Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Κουκούλωμα της υπόθεσης των φυλακών της CIA

Σε κουκούλωμα της υπόθεσης των μυστικών πτήσεων της CIA, που μετέφερε στα διάφορα κολαστήρια τους εμφανιζόμενους ως «τρομοκράτες» προχώρησε το Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο μετά από πιέσεις της κυβέρνησης Ομπάμα. Αποφάσισε να κλείσει το φάκελο αυτής της πρακτικής που εγκαινιάσθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου επικαλούμενο το «κρατικό απόρρητο». Η Αμερικανική Ενωση για την Υπεράσπιση των Ατομικών Ελευθεριών (Aclu), η οποία υποστηρίζει τους ενάγοντες στην υπόθεση, ανακοίνωσε αμέσως ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Ολομέλεια (11 μέλη) του δικαστηρίου αποφάσισε με έξι ψήφους υπέρ και πέντε κατά, κάνοντας δεκτή τη θέση της Εισαγγελίας περί απορρήτου.


 Η υπόθεση ξεκίνησε το Μάιο 2007 με τη μήνυση που κατέθεσαν πέντε πρώην κρατούμενοι εναντίον της «Jeppesen Dataplan», θυγατρικής της «Boeing», την οποία κατηγόρησαν ότι παρείχε την πρακτική υποστήριξη στη μεταφορά των «υπόπτων» προς κέντρα κράτησης εκτός των ΗΠΑ, τις μυστικές φυλακές που υπήρξαν σε διάφορες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, όπου έχουν καταγγελθεί και βασανιστήρια.

ΠΗΓΗ : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: