Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Δίχως τέλος ο αγώνας των πολιτών της Υεμένης κατά του καθεστώτος του Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.Γράφει ο Red Star


Πριν σας δώσουμε τα τελευταία νέα από την χώρα της Υεμένης,μερικά χρήσιμα στοιχεία για ένα κράτος για το οποίο λίγα ξέρουμε.
H Υεμένη βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Ασία,στην Αραβική Χερσόνησο ,νότια της Σαουδικής Αραβίας.Αν νομίζετε πως είναι μικρό κράτος γελιέστε.Έχει έκταση 4 φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας και πληθυσμό 23.500.000 ,δλδ διπλάσιο της χώρας μας.Έγινε ανεξάρτητο κράτος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1918. Οι κάτοικοι της  μιλούν Αραβικά ενώ είναι στην πλειοψηφία τους Σουνίτες Μουσουλμάνοι (52%), ενώ το 46% είναι Σιίτες και κατοικούν κυρίως στον Βορρά.Η Υεμένη ήταν διαιρεμένη σε Βόρεια και Νότια Υεμένη τις δεκαετίες του ψυχρού πολέμου με τους κομμουνιστές να επηρεάζουν το Νότιο κομμάτι και τους ΑγγλοαΑμερικάνους-Σαουδάραβες το Βόρειο τμήμα.Με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1990, η Βόρεια Υεμένη και η Νότια ενώθηκαν.Οι μαχητές <<Χούθις>>, Σιίτες ξεκίνησαν εμφύλιο πόλεμο στο Βορρά στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία το 2004.Υπολογίζεται ότι έχουν έναν στρατό μεταξύ 10 και 100.000 πολεμιστών.Στον εμφύλιο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 10.000.
Ο Πρόεδρος της Υεμένης Ali Abdullah Saleh βρίσκεται στην εξουσία από το 1990 είναι δλδ ο μοναδικός Πρόεδρος που γνώρισε η Ενωμένη Υεμένη ! Ήταν Πρόεδρος της φιλοδυτικής Βόρειας Υεμένης από το 1978 !Είναι στενός σύμμαχος του Ιρανού Προέδρου Ahmedinejad.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2003 το General People's Congress του Πρόεδρου Ali Abdullah Saleh  κέρδισε το 58% των ψήφων ενώ το δεύτερο ισλαμικό-σουνιτικό κόμμα έλαβε το 23% ενώ τρίτο ήταν το σοσιαλιστικό κόμμα με 4 %.Στις προεδρικές εκλογές του 2006 ο Saleh κέρδισε με το εντυπωσιακό 77% τον αντίπαλο του  Faisal Bin Shamlan που πήρε 22% και τον στήριξαν οι Ισλαμιστές και οι σοσιαλιστές.Οι διαδηλωτές από τα τέλη του 2010, ζητούν να φύγει ο Πρόεδρος που τους κυβερνά 3 δεκαετίες, κατηγορώντας τον για οικονομικά σκάνδαλα και διαφθορά.
Τα τελευταία νέα από την Υεμένη έως σήμερα Κυριακή.
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Υεμένη, όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα και περίπου 19 τραυματίστηκαν στη Σαναά, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι περισσότεροι τραυματίες υποφέρουν από τις συνέπειες των δακρυγόνων, ενώ κάποιοι έχουν τραυματιστεί από τους πυροβολισμούς. Δύο από τους τραυματίες λέγεται ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
Εν τω μεταξύ, στους επτά ανήλθε ο αριθμός των νεκρών στις χθεσινές κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος, καθώς δύο άνθρωποι, οι οποίοι είχαν τραυματισθεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης για να διαλυθεί καθιστική διαμαρτυρία στο Αντεν, υπέκυψαν σήμερα.
Συνολικά τέσσερις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των νυκτερινών συγκρούσεων στην πρωτεύουσα Σανάα.
Ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε από εκατοντάδες εξοργισμένους πολίτες, ενώ άλλοι κάτοικοι είχαν αποκλείσει πολλά σημεία στην πόλη, στήνοντας οδοφράγματα με καιόμενα λάστιχα.
Αλλα δύο άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους το βράδυ του Σαββάτου στη Σανάα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για να απομακρυνθούν από την πλατεία του Πανεπιστημίου οι διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει εκεί από τις 21 Φεβρουαρίου, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.
Ένας 12χρονος μαθητής έχασε επίσης τη ζωή του από επίθεση της αστυνομίας κατά διαδηλωτών στη Μουκάλα, στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για την επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη και καταδίκασε την «υπέρμετρη χρήση βίας» κατά των «ειρηνικών διαδηλωτών», όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρσκι.
Πηγές: Ναυτεμπορική,ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: