Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές


Στις  18 Μάη διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές σε όλα τα AEI και τα ΤΕΙ της χώρας. Βιώνουμε μία περίοδο κατά την οποία η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξαπολύσει έναν αδυσώπητο ταξικό πόλεμο απέναντι στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας. Η νέα  πραγματικότητα που διαμορφώνεται μέσα στην εποχή του μνημονίου και του ΔΝΤ, επιβάλλει στους νέους ανθρώπους να σπουδάζουν, να εργάζονται και να ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Η νέα επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έρχεται να προωθήσει τη δημιουργία ενός νέου εργατικού δυναμικού, φθηνού, αναλώσιμου και ευέλικτου που θα εναρμονίζεται πλήρως με τις ανάγκες της αγοράς.
Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο πως το ΠΑΣΟΚ θέλει να τελειώσει με το μαζικό πανεπιστήμιο.

Η οικονομική αυτοτέλεια των σχολών, τα δίδακτρα, η περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων, ο διαχωρισμός των σχολών σε κέντρα κατάρτισης και κέντρα αριστείας, ο ατομικός φάκελος προσόντων καθώς και η ουσιαστική απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση της παιδείας διαμορφώνουν μία νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα. Αφενός, διαλύεται η επιστημονική συνοχή των γνωστικών αντικειμένων, κατακερματίζονται τα πτυχία, καταργούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων αποφοίτων, ενώ αφετέρου αποκλείεται μεγάλο μερος της νεολαίας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού θα αδυνατεί να πληρώσει για τις σπουδές του.
Στο πεδίο των δημοκρατικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της εξαπολύουν μία άνευ προηγουμένου επίθεση. Τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν ακράδαντα πως για το ΠΑΣΟΚ η καταστολή των αντιστάσεων και των κοινωνικών αγώνων αποτελεί το τελευταίο του οχυρό, καθώς κάθε πτυχή της μνημονιακής πολιτκής του δεν βρίσκει καμία νομιμοποίηση μέσα στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας.
Μέσα σε τέτοιες συνθήκες, θα διεξαχθούν και οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις του δικομματισμού στα πανεπιστήμια, ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, επιδιώκουν να δημιουργήσουν τη συναίνεση που τόσο πολύ ποθούν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της. Η πολιτική τους πρακτική βασίζεται πάνω στη λογική των πελατειακών σχέσεων, ενώ οι προτάσεις τους για την παιδεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση εναρμονίζονται πλήρως με το όραμα του ΠΑΣΟΚ για το πανεπιστήμιο του Μνημονίου. Από την άλλη πλευρά, δυνάμεις της αριστεράς όπως η ΚΝΕ και η ΕΑΑΚ επιλέγουν σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο να ντύσουν με αγωνιστικό περίβλημα και αριστερή φρασεολογία τη γραμμή διάλυσης και απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών που υλοποιούν η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, ενώ  ταυτόχρονα επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στο αριστερό ακροατήριο μια σειρά πρακτικών που συντελούν καταλυτικά στη διεύρυνση της κυριαρχίας των καθεστωτικών παρατάξεων στους φοιτητικούς συλλόγους.
Ως Νεολαία Συνασπισμού θεωρούμε ότι οι φετινές φοιτητικές εκλογές αποτελούν ευκαιρία να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να δείξουμε ότι μπορούμε να επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι τον τρόπο που σπουδάζουμε, τον τρόπο που ζούμε. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να ηττηθούν η λογική του μονοδρόμου και οι εκφραστές της και να στηριχτούν τα ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Στα συλλογικά προβλήματα δεν χωρούν ατομικές λύσεις!
Στις 18 Μάη ψηφίζουμε Αριστερή Ενότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια: