Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Την πάτησαν τα Αμερικανάκια με τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο.«Γκρίνια» Ομπάμα γιατί οι μυστικές υπηρεσίες δεν προέβλεψαν τα γεγονότα στην Αφρική.



Σκληρή κριτική στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για το ότι δεν κατάφεραν να προβλέψουν την κρίση στην Αφρική, φαίνεται πως άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους

Ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, αρχηγός των Ένοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξεπλάγησαν από το πόσο γρήγορα τα επεισόδια μεταφέρθηκαν από την Τυνησία στην Αίγυπτο.

«Μας έπιασε εξαπίνης, όχι μόνο εμάς, αλλά και πολλούς άλλους» είπε ο Μ.Μάλεν.

Παρά το γεγονός ότι η CIA δηλώνει πως είχε προειδοποιήσει τον Μπαράκ Ομπάμα από το 2010 για μια πιθανή κρίση στην Αίγυπτο, η Στέφανι Ο'Σάλιβαν, ανώτερη αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η Υπηρεσία δεν είχε προβλέψει λεπτομέρειες για την κρίση.


Η Στέφανι Ο' Σάλιβαν δήλωσε ότι η CIA είχε προβλέψει την άνοδο της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, σε σημείο που θα μπορούσε να απειλήσει τον Χόσνι Μουμπάρακ. 

«Προειδοποιήσαμε για αστάθεια» είπε. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η CIA δεν γνώριζε ποια θα ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει η κρίση και το ποια μορφή θα λάμβανε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως άσκησε έντονη κριτική και για το ότι οι μυστικές υπηρεσίες έκριναν λανθασμένα το πόσο γρήγορα οι ταραχές στην Τυνησία οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος.
Αιχμή της κριτικής ήταν το γεγονός ότι εκτίμηση της CIA τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε πως όσο σοβαρές και να ήταν οι διαδηλώσεις, οι δυνάμεις ασφαλείας θα στήριζαν τον Μπεν Άλι, κάτι που δεν συνέβη και οδήγησε στην φυγή του.

Αν και ο Λευκός Οίκος δεν δέχθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των προσωπικών συζητήσεων του Μπ.Ομπάμα με την ηγεσία της CIA, αρνήθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι δυσαρεστημένος με τις πληροφορίες.

«Ο πρόεδρος περιμένει σε κάθε περίπτωση ότι θα λάβει εγκαίρως σχετική και ακριβής αποτίμηση της κατάστασης -αυτό έλαβε» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

«Ιδιωτικές οι δηλώσεις Ουάισνερ»
  
Εν τω μεταξύ, εντύπωση έχουν προκαλέσει τα σχόλια του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, Φρανκ Ουάισνερ, ότι «πρέπει να παραμείνει πρόεδρος ο Χόσνι Μουμπάρακ και για να διευθύνει τις μελλοντικές εξελίξεις, όπως και για να διασφαλίσει μια ομαλή πολιτική έκβαση».

Ο Φρανκ Ουάισνερ -συνταξιούχος διπλωμάτης- που συμμετέχει σε διάσκεψη στο Μόναχο, παρατήρησε ότι «κρίσιμος παραμένει ο ρόλος, που θα παίξει ο Χόσνι Μουμπάρακ, τις αμέσως ερχόμενες ημέρες».

Τα σχόλιά του φαίνεται πως έρχονται σε αντίθεση με τις φωνές στις ΗΠΑ που ζητούν «τώρα» την παραίτηση Μουμπάρακ και τη διεξαγωγή εκλογών.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην 47η Διάσκεψη γιά την ασφάλεια στο Μόναχο, που ζήτησε να μείνει ανώνυμος, επισήμανε, πάντως, ότι τα όσα δήλωσε ο Φρανκ Ουάισνερ, «δεσμεύουν μόνον τον ίδιο, ιδίως τα όσα αφορούν τον τωρινό ρόλο του προέδρου Μουμπάρακ».

«Αυτές, είναι δηλώσεις ενός απλού Αμερικανού πολίτη» πρόσεθεσε.

Πηγή:www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: