Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Αδιαφορία της κυβέρνησης για την υγεία των κατοίκων του Δήμου Μεσσαπίων στην Εύβοια.Υπάρχει χρώμιο, αλλά δεν το μετράμε!

"Δεν υπάρχουν θέσεις δειγματοληψίας στον Δήμο Μεσσαπίων Ν. Ευβοίας" για την ποιότητα του νερού, παρά το γεγονός ότι "το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από 20ετία και πλέον, παρακολουθεί την ποιότητα των νερών τηςΕλλάδας, όσον αφορά την καταλληλότητά τους", όπως προκύπτει από την απάντηση της υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΚατερίναςΜπατζελή, σε ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα.
Υπενθυμίζουμε ότι στον Δήμο Μεσσαπίας, ανιχνεύθηκε σε 17 σημεία ολικό χρώμιο σε ποσότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια αλλά και εξασθενές χρώμιο, άκρως καρκινογόνος ουσία, έπειτα από σχετικές έρευνες του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθηνών.Στην απάντησή της η υπουργός υπογραμμίζει ότι “για το εξασθενές χρώμιο, αλλά και για τα βαρέα μέταλλα γενικότερα, έχει παρατηρηθεί η τάση να συγκεντρώνονται στους ριζικούς ιστούς των φυτών που καλλιεργούνται σε εδάφη με ρύπανση βαρέων μετάλλων, σε σύγκριση με το υπόλοιπο μέρος του φυτού”. Συνεπώς, “είναι επικίνδυνη η χρήση αρδευτικού νερού με μεγάλη συγκέντρωση σε περίπτωση καλλιεργειών των οποίων τα εδώδιμα μέρη είναι υπόγειοι ιστοί (βολβώδεις και κονδυλόριζες καλλιέργειες, όπως κρεμμύδια, πατάτες, καρότα)”.Με αφορμή την απάντηση της υπουργού, ο πρώην βουλευτής Ευβοίας και μέλος της Π.Γ. Του ΣΥΝ, Βαγγέλης Αποστόλου, παραθέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:α) Γιατί δεν υπάρχουν θέσεις δειγματοληψίας για την αρδευτική καταλληλότητα του νερού των Μεσσαπίων, όταν η περιοχή είναι από τις πιο εντατικά καλλιεργούμενες της χώρας και μάλιστα με είδη καθημερινής διατροφής;β) Γιατί δεν επεμβαίνει άμεσα, αφού και δεν αμφισβητεί τις διαπιστωθείσες από άλλους φορείς συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων και ειδικά του εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, αλλά και αποδέχεται ότι είναι επικίνδυνη η χρήση του συγκεκριμένου νερού για τις αρδεύσεις των καλλιεργειών;γ) Τέλος, γιατί αποφεύγει να τοποθετηθεί στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία, αλλά και στο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής, όταν είναι γνωστό ότι οι βολβώδεις και κονδυλόριζες καλλιέργειες, δηλαδή τα κρεμμύδια, οι πατάτες και τα καρότα, που παράγονται κυρίως στα Μεσσάπια, πλήττονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παραγωγή από τέτοιου είδους μολύνσεις;
Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: