Με τη ρητή δέσμευση ότι η πάλη τους συνεχίζεται με άλλες μορφές κινητοποιήσεων, οι μικρομεσαίοι αγρότες λύνουν τα αγωνιστικά μπλόκα.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το μπλόκο της Νίκαιας σημειώνεται συγκεκριμένα:«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας, με διάφορες μορφές και σε αγωνιστική συμπαράταξη με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που βρίσκονται σε συνεχή αγωνιστική δράση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο γιορτασμός της 100ής Επετείου του Κιλελέρ, θα είναι ένας μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική πορεία της μικρομεσαίας αγροτιάς».
Οι αγωνιστές της αγροτιάς έφυγαν, μετά από 25 μέρες που βρίσκονταν στο μπλόκο, με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι που έδωσαν μια ακόμα σκληρή μάχη, στο πλαίσιο του πολύχρονου αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.
Οι αγρότες είναι πεισμένοι ότι η προκλητική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους επιβεβαιώνει τη βαθιά κι ακλόνητη προσήλωσή της στην πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να περάσει η γη, η παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, εμποροβιομηχάνων, μονοπωλίων και πολυεθνικών, που δραστηριοποιούνται και κερδοσκοπούν στον αγροτικό τομέα της οικονομίας.
Απέναντί τους οι αγρότες δεν είχαν μόνο την αδιάλλακτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ΝΔ, τάχθηκε εξαρχής κατά των μπλόκων και, μέσω κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών της, προσπάθησε να υπονομεύσει τον αγώνα. Ο ΛΑ.Ο.Σ., σε ρόλο «μπιστικού» της εξουσίας, ζήτησε να χρησιμοποιηθούν τα ΜΑΤ και οι εισαγγελείς εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με το γνωστό οπορτουνιστικό του πρόσωπο, δηλώνοντας υπέρ του αγώνα της αγροτιάς, χωρίς να ζητάει την ανατροπή της ΚΑΠ, που δημιουργεί και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα.
Και τούτη τη φορά, όπως πάντα, μόνο το ΚΚΕ στάθηκε σταθερά, αταλάντευτα, με όλες τις δυνάμεις του, στο πλευρό της αγωνιζόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς και έδωσε μάχη, εντός και εκτός βουλής, για την αντιμετώπιση της σφοδρής συκοφαντικής επίθεσης που δέχτηκαν οι αγωνιζόμενοι αγρότες από την κυβέρνηση, το ΛΑ.Ο.Σ. και τα ΜΜΕ που είναι στην υπηρεσία των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και της εκάστοτε κυβέρνησής της.
Μετωπικά κατά της ΚΑΠ
Αυτές οι μέρες της μάχης στα μπλόκα έδειξαν ότι η μικρομεσαία αγροτιά είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί μετωπικά με την ΚΑΠ και να την ανατρέψει. Οτι στόχος είναι η ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και η δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής, φαίνεται και από το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο που πρόβαλλε το μπλόκο της Νίκαιας και με το οποίο συντάχθηκαν άλλα 19 μπλόκα σε όλη τη χώρα. Κι είναι πολύ σημαντική η διαπίστωση ότι η πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς έχει αντιληφθεί ότι η ΚΑΠ που είναι «πηγή» των πολλών και οξυμένων προβλημάτων της πρέπει και μπορεί να ανατραπεί μέσα από τους αγώνες.
Οπως πολύ σημαντική είναι η διαπίστωση πως οι φτωχοί αγρότες έχουν, σε μεγάλο και διαρκώς διευρυνόμενο βαθμό, συνειδητοποιήσει ότι η δύναμη, η δυναμική, η αποτελεσματικότητα και η προοπτική του αγώνα τους εξαρτάται από την αγωνιστική συμπαράταξη της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Αντιπαράθεση των δυο πόλων
Και σ' αυτή την κινητοποίηση υπήρξε η αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο πόλους που λειτουργούν στο αγροτικό κίνημα και οι οποίοι εκφράζονται με διαφορετικά και ενίοτε αντίθετα αιτήματα και κινούνται σε διαφορετικούς δρόμους ως προς την πορεία και την προοπτική του αγώνα.
Βεβαίως, αυτή τη φορά, ο πόλος του αγροτοσυνδικαλισμού του ευρωμονόδρομου, που εκφράζεται από τις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις και αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συγκροτούν διάφορες "Πανελλαδικές Συντονιστικές Επιτροπές",εμφανίστηκε αποδυναμωμένος σε σχέση με παλιότερα. Κι αυτό διότι πολλοί περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες συντάχθηκαν με το πλαίσιο αιτημάτων και την προοπτική του αγώνα που προβάλλει ο άλλος πόλος, που είναι η ΠΑΣΥ.
Η αντιπαράθεση στάθηκε, κυρίως, στο ζήτημα του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» που προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση, ως εργαλείο για πιο γρήγορο και πιο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Τα 20 μπλόκα που συντάχθηκαν με το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο πρόβαλλαν στην πρώτη γραμμή την αντίθεσή τους με το διαχωρισμό, ενώ αντιθέτως οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - με «φανατικούς πρωτεργάτες» εκείνους της «γνωστής παρέας» που δραστηριοποιείται στη Λάρισα - είχαν ως βασικό αίτημα αυτόν το διαχωρισμό. Αντιπαράθεση υπήρξε και ως προς το αίτημα για εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, με το οποίο δε συμφωνούν οι εκπρόσωποι των μεγαλοαγροτών και του ευρωμονόδρομου.
Και, φυσικά, μεγάλη διάσταση υπάρχει στο ζήτημα της προοπτικής για τη μικρομεσαία αγροτιά, καθώς ο πόλος του ευρωμονόδρομου τη βλέπει μέσα στα πλαίσια της ΚΑΠ, ενώ η ΠΑΣΥ διεκδικεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, για να διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και επαρκή, φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.
Πηγή:Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου