Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Μπαχρέιν: Με τον στρατό απαντά το καθεστώς



    Ίσως το πιο ενδεικτικό γεγονός του κύματος εκδημοκρατισμού που εξαπλώνεται στον αραβικό κόσμο είναι η περίπτωση του Μπαχρέιν. Η μικρή νησιωτική χώρα των λιγότερων από 1,5 εκατομμύριο κατοίκων, με τη στρατηγικής σημασίας θέση στον Περσικό Κόλπο, δεν είχε δει ποτέ στην ιστορία της (ανεξάρτητο από το 1971) τόσο μαχητικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Και εδώ οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους (το 70%) σιίτες (σε αντίθεση με τη βασιλική οικογένεια των Καλίφα, που κυβερνά τη χώρα από τα τέλη του 19ου αιώνα και είναι σουνιτική), δεν προβάλλουν θρησκευτικά, αλλά πολιτικά συνθήματα.

    Η αντίδραση του καθεστώτος (που η πλούσια οικονομία του στηρίζεται όχι μόνο στο πετρέλαιο, αλλά και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες) είναι εξαιρετικά βίαια: απαγόρευση των διαδηλώσεων, αστυνομική καταστολή με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, βία και κατά ξένων δημοσιογράφων, ανάπτυξη των τεθωρακισμένων του στρατού στην πρωτεύουσα Μανάμα, στην πλατεία του Μαργαριταριού.
    Εντέλει πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των ΗΠΑ, καθώς το Μπαχρέιν, που είναι στενός σύμμαχός της, φιλοξενεί τον αμερικανικό 5ο στόλο.

    Πηγή:www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: