Σε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή κινητοποίηση και απεργία “που να παραλύσει όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες” κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου, προτείνοντας παράλληλα τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Στην καταληκτική του ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε ως προτεραιότητα την ανάδειξη των εναλλακτικών προτάσεων της ευρωπαϊκής αριστεράς, καθώς, όπως υποστήριξε, “καταθέτοντας εναλλακτικές λύσεις και προσπαθώντας αυτές να γίνουν υπόθεση διεκδίκησης ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, δημιουργείς τις αναγκαίες κοινωνικές συμμαχίες προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί”.
Χαρακτήρισε ψευδές το δίλημμα “προτάσεις ή κοινωνικές αντιστάσεις”, αφού “το ένα δυναμώνει το άλλο”, και τόνισε την αναγκαιότητα οι αριστερές προτάσεις να γίνουν προτάγματα, όπως είπε, διεκδίκησης του λαϊκού κινήματος:
“Καμία πρόταση δεν προχωρά χωρίς πολιτικό υποκείμενο διεκδίκησης: Χωρίς λαϊκό κίνημα, ισχυρό κόμμα και πολιτικές συμμαχίες και πλειοψηφίες. Αλλιώς ακόμα και η φαινομενικά πιο αριστερή πρόταση μπορεί να γίνει εργαλείο στα χέρια του αντιπάλου”.Χαρακτήρισε την πολιτική της λιτότητας “πολιτική επιλογή και όχι μονόδρομο”, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα, λέγοντας πως “με το επιχείρημα ότι η αδιαφάνεια και η διαφθορά, που τα δύο κόμματα εξουσίας εδραίωσαν στην χώρα μας επί δεκαετίες, ήταν διάχυτη, επιχείρησαν να εδραιώσουν την αντίληψη ότι όλοι φταίμε για τη κρίση γιατί 'μαζί τα φάγαμε'”. Όπως ωστόσο πρόσθεσε, τα κραυγαλέα κρούσματα κυβερνητικής διαφθοράς και διαπλοκής πολιτικής- οικονομικής εξουσίας και ΜΜΕ, τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα από συμβάσεις με το Δημόσιο και η σκανδαλώδης φορολογική ασυλία του κεφαλαίου και του συσσωρευμένου πλούτου στη χώρα έμειναν εκτός συζήτησης.
“Αυτονόητη η επιμήκυνση”
Μιλώντας για τα συμπεράσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για “τραγωδία των Βρυξελλών”, καθώς “η επιμήκυνση ήταν αυτονόητη, για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους”, άρα, όπως σημείωσε, “δεν είναι κάτι που η κυβέρνηση κατέκτησε”. Στάθηκε δε στα νέα μέτρα, νέα μνημόνια και τις "ασύλληπτου εύρους" ιδιωτικοποιήσεις: “Σήμερα, με το 'Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας', το Ευρωπαϊκό Μνημόνιο, ολόκληρη η Ευρώπη μπαίνει στη θέση της Ελλάδας. Δηλαδή σε έναν φαύλο κύκλο χρέους - ύφεσης - ανεργίας, μέσα από τον οποίο κανένα απολύτως δημοσιονομικό πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί”. Προχωρώντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι στο σημερινό πρόβλημα δεν υπάρχουν λύσεις “καθαρά εθνικές, όπως δεν υπάρχουν λύσεις χωρίς τη πάλη για αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών σε κάθε χώρα ξεχωριστά”.
Παρέθεσε μια σειρά από προτάσεις - στόχους πάλης για την αριστερά και τους εργαζόμενους ενώ, ειδικά για τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “η αναδιάρθρωση είναι μια διαδικασία που θα γίνει έτσι κι αλλιώς, γιατί το ελληνικό χρέος δεν βγαίνει. Το ζήτημα όμως είναι με ποιους όρους και ποιους στόχους. Με στόχο τη διάσωση των τραπεζών ή της κοινωνίας;”. Στους στόχους, μεταξύ άλλων, ανέφερε την οργάνωση μιας καθολικής αντίστασης απέναντι στη σημερινή επίθεση, τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. με φορολόγηση του κεφαλαίου, του συσσωρευμένου πλούτου, καθώς και των χρηματιστηριακών συναλλαγών, την πλήρη καταγραφή, τον έλεγχο και την ταυτοποίηση του χρέους, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, τη βελτίωση των όρων αποπληρωμής και τη μείωση της δαπάνης εξυπηρέτησης σε βιώσιμα επίπεδα, τηνεξασφάλιση χαμηλότοκου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την υπεράσπιση της δημοκρατίας μέσα στην κρίση.
"Να υπερβούμε τον κατακερματισμό"
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τρία βασικά συμπεράσματα, με πρώτο ότι το χρέος δεν είναι λογιστικό μέγεθος, αλλά κοινωνική σχέση: “Σειρά από τοποθετήσεις ανέδειξαν τη μηχανή δημιουργίας του χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αυτή είναι η άνιση διανομή του εισοδήματος και του πλούτου”. Η κοινότητα των προβλημάτων, αλλά και το κοινό μέλλον των λαών της Ευρώπης, "το γεγονός δηλαδή ότι η καθήλωση των μισθών στη Γερμανία είναι πρόβλημα και για τους Έλληνες εργαζόμενους όπως έδειξαν οι σύντροφοι από το Die Linke" ήταν το δεύτερο συμπέρασμά του. Και έκλεισε: "Στο τόξο των απόψεων και των δυνάμεων που έδωσε το παρόν στο συνέδριό μας υπάρχουν διαφορές. Υπάρχουν όμως και κοινοί τόποι. Υπάρχουν κοινές υποχρεώσεις. Να υπερασπιστούμε τους λαούς μας. Και εμείς εδώ στην Ελλάδα να υπερασπιστούμε τον ελληνικό λαό, υπερβαίνοντας τον κατακερματισμό. Να γίνουμε αξιόπιστη δύναμη".
Πηγή:www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου