Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Ένας χρόνος Υπουργείο Περιβάλλοντος: ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ, ΤΙ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ;

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής γεννήθηκε πριν ένα ακριβώς χρόνο, με την απόφαση 2876/7.10.2009 του πρωθυπουργού. Σχολιάζοντας την πρώτη του επέτειο, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε:
«Ένα χρόνο μετά, οι προσδοκίες που γέννησε η δημιουργία του υπουργείου Περιβάλλοντος, δείχνουν ήδη τα όριά τους. Οι δηλώσεις καλών προθέσεων και τα μικρά θετικά βήματα είναι πάντα ευπρόσδεκτα, το αντίκρισμα τους είναι όμως περιορισμένο όταν δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης ούτε επαρκής πίεση από την πλευρά της κοινωνίας.
Για τους πολίτες και το περιβάλλον, σημασία έχουν οι πολιτικές που τελικά υλοποιούνται:
  • Όταν το κράτος αρνείται να θεσπίσει ασφαλές όριο για το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό,
  • Όταν δημόσιες υπηρεσίες προσφεύγουν για ανάκληση των δικαστικών αποφάσεων που σταματούν την εκτροπή του Αχελώου,
  • Όταν σχεδιάζονται ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία που δε θα μπορούν να κλείσουν με καμιά πολιτική απόφαση,
  • Όταν ξηλώνονται τα δύο τρίτα του σιδηροδρομικού δικτύου αποκλείοντας κάθε προοπτική να συγκρατηθούν οι επιπτώσεις των μεταφορών στην κλιματική αλλαγή,
  • Όταν θεσπίζεται η δυνατότητα αυθαίρετης αναστολής της μισής περιβαλλοντικής νομοθεσίας για χάρη οποιουδήποτε επενδυτή, ή εκχωρούνται 1500 στρέμματα δημόσιας γης στο Ελληνικό σε μια πρωτεύουσα χωρίς πράσινο,
τότε ελάχιστη πρακτική σημασία έχει ποιοι υπουργοί αποτελούν την κυβέρνηση και σε ποιόν από αυτούς χρεώνεται κάθε απόφαση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, είχαμε πρωτοστατήσει στο αίτημα για υπουργείο Περιβάλλοντος και χαιρετίσαμε τη δημιουργία του ως σημαντικό θετικό βήμα. Θα χρειαστούν όμως πολλοί ακόμη αγώνες και ισχυρή κοινωνική πίεση για να αποτελέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος αιχμή μιας βιώσιμης στροφής στην πολιτική όλων των υπουργείων, και όχι περιβαλλοντικό άλλοθι μιας κυβέρνησης που αδυνατεί να δει πέρα από τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το κόστος της εργασίας».
Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων Πράσινων

Δεν υπάρχουν σχόλια: