Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκίνησαν χτες οι εκδηλώσεις του 36ου Φεστιβάλ. Αύριο Σάββατο θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»



36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νεανικός παλμός αντεπίθεσης από την πρώτη μέρα
Μαζική η προσέλευση λαού και νεολαίας από την πρώτη μέρα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.). Χτες ξεχώρισε η συζήτηση για τα ναρκωτικά. Σήμερα η συζήτηση για την οικονομία. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Χιόνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στο φιλόξενο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, άνοιξε χτες το βράδυ τα φτερά του το 36ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός πρώτης γραμμής, οι φετινές εκδηλώσεις κυριαρχούνται από την προβολή της πρότασης διεξόδου του ΚΚΕ, ενώ ξεχωριστή θέση έχουν οι ενότητες που αφορούν ειδικά την εργατική τάξη και τη νέα βάρδιά της που βρίσκεται ακόμα στα θρανία.
Το σύνθημα «Με το ΚΚΕ υπάρχει λύση. Να συναντηθούμε στο δρόμο της ανατροπής», κυριαρχεί σ' όλο το χώρο. Τους χιλιάδες επισκέπτες του χώρου υποδέχονται από την είσοδο ακόμα, σε όλα τα ταμπλό (από τις μεγάλες κατασκευές ως τα μικρά «σταντ») τα συνθήματα που μιλάνε για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και την αναλύουν από το γενικό στόχο ως τις λεπτομέρειές της. Για τη λαϊκή οργάνωση στις γειτονιές και στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα χωράφια, τα μικρομάγαζα. Για τους άμεσους στόχους πάλης και τη συνολική διέξοδο. Για την οργάνωση της λαϊκής οικονομίας, την ίδια τη λαϊκή εξουσία.
Στους δύο διαδρόμους που οδηγούν ο ένας στη κεντρική σκηνή κι ο άλλος στο λαϊκό στέκι και τη νεανική σκηνή κυριαρχούν: Το αφιέρωμα στη «Λαϊκή Συσπείρωση» με προβολή των υποψηφίων της - προσώπων αναγνωρίσιμων από τους καθημερινούς αγώνες. Το περίπτερο της Πανελλήνιας Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) που καλεί σε πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει και δηλώνει το συντονισμό της με το ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Η ενότητα του ΜΑΣ για τα ζητήματα της εκπαίδευσης.

Διακριτικό, αλλά συγκλονιστικό συνάμα ένα εικαστικό αφιέρωμα στη Γάζα, στημένο από γυαλόξυλα μαζεμένα στις ακτές της Χαλκιδικής και του Αγ. Ορους, που αυτά καθαυτά στο στήσιμό τους προσπαθούν να περιγράψουν τη φρίκη, προκαλώντας συνειρμούς ανάμεσα σε καμένους κορμούς - κορμιά, σπασμένα γυαλιά - ζωές, κτίσματα - μπάζα.
Ανοίγοντας το πρόγραμμα ο Γ. Γερακάκης από το Γραφείο της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης τόνισε ότι μέσα και από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ η ΚΝΕ ανοίγει τη συζήτηση με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη της αντεπίθεσης, προβάλλοντας το δικό μας δρόμο, με το λαό στο κουμάντο και όχι τα μονοπώλια.
Στα γεγονότα της πρώτης μέρας η συζήτηση για τα ναρκωτικά στο πολιτιστικό στέκι, με ομιλητές την Ελευθερία Βενέτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τονΦαίδωνα Καλοτεράκη, αναπληρωτή διευθυντή του ΚΕΘΕΑ. Στη διάρκειά της, απαντήθηκαν ένα προς ένα, βασικά ιδεολογήματα που ανέχονται - αν δεν ενισχύουν και προωθούν συνειδητά - τη χρήση. Οπως ότι τα ναρκωτικά έχουν πέραση γιατί είναι απαγορευμένα, ότι η λύση είναι στη νομιμοποίησή τους και το διαχωρισμό «μαλακών - σκληρών», ότι τα υποκατάστατα μπορούν να βελτιώσουν το πρόβλημα. Τονίστηκε πως αυτοί που κάνουν τους νέους δούλους του 21ου αιώνα, είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν και αυτά τα ιδεολογήματα. Απαντήθηκε ειδικά η αυθαιρεσία περί «ελευθερίας του σώματος» με την κατηγορηματική θέση ότι ελεύθερος δεν είναι ο νέος που τον πετάνε στην ανεργία, τον κρατούν αμόρφωτο, τον καταδικάζουν σε μισθούς πείνας. «Η δική μας αντίληψη για την ελευθερία τόνισε η Ε. Βενέτη είναι άλλη: Ελεύθερος είναι αυτός που γνωρίζει τους νόμους κίνησης της ιστορίας, κατανοεί την αναγκαιότητα να ανατραπεί αυτό το σύστημα, να οικοδομηθεί μια κοινωνία με την εργατική τάξη στην εξουσία». Η συζήτηση πέρα από τις κεντρικές θέσεις αναπτύχθηκε και γύρω από μια σειρά άμεσες διεκδικήσεις.
«Μπορούμε ακόμα μια ζωή να ζήσουμε καινούργια»...
Στο μουσικό τμήμα της πρώτης μέρας η Ιροντίνα Κάνδραλη και το συγκρότημά της ξεκίνησαν το ταξίδι στην κεντρική σκηνή με ήχους από τη λαϊκή παράδοση αλλά και σύγχρονες μπαλάντες. Σκυτάλη πήρε ο Παντελής Θαλασσινόςτραγουδώντας για την ανάγκη «να πάψουμε να βλέπουμε των ίδιων πάντα λιμανιών τη νυσταγμένη εικόνα» (ανέκδοτο, ακόμα, τραγούδι), επιμένοντας πως «μπορούμε ακόμα μια ζωή να ζήσουμε καινούργια, αντί να μοιάζουμε σαν τον κομμένο δυόσμο». Μαζί του η Γ. Νέγκα και ο Σ. Χατζηευσταθίου, ενώ τα«Κίτρινα Ποδήλατα» είχαν επίσης τη δική τους συμβολή στο πρόγραμμα της κεντρικής εξέδρας.
Στη λαϊκή σκηνή, το γλέντι ξεκίνησε με τραγούδια της λαϊκής παράδοσης από την ομάδα «οι φίλοι της παράδοσης» και «απογειώθηκε» με ποντιακά από τους Κ. Πετανίδη, Τ. Πετρόπουλο και Γ. Παυλίδη. Το πρόγραμμα εκεί έκλεισε με αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι.
Στη νεανική σκηνή, κυριάρχησαν μια σειρά μαθητικά συγκροτήματα αλλά και γνωστά μουσικά σχήματα («Κόκκινα στιχάκια», «X - Dreams», «Iternal sickens», «3 Laloun», «Magic de Spell», «Skelters»).
Η σημερινή μέρα θα κυριαρχηθεί από τη συζήτηση για την οικονομία με εισηγητές την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και υποψήφιο δήμαρχο της πόλης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται αύριο, Σάββατο, με την κεντρική πολιτική συγκέντρωση στην οποία θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ θα χαιρετίσει επίσης ο Θοδωρής Χιόνης μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: