Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ομιλία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το σάββατο 18 Ιούνη



Η πρόταση του ΠΑΜΕ για κλιμάκωση του αγώνα με νέα γενική 48ωρη απεργία προχώρησε.
Από σήμερα αρχίζουμε την προετοιμασία της.
Αυτή είναι η απάντηση της εργατικής τάξης στα τεχνάσματα της κυβέρνησης να ξεφύγει από τη λαϊκή κατακραυγή.
Αν οι μέχρι τώρα αγώνες μας έφεραν την κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης, οι νέοι αγώνες που ξεκινάμε πρέπει να έχουν ως στόχο την ολοκληρωτική ανατροπή και των νέων, πιο βάρβαρων μέτρων και της κυβέρνησης.
Οι αγωνίες των καπιταλιστών σε Ευρώπη, Ελλάδα, αλλά και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες δεν είναι και δικές μας αγωνίες.

Αυτοί αγωνιούν για τα κέρδη τους, για τη σωτηρία του συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης.
Η δική μας αγωνία έχει να κάνει με τη ζωή των οικογενειών μας και το μέλλον των παιδιών μας, με το μέλλον του τόπου.
Συνειδητοποιούμε σήμερα πιο καλά και μαζί μας όλο και περισσότεροι εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί και μεσαίοι αγρότες, ότι το μέλλον αυτό είναι στα δικά μας χέρια.
Θα μπούμε πιο ορμητικά στον αγώνα για να φέρουμε πιο κοντά τη μέρα που θα γιορτάζουμε τη λευτεριά μας από την ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση.
Μόνο τότε θα σωθούμε και θα σωθεί ο τόπος από χρεοκοπίες, κρίσεις, μνημόνια, δανειστές, χρέη, φτώχεια κι ανεργία.
Με αυτή την προοπτική αντιπαλεύουμε σήμερα το νέο πακέτο μέτρων και τις μανούβρες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να ξεγελάσει το λαό.
Για 48 ώρες θα νεκρώσει κάθε εργοστάσιο, γραφείο, λιμάνι, καράβι.
Καμία νομιμότητα στις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Κι αν ακόμη η κυβερνητική πλειοψηφία, μαζί με κάποιους πρόθυμους, ψηφίσει τις εντολές των βιομηχάνων, της ΕΕ και του ΔΝΤ, δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν στη συνείδησή μας.
Θα τα ανατρέψουμε στην πράξη το ένα μετά το άλλο.
Με τέτοιες αποφάσεις και προοπτική οργανώνουμε από σήμερα τον αγώνα.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες
Συναγωνιστές συναγωνίστριες
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την εργατική τάξη και τον λαό είναι μεγάλο ευτύχημα και ιστορικής σημασίας γεγονός η ύπαρξη και η δράση του ΠΑΜΕ.
Το ΠΑΜΕ ως πανελλαδικό συντονιστικό όργανο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αποτελεί σήμερα τη σταθερή, αταλάντευτη και έμπειρη δύναμη που καλείται και μπορεί να δώσει νέα δύναμη και προοπτική στους αγώνες της εργατικής τάξης.
Βάλαμε στέρεες βάσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την απαλλαγή του από τα δεσμά του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού τις πολιτικές και πρακτικές που το οδηγούσαν στον εκφυλισμό και την απαξίωση.
Συνάδελφοι συναδέλφισσες
Τα  δύο τελευταία χρόνια χιλιάδες και χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, με το ΠΑΜΕ μπροστά, έδωσαν αποφασιστικές μάχες με τις δυνάμεις του συστήματος.
Αν δεν υπήρχε η απεργία στις 17 Δεκέμβρη του 2009 δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα. Ήταν μια απεργία που έσπαγε τα όρια της νομιμότητας που ορίζονται από συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, νόμους θεσμούς και καθιερωμένες πρακτικές, την υποταγή στους αρνητικούς συσχετισμούς. Συνέβαλλε να φανούν ακόμα πιο καλά οι όροι για τη συσπείρωση και την ενότητα των γραμμών της εργατικής τάξης και ο πιο βασικός η ήττα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Φάνηκε η αξία και το πνεύμα της αυτοθυσίας που απαιτεί η ταξική πάλη.
Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη και δείχνουν το δρόμο για την συνέχιση των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού, για το βάθεμα της συμμαχίας της εργατικής τάξης των αυτοαπασχολούμενων της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
 Οι αγώνες αυτοί, που διακρίθηκαν από μαζικότητα, μαχητικότητα, συνέπεια και απειθαρχία στις επιταγές της ΕΕ, κεφαλαίου, της κυβέρνησης και τους μηχανισμούς κράτους, εργοδοσίας και της ταξικής δικαιοσύνης, αμφισβήτησαν και ήρθαν σε κόντρα με τους αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους του αστικού κράτους.
Έδωσαν απάντηση  στον φόβο, την κρατική εργοδοτική τρομοκρατία, την απαισιοδοξία, την μοιρολατρία, και τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΜΕ και το ταξικό κίνημα συγκέντρωσαν την συντονισμένη επίθεση, με συκοφαντίες λασπολογία, τις διαστρεβλώσεις των πολιτικοσυνδικαλιστικών δυνάμεων του κεφαλαίου και της πλειοψηφίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Η πάλη αυτή δεν ανέτρεψε αλλά συνέβαλε αποφασιστικά στην πρόοδο της ανασύνταξης του κινήματος, και στο μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης γεννήθηκε η συμμαχία του ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ.
Ξέρουμε τις δυσκολίες, τις αδυναμίες μας, τα κενά της δουλειάς μας, και θα τις αντιμετωπίσουμε. Δεν τις κρύβουμε. Μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης, στη δράση θα τις ξεπερνάμε, για να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι, πιο αποτελεσματικοί
Σήμερα μπροστά στην γενικευμένη επίθεση των δυνάμεων  του κεφαλαίου μπροστά στην καπιταλιστική κρίση, αισθανόμαστε μεγάλη ευθύνη, να δώσουμε με μεγαλύτερη ακόμη αποφασιστικότητα  την μάχη  για την ανασύνταξη και την οργάνωση του εργατικού κινήματος της οργάνωσης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της να δώσει την μάχη με νέες αξιώσεις για την απόκρουση των αντεργατικών πολιτικών, για την ανατροπή τους, για την αποφασιστική αναμέτρηση της με τους καπιταλιστές και τα μονοπώλια. 
Τώρα είναι η ώρα να τελειώσουν οι αυταπάτες.
 Όχι άλλος χαμένος χρόνος.
Πρωταγωνιστής των εξελίξεων να γίνει το ενιαίο μέτωπο της συμμαχίας των εργατών αυτοαπασχολουμένων αγροτών, για να ανατραπεί ο αντιδραστικός συσχετισμός σε βάρος της εξουσίας των μονοπωλίων.
Ο Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών είναι η βάση του αγώνα για νίκη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Τώρα είναι  ώρα ευθύνης για κάθε τίμιο εργάτη αλλά και για κάθε τίμιο συνδικαλιστή.
Από το βήμα αυτό απευθυνόμαστε σε όλους και όλες που πίστεψαν και έδωσαν δύναμη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και στους μηχανισμούς τους στο συνδικαλιστικό κίνημα να κάνουν το βήμα. Να συνταχθούμε στον κοινό αγώνα να ματαιώσουμε το γονάτισμα του λαού. Να χαράξουμε τη δική μας προοπτική. Από τα κάτω να αρχίσει η διαδικασία για να αναδειχθούν στα συνδικάτα αγωνιστικές και αφοσιωμένες ηγεσίες στην ταξική πάλη.
Να ξεκόψει το συνδικαλιστικό κίνημα από τις δυνάμεις και τις πρακτικές των δυνάμεων της ταξικής συνεργασίας, της υποταγής, την στρούγκα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, των πολιτικών δυνάμεων του συστήματος και του Ευρωμονόδρομου.
Πιο αποφασιστικά λοιπών στην μάχη για την οργάνωση της εργατικής τάξης στις απαιτήσεις του σήμερα με ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος των δυνάμεων του συμβιβασμού και της ταξικής συνεργασίας.
Οργάνωση μαζικά όλων των εργαζομένων στα σωματεία. Βασικό μετερίζι οργάνωσης η συνέλευση των εργατοϋπαλλήλων στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στο σωματείο.
Ζωντανή καθημερινή δράση των εργατών μέσα από το σωματείο με λόγω και δράση μέσα από την συλλογική διαδικασία της γενικής συνέλευσης.
Ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στο ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ.
Να δημιουργήσουμε παντού γερές βάσεις της συμμαχίας στον κλάδο στην γειτονία, με λαϊκές επιτροπές σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.
Απορρίπτουμε το πλαίσιο συσπείρωσης και δράσης στην λογική τις αντιμνημονιακής πάλης. Δεν παλεύουμε για καλύτερες διαπραγματεύσεις των μνημονίων.
Αντιπαλεύουμε το σύνολο των αντεργατικών πολιτικών με κριτήριο να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων με βάση τον πλούτο που παράγουν. Συμμαχία της εργατικής τάξης, αυτοαπασχολουμένων, φτωχής αγροτιάς με ανατροπές στο σύστημα της εξουσίας των μονοπωλίων.
Το πλαίσιο και τα κριτήρια συσπείρωσης οικοδομούνται στην πάλη για:
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων και αποφάσεων που ψηφίσθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, πενθήμερου και Κυριακάτικής αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας.
  • Κατοχύρωση των ΣΣΕ και κατάργηση όλων των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα αυτό.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  • Να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι και να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.
Μέτωπο αποφασιστικό με την ΕΕ και τα μονοπώλια. Σε αυτή την κατεύθυνση.
  • Καμιά ιδιωτικοποίηση, καμιά εκχώρηση στο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, όπως ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, εμπόριο, λιμάνια κ.ά. να γίνουν λαϊκή περιουσία.
  • Ενιαίο καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και την εργοδοσία. Απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Υποχρεωτική σύνταξη για όλους με 30 χρόνια δουλειάς.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Άμεσες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, έργα υποδομής κ.ά.
  • Το συνδικαλιστικό κίνημα να ξεκόψει κάθε δεσμό με τις προδοτικές ηγεσίες των ελεύθερων συνδικάτων. Να τσακιστεί αυτός ο μηχανισμός χειραγώγησης.
Απορρίπτουμε την φιλολογία της ενότητας γενικά και απροσδιόριστα.
Η ενότητα της εργατικής τάξης οικοδομείται κόντρα στα μονοπώλια την ΕΕ τα κόμματα του συστήματος, και τις συμβιβασμένες ηγεσίες.
Για αυτή την ενότητα παλεύει το ΠΑΜΕ. Θα εντείνει την πάλη του για να γίνει η εργατική τάξη και το κίνημά της ο κυματοθραύστης της αντιλαϊκής πολιτικής ως την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: