόβλημα της χώρας. Με αυτήν την έννοια αυτή η στάση πληρωμών δεν έχει καμία απολύτως, παρά μόνο λεκτική, σχέση με τη στάση πληρωμών που αντιπροτείνει η Iskra, και όχι μόνο, στα πλαίσια ενός αγώνα για τη διαγραφή τουλάχιστον του  συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού χρέους, ως εκκίνηση και απαραίτητη προϋπόθεση μιας διαφορετικής αναπτυξιακής πορείας της χώρας με προοδευτικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τους FT, η στάση πληρωμών, θα λάβει χώρα στα πλαίσια, σύναψης ενός νέου τροϊκανού πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας ύψους € 115 δις! Οι FT, δεν διευκρινίζουν ποιό ή ποιά ημίμετρα θα εφαρμοστούν, (πχ μετακύλιση, επαναγορά κλπ), στα πλαίσια του πακέτου αυτού.
Ως μοναδικό εμπόδιο στην όλη διαδικασία, φωτογραφίζεται από τους FT, η σκληρή στάση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζ.Κ. Τρισέ, που απειλεί πως δεν θα κάνει δεκτά ούτε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ούτε τις ελληνικές κρατικές εγγυήσεις, δεκτά ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση που υπάρξει "χρεοκοπία", (χωρίς να διευκρινίζει αν εννοεί και "επιλεκτική χρεοκοπία") της χώρας.
Το παραπάνω εμπόδιο αυτό, σύμφωνα πάντα με τους FT, φαίνεται πως παρακάμπτεται, με τηναποδέσμευση ποσού €20 δις, στο πλαίσιο των €115 δις, ως "έξτρα" εγγυήση που θα στηρίζει τα ενέχυρα του ελληνικού δημοσίου, προσωρινώς. Εφόσον, βέβαια χρειαστεί, στο βαθμό που συνεχίζεται το πρόβλημα με την ΕΚΤ, είτε τα € 20 δις θα αυξηθούν είτε η Τράπεζα της Ελλάδος θα παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του μηχανισμού ELA, ο οποίος ενεργοποιήθηκε άλλωστε στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ 3ΜΗΝΩΝ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ!

Εν τω μεταξύ, στα ύψη βρέθηκε και στη σημερινή δημοπρασία της Τρίτης (19.7) το επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων γραμματίων, συνολικής αξίας €1,625 δις,το οποίο έφτασε το 4,58% από 4,62% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία της 21ης Ιουνίου.
Φαίνεται λοιπόν, πως κανείς από τις "αγορές" δεν προσδοκά κάτι ουσιαστικό ούτε από την μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής, ούτε φυσικά από τα ημίμετρα τα οποία συζητούνται στην ΕΕ και μπορεί να αποκρυσταλλωθούν σε αποφάσεις ακομα και σε δεύτερο χρόνο!
Ερωτηματικά, προκαλεί μάλιστα, η μη - δημοσιοποίηση του ποσοστού συμμετοχής των ξένων επενδυτών στη συγκεκριμένη δημοπρασία. Συνήθως ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Χριστοδούλου προβαίνει σε σχετικές δηλώσεις στο Reuters, μετά το πέρας κάθε δημοπρασίας.
Στις τελευταίες δημοπρασίες, το ποσοστό συμμετοχής των ξένων επενδυτών μειώνεται συνεχώς, γεγονός που υποδηλώνει πως πλέον κυρίως οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια, (πετυχαίνοντας μάλιστα τοκογλυφικά επιτόκια), λόγω των δραματικών αναγκών που έχουν γιαρευστότητα. Οι ξένοι από τη μεριά τους, τα θεωρούν σκουπίδια.
Η μη - δημοσιοποίηση του ποσοστού συμμετοχής των ξένων επενδυτών στη σημερινή δημοπρασία, ίσως να υποδηλώνει μια ακόμα πιο δραματική μείωση της συμμετοχής τους!


ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΤ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο...ΣΚΥΛΟΚΑΒΓΑΣ!

Εν τω μεταξύ ο σκυλοκαβγάς στην ΕΕ, γύρω από το ποιοί θα είναι οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από τις όποιες αποφάσεις, διαπερνάει μέχρι και τις υπερεθνικές δομές της ΕΕ, που συνήθως τηρούν ενιαία δημόσια στάση. Για παράδειγμα ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, σε συνέντευξη στο CNBC, δήλωσε πως  ορισμένες επιλογές για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια βραχύβια επιλεκτική χρεοκοπία, "...η οποία στην πράξη δεν θα είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες". 
Στον αντίποδα βρίσκεται ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ, ο οποίος επιμένει πως "...ένα πιστωτικό γεγονός, μια επιλεκτική χρεοκοπία ή μια χρεοκοπία θα πρέπει να αποφευχθεί», φτάνοντας μάλιστα να κατηγορήσει για... ανεπάρκεια όσους διαφωνούν μαζί του! Συγκεκριμενα, φέρεται να δήλωσε πως όσοι υποστηρίζουν την χρεοκοπία ως επιθυμητή διέξοδο από την κρίση δεν έχουν εξετάσει το ζήτημα διεξοδικά. 

Για την πληρέστερη και σφαιρικόιτερη ενημέρωσή σας παραθέτουμε το πλήρες σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, όπως αναδημοσιεύτηκε μεταφρασμένο στα ελληνικά από το euro2day.gr

 Αναζητούνται "αλεξίπτωτα" για ελληνικές τράπεζες  

των Peter Spiegel, Stanley Pignal (Βρυξέλλες), James Wilson (Φρανκφούρτη), Richard Milne (Λονδίνο)

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν μεθόδους να κρατήσουν τις ελληνικές τράπεζες στην επιφάνεια και να μη βουλιάξουν, στο πλαίσιο του νέου πακέτου των 115 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι πιθανόν να μην μπορεί πια να δανείζει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες αν κηρυχτεί στάση πληρωμών στα εθνικά ομόλογα.
Με τις μεθόδους αυτές στο όλο και ακριβότερο πρόγραμμα διάσωσης προστίθενται 20 δισ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά το τελικό μέγεθος θα εξαρτηθεί από το διάστημα κατά το οποίο οι τράπεζες θα μείνουν αποκομμένες από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Η προσωρινή στάση πληρωμών αναμένεται να κηρυχθεί πολύ σύντομα, ίσως μέσα στην εβδομάδα, γεγονός που εκβιάζει τους ρυθμιστές να βρουν γρήγορα ένα σχέδιο στήριξης των τραπεζών. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε πυρετώδεις συνομιλίες για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία διάσωσης εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης την Πέμπτη.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία και η Ολλανδία επιμένουν να χρηματοδοτηθεί η διάσωση κατά ένα μέρος με τη συμβολή των ιδιωτών ομολογιούχων, σχέδιο που οι οίκοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα τους υποχρεώσει να κηρύξουν ένα κομμάτι τουλάχιστον των ελληνικών ομολόγων σε χρεοστάσιο.
Με βάση μία πρόταση που συζητείται, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα δημιουργήσουν ένα μαξιλάρι ρευστότητας για να βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες. Τα κεφάλαια, πάντως, δεν είναι απαραίτητο ότι θα διοχετευτούν απευθείας στις ίδιες τις τράπεζες. Πιθανότερο είναι να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για άλλες μορφές εγγυήσεων που θα δοθούν στην ΕΚΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση, για παράδειγμα, έχει ήδη προσφέρει εγγυήσεις για 30 δισ. ευρώ σε τραπεζικά ομόλογα, αλλά μέχρι σήμερα η ΕΚΤ δεν τα έχει αποδεχτεί ως εγγυήσεις. Περαιτέρω εγγυήσεις από το μαξιλάρι ρευστότητας θα κάνει τα ομόλογα ευκολότερα αποδεκτά από την ΕΚΤ.
Επιπλέον, ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει να εξουσιοδοτήσει η ΕΚΤ την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος να διαθέσει περισσότερη βοήθεια έκτακτης ρευστότητας, δηλαδή άμεσα κρατικά δάνεια που παρακάμπτουν την ΕΚΤ. Αυτός ο μηχανισμός έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Ιρλανδία, αλλά όχι ακόμη στην Ελλάδα.
Ορισμένοι παράγοντες εξακολουθούν να πιέζουν τη Γερμανία και την Ολλανδία να εγκαταλείψουν το σχέδιο της προσωρινής στάσης πληρωμών, θέση που κερδίζει έδαφος εξαιτίας των επιθέσεων των αγορών στα ισπανικά και στα ιταλικά ομόλογα, που προκαλούν φόβους για ντόμινο.
Η αλλαγή στην ψυχολογία έχει βοηθήσει την υποστήριξη στο σχέδιο που προωθούν ορισμένοι παράγοντες να φορολογηθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για να βοηθήσουν τις πληρωμές για τις διασώσεις στην ευρωζώνη. Τραπεζικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή έχει έρθει στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς αναζητούνται τρόποι να πληρώσουν και οι ιδιώτες επενδυτές χωρίς να κηρυχθεί χρεοστάσιο.
Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι, με βάση την πρόταση, τα φορολογικά έσοδα από τον έκτακτο φόρο θα κατευθυνθούν στο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης των 440 δισ. ευρώ, που θα έχει έτσι μεγαλύτερες δυνατότητες απευθείας δανεισμού στις τράπεζες που έχουν πρόβλημα ή στις εθνικές αρχές οι οποίες έχουν αναλάβει την επανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Άλλος τραπεζίτης είπε ότι, αν και η επιβολή φόρου "συζητείται ανεπίσημα και είναι σε πρώιμο στάδιο", κερδίζει έδαφος. "Είναι μια απλή λύση, αλλά ένα πρόβλημα μπορεί να είναι ότι θα έρθει σε σύγκρουση με φόρους που ήδη έχουν προγραμματιστεί, για παράδειγμα στη Γερμανία".
Η αναδιάρθρωση του ταμείου διασώσεων βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών από την περασμένη εβδομάδα, ειδικά οι προτάσεις να χρησιμοποιηθεί ώστε να δανείσει στην Ελλάδα έως 30 δισ. ευρώ για να διενεργήσει επαναγορές ομολόγων στην ανοιχτή αγορά. Επειδή πολλά ελληνικά ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στη μισή σχεδόν από την ονομαστική τους αξία, οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να επαναγοράσουν και να αποσύρουν 50 δισ. ευρώ με το σχέδιο.
Παραμένει όμως αδιευκρίνιστο αν το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ακόμη κι αν εκτελεστεί χωρίς άλλη ιδιωτική συμμετοχή, θα γλιτώσει το βέτο των οίκων αξιολογήσεων. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές δεν θα πληρωθούν απολύτως κι επειδή η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (η χειρότερη στον κόσμο) σημαίνει πως οποιαδήποτε ανταλλαγή θα θεωρηθεί επιβεβλημένη και όχι εθελοντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: