Ο δορυφόρος Τσανγκ-ε 2, o δεύτερος κινεζικός δορυφόρος σχεδιασμένος να τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, εκτοξεύτηκε με επιτυχία την Παρασκευή, επέτειο των 61 χρόνων από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Η αναχώρηση της αποστολής ήταν πρώτο θέμα στα κινεζικά δελτία ειδήσεων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους εορτασμούς για την επέτειο στην πλατεία Τιεν Αμέν του Πεκίνου, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.
Ο Τσανγκ-ε 2 (παίρνει το όνομα μιας κινεζικής θεότητας που ταξίδεψε στο φεγγάρι) θα φτάσει στη Σελήνη σε πέντε μέρες και θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 100 χλμ από την επιφάνεια.
Σταδιακά θα πλησιάζει μέχρι την απόσταση των 15 μόλις χιλιομέτρων, και μεταξύ άλλων θα φωτογραφίσει τον «Όρμο των Ουράνιων Τόξων», μια περιοχή της Σελήνης στην οποία προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί το 2013 η επόμενη αποστολή Τσανγκ-ε 3.
Οι διαστημικές φιλοδοξίες της Κίνας προβλέπουν ακόμα αποστολή συλλογής σεληνιακών δειγμάτων το 2017 και επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι μετά το διάστημα 2025-2030.
Αυτό θα καθιστούσε την Κίνα τη δεύτερη χώρα που στέλνει ανθρώπους στη Σελήνη.
Με την εκτόξευση της ιστορικής αποστολής Σενζού-5 το 2003, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα του κόσμου, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που πραγματοποιεί επανδρωμένη πτήση στο Διάστημα. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει δύο ακόμα επανδρωμένες αποστολές.
Για το 2011 η Κίνα προγραμματίζει να εκτοξεύσει το πρώτο τμήμα του διαστημικού σταθμού της, στο οποίο θα συνδέονται τα επόμενα χρόνια οι μελλοντικές αποστολές του Σενζού («θεικό σκάφος»).
Αντίστοιχες διαστημικές φιλοδοξίες έχουν πάντως κι άλλες ασιατικες χώρες: H Ινδία έστειλε αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης το 2008 και προγραμματίζει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της στο Διάστημα για το 2016.
Η Ιαπωνία εκτόξευσε τον πρώτο σεληνιακό δορυφόρο της πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ αντίστοιχη αποστολή ετοιμάζει και η Νότιος Κορέα.
Πηγή: www.in.gr-Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου