Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΤΕΣΙΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Διαδήλωσαν μαζί με τα παιδιά τους για καλύτερη ζωή
Από την πορεία στην Αθήνα
«Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός» και «Δουλειά για όλους, Μόρφωση, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»!
Με τέτοια συνθήματα διαδήλωσαν, χτες, οι απεργοί εργαζόμενοι στο δημόσιο οι οποίοι συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις σε δεκάδες πόλεις. Οι εργαζόμενοι ανέδειξαν ότι η απόκρουση της σφοδρής αντεργατικής επίθεσης απαιτεί την αγωνιστική συσπείρωση και οργάνωση με το ΠΑΜΕ και συναντήθηκαν με τη γενιά των παιδιών τους, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, που κάτω από τα πανό του ΜΑΣ και του ΣΑΣΑ έφτασαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια. Σκοπός τους, να αναδείξουν όλοι μαζί πως απαιτούνται κοινοί αγώνες ενάντια στην πολιτική που αφενός χτυπά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και αφετέρου αξιοποιεί τα σχολειά για να εκπαιδεύει τους αυριανούς εργάτες στην υποταγή.

Δεν αρκεί «να μιλάμε για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής και να μένουμε στις διαπιστώσεις (...) Το κυρίαρχο είναι να δούμε τι κάνουμε για να βγούμε από αυτό τον αντεργατικό εφιάλτη», τόνισε από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης η Λαμπρινή Χριστογιάννη,εργαζόμενη στο δημόσιο και στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Η αντιμετώπιση της γενικευμένης, καθολικής επίθεσης του κεφαλαίου χρειάζεται όχι μόνο την απόρριψη του μνημονίου αλλά της ίδιας της καπιταλιστικής παραγωγής που γεννάει κρίσεις». Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται «η πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η καταδίκη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. που συναινούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που σπέρνουν αυταπάτες». Καταδίκη που πρέπει να εκφραστεί και στις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Απαιτείται ακόμα, συνέχισε, η καταδίκη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, «να οργανώσουμε από τα κάτω την αντίστασή μας με Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ, σε κάθε κλάδο του δημοσίου. Σε κάθε τόπο δουλειάς να δημιουργηθούν πυρήνες αντίστασης, που θα παλεύουν καθημερινά μαζί με το ΠΑΜΕ». Ακολούθησαν ομιλίες εκ μέρους του ΜΑΣ, της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας και του ΣΑΣΑ (βλ. ρεπορτάζ σελ. 17) και στη συνέχεια πορεία μέχρι τη Βουλή, την οποία είχε περιστοιχίσει πλήθος αστυνομικών δυνάμεων.
Στη Θεσσαλονίκη, η κινητοποίηση έγινε παρά τη συνεχή βροχή. «Με το ΠΑΜΕ συσπειρωμένοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να δώσουμε άλλη πνοή και δύναμη στον αγώνα μας», τόνισε ο Γιάννης Νοτάκης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Από την πλευρά του ΜΑΣ ο Κώστας Καπνιάς, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΜΑΣ, σημείωσε πως «προετοιμάζουν τα παιδιά από τα έξι κιόλας χρόνια τους για τον αυριανό εργαζόμενο», ενώ από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ ο Γιάννης Παπαδόπουλος κατήγγειλε τη στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών «που παζαρεύουν τους όρους και τις διαδικασίες για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων και μάλιστα τα θεωρούν θετικά». Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, που κατέληξε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στα Γιάννενα, πριν την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες που διαμορφώνονται εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, υγειονομικό υλικό και φάρμακα, που δεν επιτρέπουν την ασφαλή φροντίδα υγείας στους ασθενείς και οδηγούν πολλούς από αυτούς στον ιδιωτικό τομέα για χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 3 μήνες περίπου δε γίνονται επεμβάσεις για καταρράκτη αφού οι εταιρείες που λυμαίνονται τον σχετικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (ενδοφακό) δεν τον παραδίδουν λόγω χαμηλού κέρδους.
Στην Κέρκυρα η κινητοποίηση κατέληξε στην Επιτροπή της Φοιτητικής Μέριμνας καταγγέλλοντας το μαζικό ξεσπίτωμα φοιτητών που προωθείται ως συνέπεια της κυρίαρχης πολιτικής. Για το ίδιο ζήτημα πραγματοποιήθηκε κατάληψη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Στη Χαλκίδα η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας επικεντρώθηκε στις υπηρεσίες του ΟΠΑΔ.

Πηγή: www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: