Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην καθιερωμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της τρόικας.Επεισόδια και δακρυγόνα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Ρεπορτάζ : www.enet.gr

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην καθιερωμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της τρόικας. Η πορεία «έσπασε» από την έφοδο της αστυνομίας στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης κατά διαδηλωτών. Προηγήθηκε ρίψη φωτοβολίδων αλλά και πετροπόλεμος. Πραγματοποιήθηκαν 49 προσαγωγές ενώ ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε.
Λίγο μετά τις 18:00 αστυνομικοί έριξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στη συμβολή Βασιλίσσης Σοφίας και Μεσογείων. Αντίστοιχο σκηνικό επικράτησε λίγο αργότερα και έξω από το νοσοκομείο Παίδων, με τους αστυνομικούς να πετούν κρότους-λάμψης κατά ομάδας διαδηλωτών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε τρεις φωτορεπόρτερ στην λεωφόρο Αλεξάνδρας, λίγο πριν την ΓΑΔΑ. Πρόκειται για φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, του ICON και του Έθνους.
Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από χειροβομβίδα κρότου λάμψης κοντά στη ΓΑΔΑ. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον παρέλαβε από το σημείο και θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Φέρει εγκαύματα στα πόδια.

Η πορεία ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα. Χιλιάδες διαδηλωτές έδωσαν το παρών, παρά τη δυνατή βροχή, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του ΔΝΤ. Στην κεφαλή τέθηκε και φέτος η αιματοβαμμένη σημαία.
Πριν από την πορεία η αστυνομία πραγματοποίησε 29 προσαγωγές διαδηλωτών και όλοι τους αφέθησαν ελεύθεροι.
Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στους περισσότερους δρόμους του κέντρου. Αποκλεισμένη παραμένει η οδός Πατησίων.
Οι ομιλίες
Οι πύλες του Ιδρύματος έκλεισαν λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και ακολούθησε η κεντρική εκδήλωση στο χώρο του Πολυτεχνείου.
Στο επίκαιρο μήνυμα της εξέγερσης αναφέρθηκαν, στις ομιλίες τους, η αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τόνια Μωροπούλου, ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργος Χαρβαλιάς και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 Ν. Τριανταφύλλου. 

"Σήμερα, 37 χρόνια μετά, τα αιτήματα του Νοέμβρη του 1973 παραμένουν εμβληματικά και σύγχρονα", τόνισε στην ομιλία της η κ. Μοροπούλου. 
"Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου είναι συνδεδεμένη με τους σημερινούς αγώνες και διεκδικήσεις", ανέφερε ο κ.Χαρβαλιάς, ενώ ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί και σήμερα σημείο αναφοράς και έμπνευσης. Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών από τα μέλη του Προεδρείου του ΣΦΕΑ που ανάγνωσαν τα ονόματα των θυμάτων της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Η εκδήλωση της Επιτροπής Εορτασμού ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου, δίνοντας το σύνθημα για την έναρξης της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.
Εκατοντάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, προσήλθαν στο χώρο του Πολυτεχνείου για να αποτίσουν φόρο τιμής.
Πηγή :www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: