Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στην Κοζάνη

«Ο πρωθυπουργός κάπου δέκα, δεκαπέντε μέρες - δεν ξέρω και είκοσι - είναι εκτός Ελλάδας. Δε θα σταθούμε σε αυτό, γιατί είτε είναι εκτός Ελλάδας, είτε είναι εντός Ελλάδας, η πολιτική είναι αντεργατική και αντιλαϊκή.
Ποιο είναι, λοιπόν, το κύριο ζήτημα, που έθεσε ο πρωθυπουργός έξω και με βάση αυτό καθόρισε και ποιους θα συναντήσει και πώς θα συμπεριφερθεί; Καταρχήν πήγε έξω για να εξασφαλίσει τη κερδοφορία του σκληρού πυρήνα του ελληνικού κεφαλαίου,  τη συμμετοχή του σε όλο αυτό το διεθνές παιχνίδι για την εξασφάλιση ενός μεριδίου στα κέρδη, είτε με επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα λειτουργήσουν σε βάρος άλλων επενδύσεων, είτε για επενδύσεις στο εξωτερικό. Τι πρόσφερε εκεί; Ποιο ήταν το κύριο επιχείρημα του; Είπε ότι εμείς στην Ελλάδα είχαμε το θάρρος - εμείς το λέμε θράσος - να πάρουμε μια σειρά μέτρα, που σε άλλες συνθήκες αν δεν είχαμε την κρίση θα χρειαζόταν χρόνος και τα πήραμε μέσα σε λίγο διάστημα.

Για ποια μέτρα μιλάει; Για την πιο φθηνή, εκμεταλλεύσιμη και χειραγωγήσιμη εργατική δύναμη. Αναφέρεται και στο ότι ανοίγουν δρόμο να περάσουν τα μονοπώλια και εκεί που κυριαρχούσε η μικρή - μεσαία επιχείρηση, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Και εννοεί, βεβαίως, και την αγροτική παραγωγή και τους μικρούς αγρότες.  Αυτό πήγε να προσφέρει.
Τους είπε: Τι προσφέρουμε; Καλές συνθήκες εκμετάλλευσης και πολιτικό κλίμα -γιατί τους ενδιαφέρει να τσακίσουν το κίνημα- για να μπορούν να κάνουν επενδύσεις. Αυτή ήταν η υπόθεση. Βεβαίως, με βάση αυτό κάνει τις διάφορες επαφές και παίρνει και τα συγχαρητήρια. Αισθάνθηκε, για παράδειγμα -εμείς έτσι το εισπράξαμε- σαν στο σπίτι του όταν πήγε στην Γουόλ Στριτ. Πήρε τα συγχαρητήρια του αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Ω, ποία υπερηφάνεια πρέπει να νιώσει ο ελληνικός λαός! Μα, αυτό είναι απόδειξη, προσφέρει φθηνή εργατική δύναμη κτλ. Κι όμως, δεν πρόσφερε μόνο αυτό. Σε αυτό το ταξίδι παίζονται κι άλλα πράγματα, συνυφασμένα με την κερδοφορία, τα οποία αφορούν και τους κατοίκους του πιο μικρού χωριού της Δυτικής Μακεδονίας. Έστω κι αν αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να συλλάβουν πώς διασυνδέονται γενικότερα ζητήματα και εκτός Ελλάδας, με το τι γίνεται στο τελευταίο χωριό της Κοζάνης.
Να χρησιμοποιήσω και εγώ τον όρο που χρησιμοποιούν οι αστοί: Είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό, έτσι λένε. Αν είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό, ό,τι αποφασίζεται έξω μας αφορά όλους. Ποια ζητήματα συζητιούνται αυτή τη στιγμή στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον; Συζητιέται η κλιματική αλλαγή της χιλιετίας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα πάει και σε ένα τραπέζι για την ισοτιμία των δύο φύλων, να κάνει παρέμβαση. Εκεί βεβαίως, θα περηφανευτεί γιατί αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες, γιατί οι παιδικοί σταθμοί - που αντικειμενικά στον καπιταλισμό συνδέονται πιο πολύ με τις γυναίκες - αφήνουν τα παιδιά έξω! Δεν ξέρω αν όλα αυτά θα τα πλασάρει σαν ισοτιμία, θα δούμε.
Συζητιούνται θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θέματα που έχουν σχέση με το Αιγαίο και την προαποφασισμένη εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στο ΝΑΤΟ και στην Τουρκία, που αφορούν την άμυνα της χώρας, το δικαίωμα της χώρας να εξασφαλίσει την αμυντική ικανότητα, όχι γενικά της Ελλάδας, αλλά και σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου, που κατά την Τουρκία και κατά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ είναι γκρίζες ζώνες κτλ.
Και όλα αυτά ξέρετε με τι αντιστάθμισμα; Νέες πηγές ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αιολική ενέργεια, αιολικά πάρκα, ανεμογεννήτριες. Κι εδώ αφορά και το νομό, γιατί η ενέργεια είναι ενιαίος τομέας. Όλη αυτή η φασαρία να αντιμετωπιστεί ο χώρος του Αιγαίου, ότι θα μας εξασφαλίσει νέες πηγές ενέργειας, χωρίς καν να μας έχουν πει σε ποιο ποσοστό, έχει άμεση σχέση πέρα απ' την κερδοφορία και με το να πέσει στα μαλακά η όποια συμφωνία εκχώρησης νέων αρμοδιοτήτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.  Να φανεί ότι κάνουμε πίσω σε θέματα της υφαλοκρηπίδας, αλλά θα λύσουμε το ενεργειακό πρόβλημα στην Ελλάδα. Κάθε εκχώρηση, κάθε άνομη πράξη, πάντα καλύπτεται από ένα προσωπείο.

Σε ερώτηση για την κλήτευση του Κ. Καραμανλή, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

«Εμείς τοποθετηθήκαμε στη Βουλή με τον εκπρόσωπο μας να προσέλθει ο πρώην πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις. Εφόσον έχουν προκύψει κάποια ζητήματα και πρέπει να δεχθεί ερωτήσεις να προσέλθει, όπως ισχύει για όλους. Αυτό δε σημαίνει ούτε ότι προκαταβολικά τον κατηγορείς, ούτε προκαταβολικά τον αθωώνεις. Πρέπει να πάρει θέση.
Το ΠΑΣΟΚ δε συμφώνησε σε αυτό, γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Και δεν το κάναμε εκδικητικά. Απ' τη στιγμή που έχουν προκύψει ορισμένα ερωτήματα από καταθέσεις, δεν καλείς; Δεν προσάπτεις κάποια κατηγορία προκαταβολικά, αλίμονο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: