Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Τρ.Μηταφίδης: Για τη Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανυπακοής απέναντι στο Μνημόνιο

Του Πλήκα Μ.-Εφημερίδα ΑΥΓΗ 

 «Την επομένη των εκλογών θα είμαστε πάλι στους δρόμους για να υπερασπιστούμε την πόλη μας. Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη πόλη ανοικτή, πόλη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανυπακοής». Αυτό διακήρυξε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος της «Θεσσαλονίκης - Ανοικτή Πόλης» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης μιλώντας στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού του, την οποία χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην κινηματογράφος «Αλέξανδρος» γέμισε ασφυκτικά από τους φίλους της «Θεσσαλονίκης - Ανοικτής Πόλης» και όλοι με τα θερμά τους χειροκροτήματα έδειξαν ότι θα ψηφίσουν για δήμαρχο τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη με το χέρι στην καρδιά τιμώντας τους αγώνες που έδωσε για τη δημοκρατία και τους αγώνες που δίνει εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου για την «άλλη» Θεσσαλονίκη, ενάντια στη συντήρηση και το κλίμα εθνικισμού και μισαλλοδοξίας που καλλιεργεί το τρίγωνο Παπαγεωργόπουλος - Άνθιμος - Ψωμιάδης.
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα σύντομο φιλμάκι που μέσα από φωτογραφίες έδειχνε τους στόχους του συνδυασμού, αλλά και τις παρεμβάσεις της «Θεσσαλονίκης των Πολιτών και της Οικολογίας» όλα αυτά τα χρόνια. Και όταν ο Τρ. Μηταφίδης ανέβηκε στο βήμα εισέπραξε το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου. Παρόντες στην αίθουσα ήταν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Ριζοσπαστικη Αριστερή Ενότητα» Τάσος Κουράκης, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Γ. Θεοδωρόπουλος, ο πρώην κοσμήτορας της Παδαγωγικής σχολής του ΑΠΘ Γ. Τσιάκαλος, η νυν κοσμητόρισσα της ίδιας σχολής Δ. Κογκίδου, ο πρόεδρος του ΣΔΕΠ του ΑΠΘ Ιωαν. Κρεστενίτης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου, πολλοί συναγωνιστές του Τρ. Μηταφίδη από την εποχή του αντιδικτατορικού αγώνα, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία νέων ανθρώπων.
Ο υποψήφιος δήμαρχος τόνισε ότι η «Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη» επιδιώκει τη ριζική αλλαγή στο δήμο και στην πόλη. «Γιατί θα έλεγα παραφράζοντας τον Β. Ουγκώ: Δεν υπάρχει 'τίποτε πιο δυνατό από μια ιδέα και μια ανάγκη που έχουν ωριμάσει': την 'άλλη Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ανυπακοής' απέναντι στον ζουρλομανδύα του Μνημονίου, του 'Καλλικράτη' - Προκρούστη, της καταλήστευσης των ταμείων του Δήμου, των εθνικιστικών κόμπλεξ, της 'Δεξιάς του Κυρίου', της κοινωνικής και πολιτιστικής πτώχευσης μιας πόλης με βάθος 23 αιώνων που έπρεπε να σφύζει από ζωή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Θύμισε ότι πριν από οκτώ χρόνια ενεργοί πολίτες, εκφράζοντας την «άλλη Θεσσαλονίκη» απέναντι στον συντηρητικό εθνικο-θρησκευτικό της κατεστημένο, συγκρότησαν τη δημοτική κίνηση "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας", η οποία δεν τέλειωσε τη δράση της την επομένη των εκλογών. Αντίθετα έγινε ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης και πάλεψε για να γίνει η Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη, ανθρώπινη, ευρωπαϊκή και με οικολογικό προσανατολισμό πόλη. Συμπλήρωσε ότι η δημοτική αυτή παράταξη παρέδωσε τη σκυτάλη στη "Θεσσαλονίκη - Ανοικτή Πόλη", μια παράταξη της «κοινωνικής ανυπακοής και αλληλεγγύης» που τις γραμμές της πυκνώνουν άνθρωποι με κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση, κινήσεις - πρωτοβουλίες πολιτών, όπως οι «επιτροπές ακρίβεια-stop» και το κίνημα κατά των διοδίων, συνελεύσεις σε επίπεδο γειτονιάς, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και οργανώσεων της αριστεράς.
Αναφέρθηκε διεξοδικά στις «μάχες» της δημοτικής παράταξης εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, κάποιες από τις οποίες, όπως είπε, κερδήθηκαν. Σ' αυτές ενέταξε τη ματαίωση της «υποθαλάσσιας αρτηρίας» και τη διάσωση των αλευρόμυλων Αλλατίνι, ώστε η έκταση να μην οικοπεδοποιηθεί και το περιαστικό δάσος και να μη παραδοθεί η νέα παραλία στους κερδοσκόπους και άλλες.
«Η δημοτική μας παράταξη θεωρεί ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη όχι μόνο να απαλλαγεί ο δήμος από το φαύλο-παρακμιακό καθεστώς της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου αλλά και να μην περάσει στα χέρια του επιγόνου του κ. Γκιουλέκα, όσες αποστάσεις κι αν κρατάει» τόνισε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε ότι «για τον λόγο αυτόν πρέπει να διαμορφώσουμε μια κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία στη βάση ενός εναλλακτικού - αντίπαλου προγράμματος προς τη σημερινή νεοφιλελεύθερη ρεμούλα, ώστε να γυρίσουμε σελίδα».
Μίλησε για την ανάγκη συμμετοχής σε αυτήν την πολιτική πλειοψηφία των αυτόνομων, πηγαίων κινημάτων των πολιτών και τόνισε ότι η παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη δεν εγγυάται την πραγματική αλλαγή στον δήμο. «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και υπέρ του συντονισμού δράσης όλων εκείνων των δυνάμεων στην πόλη μας που επιδιώκουν μια ριζική ανατροπή στο συντηρητικό σκηνικό της και όχι απλώς μια αλλαγή διαχειριστή στο πλαίσιο του δικομματισμού, όπως φιλοδοξεί η προσκείμενη στην κυβέρνηση και τη Δημοκρατική Αριστερά παράταξη Μπουτάρη».
Χαρακτήρισε «επιτακτική ανάγκη» την εφαρμογή ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης στην πόλη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και τα εξοντωτικά μέτρα κυβέρνησης - «τρόικας» να αντιμετωπιστεί η διευρυνόμενη φτώχεια. Θύμισε ότι η «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» ήταν η μόνη που κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο τέτοιο σχέδιο στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ ανέπτυξε τις βασικές πτυχές του προγράμματος του συνδυασμού του.
Καταλήγοντας ο Τρ. Μηταφίδης τόνισε: «Ψηφίζοντας - ενισχύοντας τη 'Θεσσαλονίκη - ανοιχτή πόλη', πετυχαίνουμε 'μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια': τη ριζική ανατροπή στον Δήμο Θεσσαλονίκης και την απερίφραστη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, γιατί είναι επιτακτική ανάγκη: Για μια ριζοσπαστική απάντηση στην κρίση. Γιατί μια άλλη Θεσσαλονίκη είναι αναγκαία και εφικτή».

Πηγή:www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: