Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Πρόγραμμα απαξίωσης του σχολικού βιβλίου!

Το υπουργείο Παιδείας ζητά το ...σεβασμό στα σχολικά βιβλία «καλώντας» τους μαθητές να τα επιστρέψουν, ώστε είτε να πάνε για ανακύκλωση είτε να επαναχρησιμοποιηθούν την επόμενη σχολική χρονιά. Ανακοίνωσε, χτες, «εθελοντικό πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης σχολικών βιβλίων», το οποίο προωθείται, ήδη, απ' το Νοέμβρη του 2010 με σχετική εγκύκλιο. Μάλιστα, το υπουργείο δίνει τόσο μεγάλη σημασία σε αυτή τη «δράση», που σε όλα τα σχολεία θα διαβαστεί επιστολή της υπουργού, Α. Διαμαντοπούλου, και σχετική ανακοίνωση για το θέμα, μέχρι τις 3 Ιούνη, ώστε τη Δευτέρα, 6 Ιούνη, να επιστραφούν τα βιβλία! Μάλιστα, διευκρινίζεται πως «όσα βιβλία έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση θα μοιραστούν στους νέους μαθητές το Σεπτέμβρη 2011, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για ανακύκλωση».


Τέλος, το υπουργείο ...προκηρύσσει και διαγωνισμό για τις περισσότερες επιστροφές βιβλίων. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το «τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου 2011 τα σχολεία με το μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων θα βραβευθούν με παροχή εκπαιδευτικού υλικού», ενώ «θα βραβευθεί, επίσης, το σχολείο που θα δημιουργήσει την καλύτερη αφίσα προώθησης του προγράμματος, η οποία θα ανατυπωθεί και θα σταλεί σε όλα τα σχολεία».
Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει πως η «δράση αποτελεί πανελλήνια προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη στάσης σεβασμού για το δημόσιο αγαθό, αλλά και για την περιβαλλοντική, χρηστική και συναισθηματική αξία του βιβλίου»! Με λίγα λόγια, δηλαδή, λένε στους μαθητές ότι τα σχολικά βιβλία είναι άχρηστα με το τέλος της σχολικής χρονιάς, συνεχίζοντας την πολιτική υποβάθμισης του βιβλίου, το οποίο στο «νέο» σχολείο δεν αντιμετωπίζεται ως «εργαλείο» μελέτης, αλλά ως ένα συνοδευτικό στα τεχνολογικά μέσα εκμάθησης. Το βιβλίο, για το σχολείο της «αγοράς», θα είναι ένα ακόμα «κονδύλι», ένας ακόμα κωδικός στον προϋπολογισμό του σχολείου - επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: