Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Το ΚΚΕ έκανε ρεκόρ-Άρθρο από την Εφημερίδα "Το Ποντίκι"


Μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών του 2009, οπότε το ΚΚΕ σημείωνε απώλειες μισής μονάδας σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2007, σήμερα φαίνεται να ανακτά το χαμένο έδαφος και να το ξεπερνάει σημειώνοντας ρεκόρ 20ετίας.
Κατόπιν τούτου το ΚΚΕ, το οποίο πρώτο απ’ όλους πολιτικοποίησε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και κατάρτισε κομματικά ψηφοδέλτια στην αρχή του καλοκαιριού, δεν μπορεί παρά να αποτιμήσειθετικά την εκλογική του τακτική αλλά και την πολιτική στρατηγική ρήξης με τον δικομματισμό, το κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία νιώθει δικαιωμένο.
Ο απόλυτος αριθμός ψήφων που συγκέντρωσε την περασμένη Κυριακή, πάνω από 589.000, φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος που έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια από τη διάσπαση του ενιαίου ΣΥΝ το 1991 και μετά. Η άνοδος κατά 72.000 ψήφους, περίπου, από τις περσινές εκλογές (αύξηση κατά 3,3% περίπου, πανελλαδικό ποσοστό γύρω στο 11%) μπορεί να μην υποδηλώνει κάποια μαζική ροή του εκλογικού σώματος, και δη σε συνθήκες απώλειας, πέραν του ενός εκατομμυρίου ψήφων του κυβερνώντος κόμματος οι οποίες κατευθύνθηκαν κυρίως στον Δημαρά και την αποχή.

Ωστόσο συνεκτιμώντας τα δεδομένα της συγκυρίας, δηλαδή την πρωτοφανή αποχή (η οποία πριμοδοτήθηκε και εκ των άνω) και τη σκληρή κυβερνητική προπαγάνδα κατά του κοινωνικού κράτους, του Δημοσίου και των δημοσίων υπαλλήλων και των χαμηλόμισθων στρωμάτων αλλά και δεδομένων των σκληρών έως και συκοφαντικών επιθέσεων κατά του ΚΚΕ (από το ΠΑΣΟΚ με προεξάρχοντα τον Πάγκαλο) εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί σημαντική.
Στην Περιφέρεια Αττικής, απ’ όπου εξάγεται και το κεντρικό πολιτικό μήνυμα λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής της συγκέντρωσης, ο Παφίλης πέτυχε αξιοσημείωτη επίδοση με ποσοστό 14,5%, πλησιάζοντας σε αριθμό ψήφων τον τρίτο σε σειρά Γιάννη Δημαρά. Σημαντικές επιδόσεις είχαν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στους κεντρικούς δήμους, με τους Νίκο Σοφιανό και Ελπίδα Παντελάκη σε Αθήνα και Πειραιά αντίστοιχα να πιάνουν διψήφια ποσοστά (13,3% ή 25.298 ψήφους ο πρώτος και 14,5% ή 10.025 η δεύτερη). Επιτυχημένες θεωρούνται και οι επιδόσεις των κομματικών υποψηφίων στη γαλαζοκρατούμενη Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Στην περιφέρεια ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδηςσυγκέντρωσε ποσοστό 9% και 88.739 ψήφους και στον δήμο ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος 9,5% και 11.802 ψήφους.
Αν και το ΚΚΕ μπαίνει στον δεύτερο γύρο σε δύο δήμους (Ικαρία με τον Στ. Σταμούλο και Πετρούπολη με τον Θωμά Κοτσαμπά), χάνει τον Δήμο Νίκαιας καθώς ο απερχόμενος «κόκκινος» δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος σημείωσε σημαντικές απώλειες πέφτοντας στην τρίτη θέση.
Όσον αφορά την επίσημη αποτίμηση του αποτελέσματος, τα στελέχη της Κ.Ε. θεωρούν ότι η αύξηση κατά δεκάδες χιλιάδες ψήφους πανελλαδικώς αποτελεί ένδειξη της δυναμικής της πολιτικής του επιρροής. που είναι ευρύτερη του εκλογικού αποτελέσματος.
Σύμφωνα με την Κ.Ε., η αύξηση, όσον αφορά τα ποιοτικά της στοιχεία, προέρχεται κυρίως από τα λαϊκά στρώματα. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το κόμμα «σημειώνει μεγαλύτερη αύξηση του μέσου όρου στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις μεγάλες περιφέρειες, με κύριο στοιχείο την αύξηση στις εργατικές λαϊκές γειτονιές, σε λαϊκές περιοχές με οξυμμένα προβλήματα στους μικρούς επιχειρηματίες καιαγρότες, εκεί δηλαδή που υπάρχουν αυξημένες προϋποθέσεις να διαμορφωθεί και να αποκτήσει γερά θεμέλια το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά».
Η Κ.Ε. εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος της αποχής, που σημειώθηκε ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στον Δήμο της Αθήνας, εκφράζει λαϊκή δυσαρέσκεια και καταδίκη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., ενώ εν όψει του δεύτερου γύρου προτείνει λευκό ή άκυρο όπου υπάρχουν υποψήφιοι των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και όπου υπάρχει «εκπρόσωπος άλλων πολιτικών δυνάμεων ή δήθεν ανεξάρτητοι».
Ωστόσο, η συγκυρία δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς ούτε επανάπαυση, καθώς, όπως παραδέχτηκε και η Αλέκα στη δήλωσή της το βράδυ της Κυριακής, το αποτέλεσμα μεγαλώνει τις ευθύνες. Στην κατεύθυνση αυτή, το ΚΚΕ καλεί στα συλλαλητήρια της 15ης Νοέμβρη ενάντια στην τρόικα και την κυβέρνηση. Ωστόσο, αν το ΚΚΕ θέλει να σηματοδοτήσει μεγάλου μεγέθους ανατροπές υπέρ των εργαζομένων και ευρύτερα όλων όσοι πλήττονται, θα πρέπει να αναλάβει ευρύτερες πρωτοβουλίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: