Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Μήνυμα συμπαράστασης του ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας Τζο Χίγγινς προς τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας


Ο ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ιρλανδία, Τζο Χίγγινς, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα συμπαράστασης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας με αφορμή τη σημερινή συνάντησή των απεργών πείνας και της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης με δημοσιογράφους.
Η πρωτότυπη επιστολή από το ευρωκοινοβούλιο στα αγγλικά εδώ



 Προς τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας


Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

 Χαιρετίζω τον θαρραλέο αγώνα σας για πλήρη νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα. Έμαθα για την απεργία πείνας που κάνετε από τους συντρόφους μου στο «Ξεκίνημα», το ελληνικό τμήμα της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή (CWI).
Το να ξεκινήσει κανείς μια απεργία πείνας δεν είναι κάτι που το αποφασίζει εύκολα και μπορεί να προκύψει μόνο σαν ένας απελπισμένος αγώνας ανθρώπων που αισθάνονται πως δεν τους έχουν απομείνει άλλες λύσεις. Γνωρίζω ότι σε πολλούς από εσάς αφαιρέθηκαν οι άδειες παραμονής και εργασίας, παρά το γεγονός πως  ζείτε και εργάζεστε για χρόνια στην Ελλάδα. Τώρα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια βαθιά οικονομική κρίση, τα αφεντικά, των οποίων το σύστημα προκάλεσε την κρίση, προφανώς δεν χρειάζονται πλέον φθηνό μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό για εκμετάλλευση.

Η Ελλάδα, ακριβώς όπως η Ιρλανδία, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια βαθιά οικονομική κρίση εξαιτίας των  πολιτικών των κυβερνήσεων που υπηρετούν τις αγορές και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και στις δύο χώρες οι εργαζόμενοι καλούνται τώρα να πληρώσουν για την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος μέσω τεράστιων πακέτων λιτότητας. Αυτό δεν θα το δεχτούμε –  να πληρώσουν οι τραπεζίτες και οι μεγάλες επιχειρήσεις για την κρίση τους!

Η μεταχείριση που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες από τις ελληνικές αρχές δεν είναι τίποτα λιγότερο από βάρβαρη. Γνωρίζω πως στα πάρκα και στις πλατείες της Αθήνας βλέπει κανείς πολλούς μετανάστες – άστεγους, άνεργους, χωρίς χαρτιά και πεινασμένους.

Η ελληνική κυβέρνηση, τα μεγάλα κόμματα, η ακροδεξιά και τα ΜΜΕ του κατεστημένου, υποκριτικά και αδίστακτα κατηγορούν τους μετανάστες για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας και μέσω αυτής της δαιμονοποίησης προσπαθούν να εφαρμόσουν την αρχή του «διαίρει και βασίλευε» μέσα στους εργαζόμενους.

Η άρνηση σας να αποδεχτείτε αυτή την  στάση και η αντίσταση σας στην εξωφρενική προσπάθεια των αρχών να σας τρομοκρατήσουν – συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού να αποσυρθείτε από τις εγκαταστάσεις της Νομικής Σχολής της Αθήνας – αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους πιο καταπιεσμένους και ευάλωτους ανθρώπους παντού.

Χαιρετίζω επίσης τις ενέργειες αλληλεγγύης των Ελλήνων εργαζομένων, που απ’ ότι πληροφορούμαι είχαν ως αποτέλεσμα 5 Έλληνες, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης, να απειλούνται τώρα με νομικές συνέπειες, επειδή βοήθησαν τον αγώνα σας. Όλες οι δυνάμεις των ελληνικών συνδικάτων και των υπόλοιπων εργατικών, κοινωνικών και νεολαιίστικων οργανώσεων χρειάζεται, τώρα, να κινηθούν συντονισμένα  ενάντια στην κυβέρνηση, πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα και διεθνώς χρειάζεται να παλέψει για την ενότητα των εργαζομένων και για  θέσεις εργασίας, σπίτια, αξιοπρεπείς μισθούς, εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας για όλους.

Δεσμεύομαι να αναδείξω επειγόντως το πρόβλημα σας, να κάνω ότι μπορώ για να γνωστοποιήσω τον αγώνα σας στο εργατικό κίνημα της Ευρώπης και διεθνώς και να καλέσω σε δράση προς υποστήριξη των αιτημάτων σας.

Δικός σας,

Joe Higgins, ευρωβουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: