Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Πρόωρες εκλογές για την 20ή Νοεμβρίου προκήρυξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο


Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία

Πρόωρες εκλογές για την 20ή Νοεμβρίου προκήρυξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, κίνηση που αναμενόταν να κάνει για να εκμεταλλευθεί τη βελτιωμένη εικόνα στις δημοσκοπήσεις για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη μείωση της ανεργίας στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν κανονικά το Μάρτιο του 2012.

Η Ισπανία δέχεται έντονες πιέσεις από τις χρηματαγορές μετά την έκθεση περί πιθανής υποβάθμισής της από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s - ο οποίος επικαλέστηκε την ασθενή ανάπτυξη της οικονομίας, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες των περιφερειών καθώς και άλλα προβλήματα για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.

Ο Θαπατέρο υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή έχει στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Το Reuters μετέδωσε ότι κυβέρνηση Θαπατέρο θα διαλύσει το κοινοβούλιο την 26η Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης του ισπανικού αξιόχρεου, κατά μια βαθμίδα, από το επίπεδο Αa2 όπου βρίσκεται σήμερα.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του οίκου, η επανεξέταση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί υπο το φως της δημοσιονομικής κατάστασης της Ισπανίας αλλά και εξαιτίας του «προηγούμενου» που δημιούργησε η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα διάσωση της Ελλάδας, εντείνοντας έτσι τους κινδύνους για τους επενδυτές, κατόχους ομολόγων χωρών στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ-WWW.EPIKAIRA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: