Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Απροστάτευτα από την πολιτεία.


Την ανάγκη προστασίας των Ενετικών Τειχών στην Κέρκυρα από οικοδομικές αυθαιρεσίες, ανέδειξε στη Βουλή με Ερώτησή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χ. Χαραλάμπους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ολιγωρεί και δεν προχωράει στις απαραίτητες ενέργειες.
Ο βουλευτής τόνισε ότι, παρόλο που τα Τείχη έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία, οι εκάστοτε κυβερνήσεις ανέχονται τις διάφορες αυθαιρεσίες, που κατά καιρούς κάνουν ιδιώτες, προσπαθώντας να χτίσουν διάφορα οικήματα ακόμα και πάνω στα τείχη.

Απαντώντας ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γ. Νικητιάδης, ισχυρίστηκε ότι το 2006 η Νομαρχία Κέρκυρας ανακάλεσε απόφασή της, με την οποία είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη περιοχή ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου (!) και ότι το 2009 κάποιοι εμφανίστηκαν ως ιδιοκτήτες και έκαναν αίτηση για την ανέγερση τριώροφου κτιρίου (!!!) Κατά τον υφυπουργό δεν έχει παρθεί καμία απόφαση ακόμα, αφού εκκρεμεί η συζήτηση της υπόθεσης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (!!!)
Στην παρέμβασή του ο Χ. Χαραλάμπους επισήμανε ότι, παρόλο που η παλιά πόλη της Κέρκυρας περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Ουνέσκο με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα ένας φορέας προστατευτικής διαχείρισης της παλιάς πόλης, με αποτέλεσμα πολλά από τα μνημεία της να παρακμάζουν. Οσον αφορά στο συγκεκριμένο χώρο στον οποίο ιδιώτες αιτούνται την ανέγερση τριώροφου κτιρίου, ο βουλευτής επικαλέστηκε το εξής γεγονός: Το δημοτικό συμβούλιο Κέρκυρας, από τις αρχές του 20ούαιώνα, είχε αποφασίσει - χωρίς να διαθέτει φακέλους και χωρίς να υπάρχει τότε Αρχαιολογικό Συμβούλιο - ότι δεν μπορεί να χτιστεί τίποτα στα Ενετικά Τείχη.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: