Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Στους 27 έφτασαν οι νεκροί από την αρχή της Αιγυπτιακής εξέγερσης την Τρίτη.Ρεπορτάζ από την zougla.gr




Η Αίγυπτος εδώ και τρία εικοσιτετράωρα ζει το δικό της «σύνδρομο της Τυνησίας» με τους πολίτες να αψηφούν τις κυβερνητικές απειλές και να έρχονται σε απευθείας σύγκρουση με τις αρχές ασφαλείας του επί τριάντα χρόνια προέδρου της χώρας, Χόσνι Μπουμπάρακ. 



Η κατάσταση ώρα με την ώρα επιδεινώνεται με τους παραδοσιακούς συμμάχους του Κάϊρου - την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και τα συντηρητικά καθεστώτα του Αραβικού κόσμου - να «απαγκιστρώνονται» σταδιακά από την μέχρι σήμερα ολόπλευρη στήριξη του αιγύπτιου προέδρου.



Τηλεοπτικό διάγγελμα Μπουμπάρακ



Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το λαό της χώρας πριν από λίγη ώρα, την διάλυση της κυβέρνησής του και πρόσθεσε ότι θα σχηματιστεί νέα αργότερα σήμερα Σάββατο.



Ο Μουμπάρακ, στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία και υποσχέθηκε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονταν ενώ μιλούσε-με πολλούς από τους διαδηλωτές να τον καλούν να φύγει.



«Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας», είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.



Tηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Μουμπάρακ



O πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα είχε ημίωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον ομόλογό του της Αιγύπτου Μουμπάρακ, καλώντας τον να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. 



Στη συνομιλία αυτή ο Ομπάμα κάλεσε τον Μουμπάρακ να τιμήσει τις υποσχέσεις του να εργαστεί για τον ευρύτερο εκδημοκρατισμό στη χώρα του, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις αλλά και την φροντίσει ώστε να υπάρξουν περισσότερες οικονομικές "ευκαιρίες" για το λαό του.



"Αυτό που απαιτείται τώρα είναι στέρεα βήματα που θα προωθήσουν τα δικαιώματα του Αιγυπτιακού λαού", δήλωσε ο Ομπάμα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.



"Ζήτησα με μεγάλη σαφήνεια οι Αιγυπτιακές αρχές να απόσχουν από τη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών", τόνισε ο Ομπάμα. "Ο Αιγυπτιακός λαός έχει δικαιώματα, που είναι παγκόσμια", πρόσθεσε.

Πηγή:www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: