Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ:" Για σκεφτείτε να είχαμε υποχωρήσει σε μια πίεση που είχε ένας καλοπροαίρετος αριστερός κόσμος, να κάναμε την «ενότητα της αριστεράς» με τον ΣΥΡΙΖΑ, πού θα ήμαστε τώρα;".Αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή εκδήλωση

...Επομένως, η αλλαγή συσχετισμού δύναμης υπέρ του ΚΚΕ είναι απαραίτητη. Θα μου πείτε, εδώ ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογής. Πόσα κατεβαίνουν, 7 ψηφοδέλτια; Η ΝΔ, υποτίθεται η «νέα» ΝΔ, η οποία έκανε την αυτοκριτική της, αυτό δεν πρέπει να περάσει. Δεν άλλαξε πολιτικά.
Το ΠΑΣΟΚ έχει 3. Εναν επίσημο, τον Σγουρό, και δύο τους οποίους, αν θέλετε, ούτε που βγήκε δημόσια και να πει ότι δεν το εκφράζουν. Ο Μητρόπουλος, Εθνικό Συμβούλιο, ο Δημαράς κλπ. Ο Δημαράς πιάνει αυτούς που είναι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο Μητρόπουλος αυτούς που είναι ΠΑΣΟΚ, υποτίθεται ο «αριστερός χώρος». Και είναι και ο Ψαριανός, ο οποίος είναι της Δημοκρατικής Αριστεράς αλλά στο 80% πάνε με το ΠΑΣΟΚ. Για σκεφτείτε, κοινό τραπέζι Περιφέρεια Αττικής και οι δήμαρχοι, μπορεί να κάνει τώρα κριτική ο Ψαριανός στον Σγουρό ή στον Κικίλια; Δεν μπορεί να κάνει. Στον Μπουτάρη, η Ξηροτύρη έκανε κριτική στον Μπουτάρη; Αφού τον στηρίζουν. Στην Περιφέρεια μόνοι, στον Δήμο μαζί.
Επομένως, μπορεί να μην υπήρξε σχεδιασμός, μπορεί και να υπάρχει, αλλά αντικειμενικά σήμερα λειτουργεί ως ανάχωμα στο ριζοσπαστισμό προς το ΚΚΕ. Κι αυτό το ανάχωμα δεν πρέπει να περάσει.
Συμμαχία για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης
Κι επιπλέον, κοιτάξτε να δείτε, στις προηγούμενες εκλογικές μάχες ακούγαμε κι αυτό: Μα γιατί η αριστερά να μην είναι ενωμένη, οι τοπικές εκλογές δεν είναι εθνικές, εντάξει τα τοπικά. Για σκεφτείτε να είχαμε υποχωρήσει σε μια πίεση που είχε ένας καλοπροαίρετος αριστερός κόσμος, να κάναμε την «ενότητα της αριστεράς» με τον ΣΥΡΙΖΑ, πού θα ήμαστε τώρα;

Αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε ενάντια στη συμμαχία. Εμείς όμως, παίρνοντας υπόψη τη φάση που βρίσκονται σήμερα οι εξελίξεις, βάζουμε την κοινωνικοπολιτική συμμαχία, την εδράζουμε στην κοινή δράση και στη συμφωνία με τα κοινά συμφέροντα, με την κοινή γραμμή εργατικής τάξης, αυτοαπασχολουμένων της πόλης και αγροτιάς.
Εκεί θα δεις πού συμφωνείς. Οχι γενικά ο λαός, η ενότητα των αριστερών, η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων - γιατί αριστερός και προοδευτικός μπορεί να είναι πάρα πολύς κόσμος. Αν όμως φύγεις απ' τη διάθεση της κοινωνίας, που αποτελείται από αντιμονοπωλιακές δυνάμεις, από εργατική τάξη και μικροαστικά στρώματα - με συγχωρείτε, δεν το λέω υποτιμητικά -, αν φύγεις από κει, τότε δεν πατάς πάνω σε εναλλακτική λύση και δεν προσβλέπεις στην κοινή δράση των κοινωνικών δυνάμεων. Προσβλέπεις σε ένα πολιτικό σχήμα το οποίο θα κάνει αναδιανομή της εκλογικής πίτας.
Εμάς μας ενδιαφέρει αυτό που λέμε η αλλαγή συσχετισμού δύναμης και σε κοινωνικό επίπεδο. Δεν μπορεί να έχεις συντηρητικοποίηση στο κοινωνικό επίπεδο και στο πολιτικό επίπεδο να μπορείς να έχεις μια ριζοσπαστική πολιτική συμμαχία. Και να το πούμε καθαρά, η κοινωνική συμμαχία είναι αυτή που σήμερα θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα έχουμε πιο ολοκληρωμένη συμμαχία και σε πολιτικό επίπεδο, των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων που λέμε εμείς.
Κι αν θέλετε, αυτό είναι ένα μάθημα και για το ΚΚΕ. Γιατί πρέπει να βλέπεις αυτό και ακριβώς εμείς σήμερα προσβλέπουμε μέσα από την εκλογική μάχη να γίνει ένα βήμα στη συμμαχία των εργατοϋπαλλήλων με τα μικροαστικά λαϊκά στρώματα. Να ξεπεραστούν προκαταλήψεις που υπάρχουν. Αυτό είναι που θα διαμορφώσει την κοινωνική πολιτική πλειοψηφία και όχι τα σχήματα αυτά τα οποία γίνονται με τα μάτια στην κάλπη.
Εδώ ο λαός πρέπει να αποφασίσει το εξής πράγμα: Από τη μια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κι απ' την άλλη ΚΚΕ. Ούτε αποχές, ούτε όλα αυτά τα «δεν πάω να ψηφίσω». Αυτά δεν πονάνε κανέναν. Αυτό είναι το ζήτημα. Αυτό μπορεί να φέρει αλλαγές, καλύτερο κλίμα; Είναι έτοιμοι στα εναλλακτικά σχέδια. Η Μπακογιάννη κάνει κόμμα, ο Κουβέλης έκανε, ο ΛΑ.Ο.Σ. παίζει διάφορους ρόλους, είναι ο συνδετικός κρίκος για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Αυτός είναι η σαπίλα. Εχουνε τους σοβαρούς, τους σοβαροφανείς, τους έτσι, τους αλλιώς, τους αριστερούληδες, τους κεντροαριστερούληδες, τους κεντροδεξιούληδες, έχουν και το ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον αντικομμουνισμό του ΛΑ.Ο.Σ. Γιατί θέλουν κι ένα μέρος των λαϊκών στρωμάτων, των μικρομεσαίων που είναι πια εξαθλιωμένοι, να τους τραβήξουν εκεί.
Εχουν συνταγές για όλα, για το καινούριο φαγητό και πρέπει να κόψουμε και αυτές τις συνταγές. Και να διαμορφωθεί αυτός ο πόλος, ο πόλος ΚΚΕ και στο κοινωνικό επίπεδο, με τις δυνάμεις εκείνες τις κοινωνικές, με τα μαζικά όργανα που διαμορφώνουν αυτό τον πόλο. Και πρέπει απ' τα κάτω προς τα πάνω να αλλάξει ο συσχετισμός. Και η δράση απ' τα κάτω προς τα πάνω είναι που θα στηρίζει τις κεντρικές πρωτοβουλίες.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: