Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Προκλητικός και κακόβουλος ο Νικολά Σαρκοζί: "Πάρτε στο Λουξεμβούργο τους Ρομά"!

    Έντονη ήταν η αντίδραση της Γαλλίας στις δριμείες επικρίσεις της επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης, Βίβιαν Ρέντινγκ, για τις απελάσεις των Ρομά. Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πρότεινε έτσι ειρωνικά στην επίτροπο να δεχθεί τους απελαθέντες Ρομά στην πατρίδα της, το Λουξεμβούργο! Τη σχετική δήλωση έκανε ενώπιον κυβερνητικών βουλευτών, στους οποίους δικαιολόγησε την πολιτική έναντι των Ρομά...

    Απάντηση στον Γάλλο πρόεδρο έδωσε αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπόρν δηλώνοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος φάνηκε "κακόβουλος": "Δεν είναι η Βίβιαν Ρέντινγκ ως Λουξεμβούργια που μίλησε. Κατάγεται από το Λουξεμβούργο, αλλά είναι επίτροπος και υπεύθυνη για τον τομέα της Δικαιοσύνης", δήλωσε ο Ασελμπόρν. 
    Παράλληλα την προσωπική του υποστήριξη στην επίτροπο εξέφρασε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


    Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία της Επιτρόπου, η οποία απειλεί το Παρίσι με δίωξη όσον αφορά τις απελάσεις Ρουμάνων και Βουλγάρων Ρομά, ο Μπαρόζο σημείωσε ότι η Ρέντινγκ έχει "την πλήρη υποστήριξη" της Επιτροπής και την "προσωπική" του υποστήριξη ως προέδρου της. Ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πάντως ότι "κάποια από τις εκφράσεις" που χρησιμοποίησε προχθές η Ρέντινγκ "θα μπορούσε να προκαλέσει παρανόηση". Ο Μπαρόζο αναμενόταν να συναντηθεί χθες το βράδυ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. 
    Την υποστήριξή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο δικαίωμά της να εξετάσει αν η μεταχείριση των Ρομά από τη Γαλλία είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία της μετακίνησης εξέφρασε παράλληλα χθες η Γερμανία, που όμως επέκρινε τον τόνο που χρησιμοποίησε η Ρέντινγκ στις προχθεσινές δηλώσεις της. 
    Από γαλλικής πλευράς πάντως, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς χαρακτήρισε "ανάρμοστη παρεκτροπή" τη δήλωση της Ρέντινγκ. "Ο τόνος που χρησιμοποίησε για το θέμα αυτό υπερέβη τα όρια. Η υπομονή έχει τα όριά της, δεν είναι αυτός τρόπος να απευθύνεται κανείς σε ένα κυρίαρχο κράτος", τόνισε ο Γάλλος υπουργός, που σχολίασε ότι "ένα οικονομικό επίδομα και ένα αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την ευρωπαϊκή χώρα καταγωγής τους, δεν είναι στρατόπεδα θανάτου, δεν είναι θάλαμοι αερίου". 
    Για "παρεκτροπή" της Ρέντινγκ μίλησε χθες και ο υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν. Ο Μπεσόν, στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι η Ρέντινγκ εκπροσωπεί και τις θέσεις των άλλων Ευρωπαίων, απάντησε: "Δεν είμαι καν σίγουρος ότι εκπροσωπεί τον ίδιο της τον εαυτό, καθότι η κυρία Ρέντινγκ είναι συνήθως πιο μετρημένη. Δεν είμαστε εδώ πάντως για να κάνουμε πολεμική. Μας θέτει δίκαια ερωτήματα, καθ' ότι είναι προστάτης των Συνθηκών, και μας ρωτάει εάν σεβαστήκαμε το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η απάντηση είναι 'ναι, η Γαλλία σεβάστηκε το ευρωπαϊκό δίκαιο, η Γαλλία σέβεται και την δική της νομοθεσία'".

    Πηγή:www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: