Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Έρχονται απεργίες στα ΜΜΕ

Στον χώρο του Τύπου η συντονισμένη επίθεση των εργοδοτών στα δικαιώματα των εργαζομένων κάθε ειδικότητας εντάθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Δύο τα σημαντικότερα γεγονότα: πρώτο, το κλείσιμο μιας παλιάς καθημερινής εφημερίδας, της «Απογευματινής», από τον εργολάβο-εκδότη της Σαραντόπουλο, και, δεύτερο, το προκλητικό «non paper» που έστειλαν στην ΕΣΗΕΑ οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων (πρόεδρος της ένωσής τους είναι ο Ψυχάρης του ΔΟΛ) και το οποίο έβαλε σε κινητικότητα τα σωματεία του χώρου.

Ο Σαραντόπουλος πέταξε στον δρόμο 130 εργαζόμενους, ήδη απλήρωτους επί τέσσερις μήνες, και με νομικούς ελιγμούς τούς στέρησε κιόλας το δικαίωμα της διεκδίκησης του επιδόματος ανεργίας, αφού ως την εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης θα κυλήσουν άλλοι τέσσερις μήνες. Έτσι οι εργαζόμενοι της «Απογευματινής» προς το παρόν δεν μπορούν να λάβουν τα δεδουλευμένα τους, τις αποζημιώσεις τους και την επιδότηση της ανεργίας στην οποία βρέθηκαν. 
Οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων έστειλαν στην ένωση των δημοσιογράφων σχέδιο «σύμβασης» σούπερ ευέλικτων εργασιακών σχέσεων που ανατρέπει ό,τι οι δημοσιογράφοι είχαν καταφέρει ως τώρα να επιτύχουν με τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Η απάντηση του σωματείου των δημοσιογράφων είναι «πρόγραμμα μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων». Την 1η Νοέμβρη η συντονιστική επιτροπή των συνεργαζομένων ενώσεων στα ΜΜΕ (εκπροσωπούνται όλες οι ειδικότητες) εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταγγέλλεται η «κήρυξη πολέμου στους εργαζόμενους» από πλευράς εργοδοτών και δηλώνεται η απόφαση των εργαζομένων για «δυναμική απάντηση». 

Πηγή: http://kkeml.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: