Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Στο δρόμο της ανατροπής Κοσμοσυρροή - ποτάμι από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων

Κοσμοσυρροή - ποτάμι από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων
Δεν είναι μόνο ο καινούριος χώρος - πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια - ούτε η νέα «εικόνα» του Φεστιβάλ, αλλά το μεγάλο πλήθος που συμμετείχε, απόδειξη ότι το σύνθημα «Με τοΚΚΕ υπάρχει λύση - Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής», απηχεί ήδη σε πλατιές λαϊκές μάζες! Επί της υποδοχής το σύνθημα - προτροπή και υπόμνηση της ανάγκης που οι συνθήκες διαμορφώνουν. Στο 36ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που αφού «αρμένισε» σε «θάλασσες» νέων και ανθρώπων του μόχθου σε όλη τη χώρα, έριξε «άγκυρα» από χτες και ως και το Σάββατο στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον. Ολα δείχνουν ότι θα αποτελέσει ένα Φεστιβάλ σταθμό .
Ηταν ολοφάνερο από χτες - απο την κοσμοσυρροή που ξάφνιαζε έτσι ποτάμι που ήταν- ότι χιλιάδες σαλπάρουν μαζί με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ σε ένα ταξίδι ελπίδας, αισιοδοξίας, αγωνιστικής ανάτασης.
Σε ένα χώρο πρόσφορο για τη νεολαία και τους ανθρώπους του μόχθου του Λεκανοπεδίου να διαδηλώσουν την οργή τους, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να τη μετουσιώσουν σε υλική δύναμη ανατροπής, να βροντοφωνάξουν ότι δεν παραιτούνται από το δίκιο τους, απ' τα αιτήματά τους, να συζητήσουν τη λύση και την προοπτική που σήμερα είναι ευδιάκριτη και αναγκαία όσο ποτέ, να ανταλλάξουν σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις, να τραγουδήσουν τους καημούς και τις προσδοκίες τους, να δημιουργήσουν.

Η ΚΝΕ υποδέχεται από χτες χιλιάδες νέους και μεγαλύτερους, μαθητές και φοιτητές, εργάτες, άντρες και γυναίκες, απόμαχους της δουλειάς, αλλά μαχητές της ζωής, σε ένα συναπάντημα πολιτικό και πολιτιστικό. Χιλιάδες που αποφάσισαν, περνώντας τις πύλες του Φεστιβάλ, να συναντηθούν μαζί της, να γίνουν κοινωνοί των μηνυμάτων του, που εκπέμπονται διαρκώς και με κάθε τρόπο, απ' τα πανό και τα ταμπλό, όπως αυτό που δεσπόζει αμέσως μετά την κεντρική είσοδο με την εικόνα του Ν. Μπελογιάννη και το σύνθημα «Το ΚΚΕ δήλωση μετανοίας στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφει», τις συζητήσεις, τα δρώμενα, το τραγούδι και τη μουσική.
Διαφορετική φέτος, αλλά πάντα όμορφη, οικεία, φιλόξενη, πρωτοποριακή και ανατρεπτική η κόκκινη πολιτεία που στήθηκε στις Δυτικές Συνοικίες της Αθήνας. Από εκεί εκπέμπει για τρεις μέρες ο παλμός της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης, αντεπίθεσης, ανατροπής.
Διαφορετικό φέτος το Φεστιβάλ. Οχι μόνο γιατί είναι διαφορετικός ο χώρος που το φιλοξενεί. Ούτε μόνο γιατί τα παιδιά της ΚΝΕ ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, επιστρατεύοντας όλο τους το μεράκι, τις ιδέες, την εργατικότητα για να τη στήσουν απ' το μηδέν, αναδεικνύοντας έναν άλλο εθελοντισμό - στον αντίποδα του εθελοντισμού της υποταγής που το σύστημα προβάλλει - αυτόν της εθελοντικής στράτευσης και κατάθεσης στον αγώνα για τα δίκια του λαού και των παιδιών του.
Διαφορετική την έκαναν και οι επισκέπτες της τούτη τη φορά. Η οργή τους - μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε, γιατί μεγαλύτερη από ποτέ η επίθεση που τους τσακίζει - στους χώρους του Φεστιβάλ γονιμοποιήθηκε με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Απ' αυτό το σμίξιμο ο καρπός δεκάδων συζητήσεων που άνοιγαν διαρκώς, παντού, πυροδοτούνταν με μια λέξη μόνο. Για τις επικείμενες εκλογές για την τοπική διοίκηση, για τα ψηφοδέλτια μάχης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για την κατάσταση στο εργατικό λαϊκό κίνημα, για το τι κάνουμε, πώς παρεμβαίνουμε για να επιδράσουμε σε συνειδήσεις, να βαθύνουμε θετικές διεργασίες, πώς προχωράμε πιο αποτελεσματικά, πώς οργανώνουμε και συντονίζουμε τα βήματά μας για να γίνει η λύση ορατή από ακόμα περισσότερους, πράξη η ανατροπή. Δηλωτική αυτής της γόνιμης αναζήτησης η πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση - συζήτηση για το σοσιαλιστικό ρεαλισμό, αλλά και η προσήλωση σε βίντεο που προβάλλονταν για ζητήματα που αφορούν άμεσα στην οργάνωση της πάλης. Στο διά ταύτα η οργή ήταν ήδη αισιοδοξία, ανάταση, πίστη στη δύναμη και τη δυνατότητα, στο «εμείς» και στο «μπορούμε»...
Ανθρωποι κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά της Αθήνας, άνθρωποι που εξερεύνησαν το νέο χώρο και βρήκαν τη θέση τους στις «γωνιές» των γυναικών, των μεταναστών, του αθλητισμού, του πολιτισμού, στον ιδιαίτερο χώρο των παιδιών όσοι απ' αυτούς έφεραν και τα παιδιά τους, επισκέφτηκαν τη διεθνούπολη που εκπέμπει και φέτος ισχυρό μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης. Ανθρωποι που μοιράζονται ίδια βάσανα, αλλά δε γονατίζουν, ανοίγουν βηματισμό με καθαρή προοπτική, έστειλαν ένα μυριόστομο μήνυμα σε εκείνους «που αμπάρωσαν το δρόμο με σκοτάδι»: Τα σκοτάδια θα γίνουν φως, με τη συνειδητή συστράτευση και συμπόρευση με το ΚΚΕ, με ανειρήνευτη πάλη ταξική.

Πηγή :www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: