Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α : Σχετικά με το χρέος και την "Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου"



1. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντιμετωπίζει το πρόβλημα του χρέους σαν ένα από τα πιο βασικά προβλήματα της πολιτικής-ταξικής διαπάλης στην χώρα μας και παγκόσμια. Έχει άλλωστε αναδειχθεί σε βασικό «εργαλείο» για μια ιστορική επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, μαζικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και κάθε έννοιας δημόσιου αγαθού, «οικονομικής επιτήρησης» των λαών από τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. 
2. Η εκτίναξη των χρεών σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της κρίσης του καπιταλισμού και των δισεκατομμυρίων που δόθηκαν για την «σταθεροποίηση» του τραπεζικού συστήματος, της υπερτροφικής ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού τομέα και του πλασματικού κεφαλαίου, της πλήρους φορολογικής ασυλίας του κεφαλαίου και τέλος της κρίσης της ευρωζώνης, σαν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ΕΕ και της «αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ».
Επομένως το «χρέος» είναι έκφραση των αντιδραστικών – ταξικών επιλογών σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο που επιβλήθηκαν από τις άρχουσες τάξεις όλη αυτήν την περίοδο. Δεν πήγε στους εργαζόμενους, δεν «τα φάγαμε μαζί». Επομένως το χρέος δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρωθεί από τους εργαζόμενους και την χώρα. Από αυτή τη σκοπιά δεν μπορεί να απαντήσει η αυταπάτη για μια «φιλολαϊκή διαχείριση του χρέους» και αποσύνδεσής του από την κρίση του συστήματος και την επίθεση του κεφαλαίου για την υπέρβαση της κρίσης σε όφελός του.

 3. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους «προθύμους» ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη κλπ προχώρησε ένα χρόνο πριν στην σύναψη του επαχθούς Μνημονίου -μέσω μιας μεγάλης αντιδραστικής εκτροπής ακόμα και γι αυτό το αστικό Σύνταγμα- με στόχο να προστατέψει τα συμφέροντα των «πιστωτών-τοκογλύφων» και να συντρίψει τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, εφαρμόζοντας μια άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική με την δύναμη μιας παγκόσμιας συμμαχίας, με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυτό είναι το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο αυτής της επιλογής, για αυτό και η πάλη για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής είναι όρος ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία σήμερα. 
4. Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση απαιτείται μια πολιτική που οδηγεί σε ρήξη με τις βασικές επιλογές των δυνάμεων του κεφαλαίου, και το πλέγμα των σχέσεων εκμετάλλευσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ανάμεσα σε αυτά το πρώτο ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να απαλλαγεί από τον βραχνά του χρέους και για αυτό παλεύουμε για παύση πληρωμών και η μονομερής διαγραφή του χρέους. 
5. Η θέση μας αυτή συνοδεύεται με θέσεις που αλλάζουν τον κοινωνικό-ταξικό συσχετισμό σε όφελος των δυνάμεων της εργασίας, χτυπάνε την πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, και ανοίγουν τον δρόμο για μια άλλη σοσιαλιστική κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση. Η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση με εργατικό έλεγχο, οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και η διεκδίκηση όλων όσων μας πήραν και μας χρωστάνε είναι βασικές θέσεις ενός τέτοιου προγράμματος, που επιδιώκουμε να γίνει υπόθεση των ίδιων των αγώνων, να επιβληθεί με την δύναμη της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Στη βάση αυτή η λογική για μια «φιλολαϊκή μεταρρύθμιση της ΕΕ» δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά σε αποτίναξη της σκλαβιάς του χρέους. 
6. Τεράστιο θέμα για όλη την Ευρώπη αποτελεί το υπεραντιδραστικό «Σύμφωνο για το Ευρώ». Μια συμφωνία που έχει στόχο να φέρει την ευρωπαϊκή εργατική τάξη 100 χρόνια πίσω, προκειμένου να γίνει το ευρώ παγκόσμιο αποθετικό νόμισμα- όπως θέλουν οι τραπεζίτες, να ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα» του ευρωπαϊκού κεφαλαίου , και να κυριαρχήσουν ακόμα πιο ολοκληρωτικά οι πιο αναπτυγμένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Είμαστε για αυτό ολοκληρωτικά αντίθετοι στο «Σύμφωνο για το ευρώ», παλεύουμε να μην ψηφιστεί, εντάσσοντας άμεσα την πάλη μας αυτή στον αγώνα για έξοδο από ΟΝΕ-ΕΕ. 
7. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει ώστε οι παραπάνω θέσεις τις απευθύνει σε όλη την κοινωνία, τα συνδικάτα και την αριστερά. Πιστεύουμε ότι σε αυτή την βάση μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί η αντίσταση και να αμφισβητηθεί πολιτικά η κυρίαρχη πολιτική. Ειδικά την περίοδο αυτή, για το ζήτημα του χρέους, που η αστική τάξη έχει ξεκινήσει την κουβέντα «περί αναδιάρθρωσης» είναι, πιστεύουμε, κρίσιμο για τους αγώνες και την αριστερά, να προβληθεί με την μεγαλύτερη δυνατή καθαρότητα η ανάγκη της «μη αναγνώρισης-παύσης πληρωμών-διαγραφής του χρέους». Πιστεύουμε ότι και η ίδια η ΕΛΕ μπορεί κα πρέπει να υιοθετήσει αυτή θέση. Ότι το δημοκρατικό αίτημα για το «άνοιγμα των βιβλίων» πρέπει να υπηρετεί και να εντάσσεται σε αυτήν την προοπτική. Ότι αυτή η θέση δίνει πραγματική δύναμη στους αγώνες που έρχονται. 
8. Σε κάθε περίπτωση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει από αυτές τις θέσεις την μάχη μέσα στο μαζικό λαϊκό κίνημα, εκτιμώντας ότι κάθε αποκάλυψη που θα προκύψει από το άνοιγμα των βιβλίων μπορεί να συμβάλλει σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα αντιπαλέψει παράλληλα κάθε λογική «επιθετικής αναδιαπραγμάτευσης του χρέους», συναλλαγής με την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, και τελικά του ίδιου του καπιταλισμού, ιδιαίτερα στην σύγχρονη βάρβαρη περίοδο που διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: