Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Καμία συγχώνευση – κανένα κλείσιμο σχολείου – καμία σύμπτυξη τμήματος

Η κυβέρνηση παρά τη γενικευμένη αντίδραση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών ανοίγει το δρόμο στις συγχωνεύσεις – κλεισίματα σχολείων. Τα εκατοντάδες σχολεία που συγχωνεύονται αποτελούν την πρώτη πράξη ενός έργου που θα πάρει τραγικές διαστάσεις τα επόμενα χρόνια και θα οδηγήσει σε κλεισίματα χιλιάδων σχολείων σε όλη τη χώρα.
Η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά την επίθεσή της σε όση δωρεάν παιδεία έχει απομείνει.
Οι μαζικές συγχωνεύσεις - κλεισίματα σχολείων που προωθεί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελούν ένα σημαντική πτυχή  της επίθεσης απέναντι στη νεολαία, στους εκπαιδευτικούς αλλά και γενικότερα στο λαό. Το κράτος ενώ κάνει ηχηρή την παρουσία του στην κεντρική επιβολή όλων των αντιλαϊκών μέτρων, από την άλλη «αποσύρεται» από την υποχρέωση να παρέχει ένα μίνιμουμ όρων για την τυπική και ουσιαστική συμμετοχή των νέων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συνολικά, το κράτος αποσύρεται από οτιδήποτε θυμίζει κοινωνική παροχή, μιας και αυτές αναγκάστηκε να τις παραχωρήσει ύστερα από αγώνες δεκαετιών της εργατικής τάξης. Δεν είναι τυχαίο ότι αντίστοιχα συγχωνεύονται πανεπιστήμια, νοσοκομεία και δημόσιες συγκοινωνίες. Μέσω των συγχωνεύσεων σχολείων, η κυβέρνηση εκτελώντας τις εντολές του ΔΝΤ και της ΕΕ επιδιώκει:
-          Τη μετακύληση του κόστους λειτουργίας της εκπαίδευσης στο λαό. Παράλληλα, ξηλώνεται όλο το «πουλόβερ» που σχετίζεται με δωρεάν στοιχεία (συντηρήσεις σχολείων, μετακινήσεις μαθητών, θέρμανση κλπ),
-          Την επιδείνωση της πρόσβασης των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη δημιουργία φθηνών και μεγάλων σχολείων – γκέτο, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν τα ταξικά μέτρα αποκλεισμού των παιδιών των εργαζομένων από τις σπουδές (ακρίβεια, εξετάσεις κλπ),
-          Την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, την επιβολή του μοντέλου «εκπαιδευτικός – λάστιχο» και, τελικά, το άνοιγμα του δρόμου για απολύσεις εκπαιδευτικών, στόχος ομολογημένος από διάφορους απολογητές του κεφαλαίου και του μνημονίου.
Είναι θράσος να μιλάνε αυτοί που ετοιμάζουν την κατάργηση της δωρεάν διανομής βιβλίων και να πάνε να τη ντύσουν με μεταμοντέρνες ανοησίες περί «ψηφιακού κόσμου». Και αποτελεί αποκαλυπτικό γεγονός ότι την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται για συγχωνεύσεις σχολείων, την ίδια στιγμή ανοίγουν ζήτημα πρότυπων σχολικών μονάδων που θα απευθύνονται σε λίγους και εκλεκτούς.
Οι καλλικρατικοί δήμοι  όταν οι κυβερνητικές πιέσεις ενταθούν, θα αποτελέσουν ΦΟΡΕΑ περάσματος των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών μέτρων! Τον αγώνα θα τον δώσουμε όλοι ΜΑΖΙ εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς. Ανεξάρτητα αν το σχολείο μας συγχωνεύεται φέτος ή όχι πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για να μην περάσει το πρώτο κύμα των συγχωνεύσεων. Άλλωστε η κα. Διαμαντοπούλου μας υποσχέθηκε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της επίθεσης στην εκπαίδευση.
Οι μαζικές κοινές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών που έχουν γίνει σε περιοχές της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στη Σάμο κλπ δείχνουν το δρόμο. ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΡΤΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΛΑΟ  ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών. Να καλύψει άμεσα το κράτος τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (συντήρηση, θέρμανση, χαρτί φωτοτυπίας κλπ).
ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ
ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΤΟΙΒΑΓΜΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ.
ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: