Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΜΕ: Για τα τελευταία γεγονότα στο ποδόσφαιρο




Την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση όχι απλά δε λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού άλλα δημιουργεί συνεχώς εμπόδια με την αναστολή πρωταθλημάτων, που τα λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την φυσική αγωγή συνεχώς μειώνονται, που δεκάδες αθλητικά κέντρα κλείνουν ή υπολειτουργούν και τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις χτυπούν την ανάγκη για σωματική άσκηση, παρακολουθούμε ένα ρεσιτάλ σαπίλας πάνω στο κουφάρι του ποδοσφαίρου.


Η ένταση στα επεισόδια το τελευταίο διάστημα από οργανωμένους στρατούς κάθε χρώματος με αποκορύφωμα το προχθεσινό ντέρμπι αναδύει τη δυσοσμία και δείχνει το τέλμα που έχει φτάσει το λαοφιλές άθλημα στη χώρα μας. Η αγάπη χιλιάδων φιλάθλων και ιδιαίτερα νεολαίας για το ποδόσφαιρο, την ομάδα τους και γενικά τον αθλητισμό, χρησιμοποιείται και αποτελεί στοιχείο εκμετάλλευσης και χειραγώγησης από ιδιοκτήτες ομάδων, ΜΜΕ, παράγοντες, χορηγούς κοκ.


Η εξέλιξη των γεγονότων τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει ακόμα πιο φανερά τη σχέση νύχι-κρέας ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου, τα οποία διαμορφώνουν κάθε φορά το κατάλληλο κλίμα προκειμένου να προωθήσουν τα οικονομικά και πολιτικά τους συμφέροντα, την επίλυση των ενδοεπιχειρηματικών ανταγωνισμών τους μέσω του ποδοσφαίρου. Οι πρακτικές αυτές συντηρούν και διογκώνουν φαινόμενα χειραγώγησης της νεολαίας, καλλιεργούν με σχέδιο το χουλιγκανισμό, οδηγούν σε κλιμακούμενα φαινόμενα τυφλού φανατισμού και βίας.

Τα κατασταλτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν πχ απαγορεύσεις μετακινήσεων, τιμωρίες και άλλα αστυνομικά μέτρα που περνούν από την πίσω πόρτα τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, απέτυχαν παταγωδώς διότι δεν ακουμπούν τη ρίζα του προβλήματος. Αποτελεί ειρωνεία και χλεύη πως αυτοί που παίρνουν τα μέτρα και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη βία και το μέλλον του ποδοσφαίρου, είναι αυτοί που θεσμικά το διοικούν. Οι ίδιοι που καταγγέλλουν τα φαινόμενα βίας είναι αυτοί που έχουν χρηματικές ή άλλες επαφές με συνδέσμους και χαϊδολογούν αυτιά, που χρησιμοποιούν κάθε είδους ευτελή επιχειρηματολογία για να δικαιολογήσουν κάθε φορά επεισόδια ώστε να μην τιμωρηθεί το προϊόν τους.

Μπροστά σε μια συστοιχία μέτρων που επιβάλλεται να μπουν σε πρώτο πλάνο έχοντας στο επίκεντρο την ανάγκη για σωματική άσκηση και το δικαίωμα στον αθλητισμό, χρειάζεται από περισσότερα στόματα να ακούγεται η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό. Αυτούς πρέπει να καταργήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: