Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Αιματηρές συγκρούσεις και στην πρωτεύουσα,Tύνιδα.Γενική απεργία σήμερα στην πρωτεύουσα και σε δεκάδες άλλες πόλεις, ενώ κλιμακώνονται διαδηλώσεις και λαϊκή οργή, παρά τη σκληρή καταστολή και τους ελιγμούς του καθεστώτος


Εκτός ελέγχου, πλέον, τείνει να βγει η κατάσταση, καθώς η χώρα φλέγεται από άκρη σε άκρη από λαϊκές οργισμένες διαδηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, πολύωρες συγκρούσεις μαίνονταν στις πόλεις Μπιζέρτ, Καϊρουάν, Σιλμάν, Ντουζ, αλλά και στην παραθάλασσια άκρως τουριστική πόλη Χαμαμέτ, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες (χωρίς ο αριθμός τους να μπορεί να εξακριβωθεί). Το επίκεντρο, όμως, των διαμαρτυριών φαίνεται ότι έχει, πια, μετακινηθεί για τα καλά στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπου η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κατά τις νυχτερινές ώρες, κατάφερε, απλώς, να πυροδοτήσει περαιτέρω την οργή.

Χθες το απόγευμα, ανεξάρτητες πηγές, αλλά και δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters μετέδιδαν από την Τύνιδα ότι ακούγονται παντού πυροβολισμοί, ενώ στήλες καπνού κάλυπταν το εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται τα περισσότερα δημόσια κτίρια, η έδρα της κεντρικής τράπεζας της χώρας και οι κεντρικοί σταθμοί των λεωφορείων και των τραμ. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, τουλάχιστον ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε πιθανότατα από ελεύθερο σκοπευτή και ένας Αμερικανός δημοσιογράφος τραυματίστηκε, χωρίς να δίνεται κανένα άλλο στοιχείο γι' αυτόν.
Αιματηρή ήταν και η προηγούμενη νύχτα, κυρίως για τα προάστια της Τύνιδας, όπου οργισμένοι νεαροί αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκρούστηκαν με σφοδρότητα με τις αστυνομικές δυνάμεις, κυρίως στις συνοικίες Εταντάμεν και Ιντιλάκα. Επισήμως, αναφέρθηκε ένας νεκρός, εναλλακτικές πηγές, όμως, αναφέρουν τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και περισσότερους από 50 τραυματίες. Και σε αυτές τις συνοικίες, όπως και σε όλες τις πόλεις όπου σημειώνονται συγκρούσεις, συνοδεύονται από πυρπολήσεις δημοσίων κτιρίων, λεηλασίες καταστημάτων κ.ο.κ. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, όπως μεταφέρει ηΓενική Ενωση Εργατών, οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στις περισσότερες πόλεις (και στην Τύνιδα), προς το παρόν, δεν συμμετέχουν στα επεισόδια και αρκούνται στη φύλαξη κτιρίων.
Ο Πρόεδρος Μπεν Αλι, μετά τις αρχικές απειλές, αποπειράθηκε να κατευνάσει, χωρίς αποτέλεσμα, τη λαϊκή οργή, αποπέμποντας, ως υπεύθυνο για τη σκληρή καταστολή, τον υπουργό Εσωτερικών.
Χθες το βράδυ, ο Μπεν Αλι προχώρησε σε τρίτο διάγγελμα, σε έναν ύστατο ελιγμό κατευνασμού. Υποσχέθηκε ότι δε θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος το 2014, ότι θα ληφθούν μέτρα για «άνοιγμα της πολιτικής αρένας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις», ότι θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για το διαδίκτυο και τη διακίνηση πληροφοριών, ότι θα δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και ότι θα μειωθούν δραστικά οι τιμές σε όλα τα προϊόντα διατροφής.
Υποκριτικές αντιδράσεις από ιμπεριαλιστές
Την «έντονη ανησυχία» της εξέφρασε, πάλι, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον, που απέφυγε επιμελώς να διευκρινίσει αν εξετάζεται το ενδεχόμενο «προσωρινής αναστολής (ούτε καν διακοπής, δηλαδή) των διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ - Τυνησίας», όπως διαρρεόταν. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στην Τυνησία έγιναν σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες. Οι γαλλικές και ελβετικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονται υπήκοοί τους τυνησιακής καταγωγής, ενώ Ουάσιγκτον και Πορτογαλία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες σε βάρος της Τυνησίας.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: