Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Να απελευθερωθούμε από τα πυρηνικά! Παρέμβαση του Μ. Τρεμόπουλου στην Κομισιόν



Το θέμα της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή στην Ιαπωνία, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου τονίζεται ότι αυτό που ζει η Ιαπωνία διαψεύδει με τραγικό τρόπο την επιχειρηματολογία πως η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι ποτέ ασφαλής, ακόμη και στις πιο οργανωμένες και τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες. Η καταστροφή αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση και για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τη σεισμογενή περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου Τουρκία και Βουλγαρία σχεδιάζουν νέα πυρηνικά εργοστάσια.
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά την Κομισιόν αν σκοπεύει να αναθεωρήσει θέσεις της για υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας, τόσο στις χώρες μέλη της Ε.Ε., όσο και σε τρίτες χώρες, όπου ένα πυρηνικό ατύχημα θα είχε συνέπειες στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.
Ζητά, τέλος, στοιχεία για τις άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις προς την πυρηνική βιομηχανία σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η σκέψη μας είναι πρώτα από όλα στους ανθρώπους που χάθηκαν, αλλά και σε εκείνους που αγωνίζονται να αποτρέψουν μια ολοκληρωτική καταστροφή»,δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Νιώθουμε όμως και οργή για το αδιανόητο ρίσκο που μας επιβάλλει το πυρηνικό λόμπυ και για τη σαθρή και υπεροπτική προπαγάνδα ότι η τεχνολογία είναι δήθεν σε θέση να διασφαλίσει τα πάντα. Για να μη βρεθούμε, λοιπόν, κάποια στιγμή ραδιενεργοί, είναι η ώρα να ξαναγίνουμε ενεργοί, διεκδικώντας έναν οδικό χάρτη που να δρομολογήσει σταδιακά για όλη την Ευρώπη το τέλος της πυρηνικής ενέργειας και των απειλών που τη συνοδεύουν. Πρώτο όμως και επείγον βήμα, καθώς η ραδιενέργεια δε γνωρίζει σύνορα, είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία με τα αντιπυρηνικά κινήματα των γειτονικών μας χωρών και να δώσουμε μαζί τη μάχη να μην προχωρήσει ούτε ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στην ευρύτερη περιοχή».
(ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)
Θέμα:  Η πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη υπό το φως του ατυχήματος στη Fukushima
25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ, αυτό που ζει η Ιαπωνία διαψεύδει με τραγικό τρόπο την επιχειρηματολογία πως η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι ποτέ ασφαλής, ακόμη και στις πιο οργανωμένες και τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες. 
Η καταστροφή αποτελεί σοβαρή προειδοποίηση και για την Ευρώπη, ιδιαίτερα για τη σεισμογενή περιοχή της ΝΑ Ευρώπης όπου Τουρκία και Βουλγαρία σχεδιάζουν νέα πυρηνικά εργοστάσια.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ιαπωνία, σκοπεύει η Επιτροπή να αλλάξει κάποιες από τις θέσεις της σε σχέση με την υποστήριξη της πυρηνικής ενέργειας και το επιθυμητό μερίδιό της στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ;
Αν ναι, ποια είναι τα συγκεκριμένα σημεία ως προς τα οποία σκοπεύει να επαναπροσανατολίσει την πολιτική της; 
Προτίθεται να επανεξετάσει μέτρα που έχει ήδη λάβει (ή σκοπεύει να λάβει) σε σχέση με την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ε.Ε. αλλά και σε χώρες εκτός ΕΕ στις οποίες ένα πιθανό ατύχημα, θα είχε άμεσες ή έμμεσες συνέπειες στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών;

Είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για το συνολικό ετήσιο ύψος των άμεσων και έμμεσων επιδοτήσεων που διατίθενται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για το συγκεκριμένο ενεργειακό τομέα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: