Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ! Θεριεύει η ελπίδα λαϊκής ανάτασης !

Θεριεύει η ελπίδα λαϊκής ανάτασης
 
Είναι όντως μια πολύ μεγάλη συνάντηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Αθήνας. Με βαθύ, ουσιαστικό πολιτικό και ιδεολογικό περιεχόμενο. Μια συνάντηση που έχει πίσω της τους μεγάλους αγώνες της προηγούμενης περιόδου και δίνει τα εχέγγυα ότι θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και μαζικότητα σε αυτούς που έρχονται, στο δρόμο της ανατροπής.
Χιλιάδες νέων και εργαζομένων πέρασαν και χτες το βράδυ τις πύλες του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον, επιβεβαιώνοντας την απήχησή του ως κορυφαίου πολιτικού και πολιτιστικού γεγονότος και την εκτίμηση ότι θα αποτελέσει φεστιβάλ - σταθμό. Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ο χώρος έσφυζε από ανθρώπους κάθε ηλικίας από ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.
Ο ασύγκριτα μεγαλύτερος χώρος από αυτόν της Πανεπιστημιούπολης αποδείχτηκε μικρός για να χωρέσει το πλήθος. Κάθε του γωνιά εστία δημιουργικών δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, καλλιτεχνικής έκφρασης από σημαντικούς ερμηνευτές, πολιτικών συζητήσεων για την κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός, για την ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης της πάλης στην κατεύθυνση του άλλου δρόμου ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα.

Το Φεστιβάλ επισκέφθηκε χτές η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕΑλέκα Παπαρήγα που πέρασε απο ένα προς ένα τα περίπτερα και τους χώρους του.
Από την επίσκεψη -χτες το βράδυ στο χώρο - της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα
Η διάθεση των επισκεπτών του Φεστιβάλ να εκφράσουν όλα όσα κουβαλάνε, να συμμετάσχουν σε συλλογικές δραστηριότητες, να ακούσουν τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, αποτυπώθηκε στη μεγάλη συμμετοχή στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου μέχρι τέλους. Οπως η συζήτηση για την καπιταλιστική κρίση με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το κρίσιμο σήμερα δίλημμα «θυσίες για την ανάπτυξη των μονοπωλίων ή στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας τους». Το ίδιο και η συζήτηση για τον αντικομμουνισμό που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, βαθιάς σήψης του συστήματος της εκμετάλλευσης, διογκώνεται. «Το μέλλον δεν ποινικοποιείται, ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε στο φόντο των δυο τεράστιων ταμπλό που δέσποζαν στο χώρο της Διεθνούπολης. Το ένα με την πεποίθηση: «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου» και το δεύτερο με τη φωτογραφία απ' το πανό που το ΚΚΕ είχε υψώσει στην Ακρόπολη προτρέποντας σε ξεσηκωμό τους λαούς της Ευρώπης.
Μεγάλο το ενδιαφέρον και για τις εκδηλώσεις που αφορούσαν στις θέσεις του ΚΚΕ για τη μετανάστευση, για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ και γενικότερα στην τεχνική εκπαίδευση. Το στίγμα του περιεχομένου των συζητήσεων δινόταν και απ' τα συνθήματα στα περίπτερα, όπως: «Τέρμα πια στην κοροϊδία - Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές - Δουλειά με δικαιώματα για όλους» - «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά» - «Εργαζόμενοι, άνεργοι οργανωθείτε στα σωματεία σας» - «Μαζί με το ΚΚΕ Ελληνες και μετανάστες μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για ριζικές αλλαγές, κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό».
Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ τίμησαν εξίσου όλους τους χώρους, τη Διεθνούπολη, όπου επισκέπτες ζητούσαν συνεχώς απ' τις ξένες αντιπροσωπείες να ενημερωθούν για την κατάσταση στις χώρες προέλευσής τους, τις Θεατρικές σκηνές και το πρόγραμμά τους, τον χώρο του πολιτισμού, τα εργαστήρια και τα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν χτες βράδυ, τον χώρο του αθλητισμού, ενώ οι μικροί του φίλοι είχαν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν με το εξαιρετικό πρόγραμμα του Παιδότοπου, που περιελάμβανε κουκλοθέατρο και παράσταση καραγκιόζη.
Αργότερα το βράδυ το μήνυμα εκφράστηκε με νότες, εξαιρετικές μελωδίες. Η δίψα του κόσμου για το καλό, ποιοτικό λαϊκό και πολιτικό τραγούδι γέμισε ασφυκτικά τους χώρους της Κεντρικής Σκηνής για τα αφιερώματα στην Μαρία Δημητριάδη και στα τραγούδια της αμφισβήτησης με τον Β. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον χώρο της Λαϊκής Σκηνής όπου απολαύσαμε πολυφωνικό τραγούδι και αφιέρωμα στον Στ. Καζαντζίδη. Το πρόγραμμα στις σκηνές αυτές έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη δεύτερη μέρα ενός Φεστιβάλ που και χτες φάνηκε ότι θα αποτελέσει σταθμό, συνάμα δε και αφετηρία για δυναμική εκκίνηση των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενόψει των αγώνων που έρχονται, με πρώτη αυτή των εκλογών για την τοπική διοίκηση και τη μάχη για την υπερψήφιση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: