Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΙΑΠΩΝΙΑ: 1.700 νεκροί και αγνοούμενοι - Εκατομμύρια χωρίς νερό και ρεύμα.Ραδιενεργή απειλή, μετά τα ρίχτερ και το τσουνάμι.1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο η ραδιενέργεια στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα όπου σημειώθηκε έκρηξη.

ENET.GR


Μετά τον σεισμό-«γίγαντα» των 8,9 Ρίχτερ και το φονικό τσουνάμι, η Ιαπωνία αντιμετωπίζει τώρα τον τρόμο της ραδιενέργειας καθώς δύο πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα. Ο σεισμός έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος ενώ η εταιρία Tepco ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην έκλυση ραδιενεργού ατμού για να μειωθεί η αφύσικα υψηλή πίεση στους αντιδραστήρες ενώ πριν λίγο έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1. Την ίδια στιγμή σε τουλάχιστον 1.700 υπολογίζονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για χίλιους τραυματίες, εκατοντάδες αγνοούμενους και τεράστιες υλικές ζημιές.



Περίπου 1.700 νεκροί και αγνοούμενοι έχουν καταμετρηθεί μέχρι τώρα στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία υπέστη σοβαρές καταστροφές χθες από την ισχυρή σεισμική δόνηση και το τσουνάμι, ένας απολογισμός ο οποίος αναμένεται να μεγαλώσει ώρα με την ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η αστυνομία.

Οι αρχές της νομαρχίας Μιγιάγκι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, δεν έχουν νέα από περίπου 10.000 κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης Μιναμισανρίκου, μία ημέρα μετά το καταστροφικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, όπως αναφέρει σήμερα στον ιστότοπό του το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. 

Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το μισό πληθυσμό αυτής της πόλης με περίπου 17.000 κατοίκους, μετέδωσε από τη μεριά του το πρακτορείο Kyodo.

Πάνω από 215.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν σε ασφαλή καταφύγια στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε η αστυνομία.  Τουλάχιστον 613 άνθρωποι χάθηκαν σε διάφορες περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και οι 200 σοροί που βρέθηκαν στην παραλία του Σεντάι, στη βορειοανατολική επαρχία του Μιγιάγκι, έπειτα από την επέλαση του ύψους 10μ παλιρροϊκού κύματος που ακολούθησε τη σεισμική δόνηση.

Περίπου 784 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ στους 1.128 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε η αστυνομία στις 11.30, τοπική ώρα (04.30, ώρα Ελλάδος). 

«Είναι ο πιο σημαντικός σεισμός από την περίοδο Μέιτζι (1868-1912)» επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.


1.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο η ραδιενέργεια 

Οι μετρήσεις ραδιενέργειας στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι και τον αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 βρίσκονται σε επίπεδο 1.000 πάνω από το φυσιολογικό μετά τον καταστροφικό σεισμό 8,9 βαθμών στη βόρεια Ιαπωνία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo νωρίς το Σάββατο επικαλούμενο την υπηρεσία ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν κάλεσε να επεκταθεί η διάμετρος της ζώνης εκκένωσης --με κέντρο το εργοστάσιο-- στα 10 χιλιόμετρα από τα 3, λόγω του κινδύνου μόλυνσης πολιτών από τη ραδιενέργεια, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji, επικαλούμενο το υπουργείο Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Τον αντιδραστήρα εκμεταλλεύεται η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) και αυτός τροφοδοτεί, εν μέρει, την πρωτεύουσα. Βρίσκεται σε απόσταση 250 χλμ. βόρεια του Τόκιο.

Υπάρχουν φόβοι ότι έχει διαφύγει μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας από το εργοστάσιο λόγω της υψηλής πίεσης στον υπερθερμαινόμενο αντιδραστήρα, καθώς η σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στα συστήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης του ίδιου του αντιδραστήρα προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στα συστήματα ψύξης του.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK ανέφερε ότι το επίπεδο της ραδιενέργειες στο εξωτερικό του εργοστασίου, που είναι οκταπλάσιο του κανονικού, δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία προς το παρόν.

Πολλοί εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο1 τραυματίσθηκαν έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες είχαν πληγεί από τον χθεσινό φονικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.


Προβλήματα και σε δεύτερο πυρηνικό

Η εταιρία Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε ότι απώλεσε την δυνατότητα να ελέγχει την πίεση στους αντιδραστήρες σε ένα δεύτερο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετά το σεισμό 8,9 βαθμών στη χώρα.

Η Tepco προχώρησε στην ελεγχόμενη έκλυση ραδιενεργού ατμού για να αντιμετωπίσει την αφύσικα υψηλή πίεση σε τουλάχιστον έναν αντιδραστήρα στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό της εργοστάσιο Φουκουσίμα Νο2, αφού έκανε το ίδιο και στο πρώτο εργοστάσιο όπου οι αντιδραστήρες αντιμετώπιζαν πρόβλημα μετά τον ισχυρό σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα, μετέδωσε σήμερα Σάββατο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Jiji.


Ραδιενεργό Καίσιο 
  
Ραδιενεργό Καίσιο εντοπίσθηκε κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φουκουσίμα στη σεισμόπληκτη βορειοανατολική Ιαπωνία, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης σήμερα.

Το νέο εύρημα έρχεται να ενισχύσει τους φόβους για τήξη του πυρήνα του, που δημιουργήθηκαν μετά τη μέτρηση υψηλών ραδιενεργών επιπέδων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, στον οποίο η διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος μετά τον σεισμό των 8,9 Ρίχτερ έθεσε εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης.

"Δεν είναι πιθανό να υπάρξει μια καταστροφή τύπου Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα σταματά την αντίδραση", δήλωσε ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. "Ακόμα και εάν πραγματωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα σημάνει ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και ζημιά στον εξοπλισμό, αλλά όχι έκρηξη. Εάν η διαδικασία αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού γίνει με προσοχή θα υπάρξει διαρροή λίγης ραδιενέργειας. Ασφαλώς όχι πέραν μιας ακτίνας 3 χλμ.", πρόσθεσε.

Ισχυροί μετασεισμοί

Ισχυροί μετασεισμοί καταγράφηκαν εξάλλου και μετά την κύρια δόνηση των 8,9 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό Ινστιτούτο(USGS). Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ (6,2 σύμφωνα με το USGS) σημειώθηκε σήμερα στις 04.00 τοπική ώρα (21.00, χθες, ώρα Ελλάδος) στην περιοχή της Νιιγκάτα, επίσης στα βορειονατολικά, αλλά στην αντίθετη φορά από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Παράλληλα σεισμικές δονήσεις έως και 6,8 Ρίχτερ έχουν αναφερθεί στις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, όπως μεταδίδει σήμερα το αμερικανικό Ινστιτούτο, ενώ τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί έντασης μεγαλύτερης των 5,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα περί το μεσημέρι (05.00 ώρα Ελλάδος).

Ο συναγερμός για τσουνάμι διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια, καίτοι σε μικρότερο βαθμό σε κάποια από τα παράλια.

Ο αριθμός των κτισμάτων που καταστράφηκαν ολοσχερώς, ή εν μέρει, ανέρχεται στα 3.400, σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, που επικαλείται την Εθνική Υπηρεσία Πυρκαϊών και Καταστροφών.


Εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό

Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5.57 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας.

Ο στρατός της Ιαπωνίας κινητοποίησε χιλιάδες άνδρες για τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ ομάδες διασωστών από πολλές χώρες σπεύδουν στις πληγείσες περιοχές. Οι αρχές έχουν αναπτύξει πάνω από 20.000 άτομα, 190 αεροσκάφη και 25 πλεούμενα στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν επιθεώρησε τις πληγείσες περιοχές από ελικόπτερο.


Η Νέα Ζηλανδία σπεύδει να ανταποδώσει τη βοήθεια
  
Ομάδα από ιάπωνες διασώστες, οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 22 Φεβρουαρίου, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη χώρα τους, η οποία με τη σειρά της επλήγη από βιβλικό σεισμό και σαρωτικό παλιρροϊκό κύμα, μαζύ με άλλα συνεργεία από τις χώρες της περιοχής.

Η Ιαπωνία είχε αποστείλει μία ομάδα από 66 διασώστες, καθώς και τρεις ομάδες με εκπαιδευμένα σκυλιά στο Κράιστερτς έπειτα από τον σεισμό που είχε προκαλέσει τον θάνατο 147 ανθρώπων, ενώ άλλοι 50 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Οι ιάπωνες ειδικοί είχαν εστιάσει τις έρευνές τους στο κτήριο όπου στεγαζόταν μία σχολή ξένων γλωσσών, όπου είχαν χαθεί 28 συμπατριώτες τους, που είχαν καταπλακωθεί από τα ερείπια.

Ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι ανακοίνωσε την άμεση αποστολή στην Ιαπωνία μίας ομάδας από 48 νεοζηλανδούς διασώστες.

«Προφανώς θέλουμε να δώσουμε αυτή την υποστήριξη στον λαό της Ιαπωνίας», τόνισε ο Κι αναγνωρίζοντας την ευγενή βοήθεια της Ιαπωνίας προς τη χώρα του στην παρόμοια καταδρομή της φύσης.

Πολλές άλλες χώρες της περιοχής έσπευσαν να προσφέρουν χείρα βοηθείας προς την Ιαπωνία για να αντεπεξέλθει αυτήν τη δύσκολη περίσταση. Χθες ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ τόνισε πως είχε επαφή με τον ιάπωνά ομόλογό του και του «πρότεινε κάθε μορφής βοήθεια που θα είχε ανάγκη η Ιαπωνία σε τούτην την περίοδο κρίσης».

Κατά τον ίδιον, η Ιαπωνία προς ώρας έχει ζητήσει από την Αυστραλία την αποστολή ειδικών ομάδων με σκυλιά και διασώστες, οι οποίοι αναμένεται να αποσταλούν στη διάρκεια της σημερινής ημέρας με στρατιωτικό αεροπλάνο.

Επίσης και η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα πως αποστέλλει ομάδα με πέντε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.


ΗΠΑ: Εκτεταμένες υλικές ζημιές σε Καλιφόρνια και Όρεγκον

Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε τέσσερις περιοχές στην Καλιφόρνια την Παρασκευή καθώς το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία έπληξε την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν εσπευσμένα στην εκκένωση παράκτιων περιοχών και καταστρέφοντας δεκάδες πλεούμενα.Τουλάχιστον ένας άνθρωπος αγνοείται. 

Η απόφαση του Μπράουν θα διευκολύνει την αποδέσμευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για την αποκατάσταση των ζημιών από τα σεισμικά κύματα στην Καλιφόρνια. Το τσουνάμι προκάλεσε επίσης ζημιές στο Όρεγκον.

Οι συνέπειες των κυμάτων απειλούν "τις κομητείες Δελ Νόρτε, Χούμπολντ, Σαν Ματέο και Σάντα Κρους", ανέφερε ανακοινωθέν του γραφείου του κυβερνήτη Μπράουν.

Μια από τις χειρότερα πληγείσες κοινότητες είναι η Κρέσεντ Σίτι, 560 χλμ. βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, όπου τουλάχιστον 35 πλεούμενα καταστράφηκαν σε λιμάνι. Περίπου 7.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τις εστίες τους πριν το πλήγμα του τσουνάμι.Στην πόλη αυτή ένα τσουνάμι είχε στοιχίσει τη ζωή 11 ανθρώπων το 1964.

Η Λίσα Έκερς, διευθύντρια του λιμανιού στην πόλη Σάντα Κρους, εκτίμησε ότι οι ζημιές μόνο σε αυτό φθάνουν τα 10 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Στο μεταξύ η ακτοφυλακή των ΗΠΑ αναζητά έναν άνδρα ο οποίος είχε πάει να φωτογραφίσει το τσουνάμι μαζί με δύο φίλους του κοντά στο Κρέσεντ Σίτι αλλά παρασύρθηκε από τα κύματα στα ανοικτά. Οι άλλοι δύο άνδρες κατάφεραν να σωθούν, σύμφωνα με τις αρχές.

Μεγάλες ζημιές αναφέρθηκαν και στο Όρεγκον, ειδικά στο Μπρούκινγκς Χάρμπορ.


Το τσουνάμι έφτασε στα παράλια της Χιλής χωρίς να προκαλέσει μεγάλες ζημιές
  
«Τα πρώτα κύματα από το τσουνάμι έφθασαν στα παράλια» της Αρίκα, της Ικίκε, της Αντοφαγάστα, στα βόρεια της χώρας, σε απόσταση 1.100 χλμ από το Σαντιάγο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ινσπέτερ στις 06.00 ώρα Ελλάδος. Από την άφιξή τους προκλήθηκε «ελαφρές διακυμάνσεις στο επίπεδο της θάλασσας». Ωστόσο ο υπουργός επεσήμανε πως πολλές «ακολουθίες κυμάτων» πρόκειται να ενσκήψουν ακόμη. 

Όσον αφορά τις νήσους του Πάσχα, το πρώτο χιλιανό έδαφος που επλήγη από τα κύματα, σε απόσταση 3.500 χλμ από τις ηπειρωτικές ακτές της χώρας, «η εκτίμηση είναι πως οι ακολουθίες κυμάτων έχουν περάσει καθ’ ολοκληρίαν»,τόνισε ο Ινσπέτερ. Τα κύματα έφθασαν σε ύψος το 1,16 μ. πάνω από το κανονικό επίπεδό τους και δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, πρόσθεσε.

Ο συναγερμός για το τσουνάμι ενδέχεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο δίωρο για προληπτικούς λόγους στη μικρή νήσο με τους 4.000 κατοίκους. Το ένα τρίτο εξ αυτών είχε απομακρυνθεί από τις παράλιες ζώνες χθες το απόγευμα, προς το αεροδρόμιο Ματάβερι, σε ύψος 45 μ από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στην κυριώτερη πόλη της νήσου Άνγκα Ρόα.

ΠHΓΗ:ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: