Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ- Ο διαβρωτικός υπόγειος πόλεμος των ιμπεριαλιστών- Κορυφώνεται η ενίσχυση της αντιδραστικής αντιπολίτευσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 26 Σεπτέμβρη

Διαδήλωση του βενεζουελάνικου λαού, ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ στο έδαφος της Κολομβίας

 H προσπάθεια υπονόμευσης, περικύκλωσης και επίθεσης προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και την μπολιβαριανή διαδικασία εκ μέρους της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, εκδηλώνεται κυρίως σε δύο μέτωπα: τον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα.
Προσπάθεια μάλιστα που εντείνεται ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 26ης Σεπτέμβρη, καθώς ο ιμπεριαλισμός «ποντάρει» στην ήττα της λεγόμενης Μπολιβαριανής Διαδικασίας, που έχει σημάνει αλλαγές για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και είναι η έκφραση μιας πιο ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, διαδικασία που στηρίζουν το κυβερνών Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΚΚ Βενεζουέλας (με κριτικό τρόπο και στην κατεύθυνση εμβάθυνσης με προοπτική ρήξης με το κεφάλαιο για το σοσιαλισμό). Σύμφωνα με τις αναλύσεις που γίνονται από τα επιτελεία της αντίδρασης με μια τέτοια ήττα θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Μπολιβαριανή Συμμαχία για τη Λατινική Αμερική-ALBA και σταδιακά, φυσικά υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ, θα εξαναγκαστούν οι υπόλοιπες χώρες όπως η Βολιβία, το Εκουαδόρ, η Νικαράγουα, η Παραγουάη και τα κράτη της Καραϊβικής να συνάψουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Οσο για την Κούβα για άλλη μία φορά θα μείνει απομονωμένη και συνεπώς ευάλωτη στις πιέσεις και στις επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ.
Αν και υπάρχει και μία τρίτη διάσταση σε αυτό τον υπόγειο πόλεμο της κυβέρνησης Ομπάμα, η στρατιωτική, με τις βάσεις που εγκαθιστά γύρω ή κοντά στη Βενεζουέλα και τις συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Βενεζουέλας από αμερικανικά μαχητικά από τις αμερικανικές βάσεις στο Κουρασάο και την Αρούμπα, ο πόλεμος στον πολιτικό και οικονομικό τομέα είναι συνεχής, μακρόχρονος και εξαιρετικά διαβρωτικός.
Στον οικονομικό τομέα, η κυβέρνηση Ομπάμα ασκεί τρομακτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αλυσίδα Citgo, η οποία ανήκει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PdVSA και δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ άλλων και κυρίως ασκεί πιέσεις ως προς την αξιολόγηση της Βενεζουέλας από διεθνείς οίκους και άλλα ευαγή ιδρύματα, ώστε να τοποθετηθεί η Βενεζουέλα στις πρώτες θέσεις του καταλόγου των χωρών προς χρεοκοπία και να υπονομευτεί με αυτόν τον τρόπο η δανειοληπτική της ικανότητα αλλά και των τραπεζών κ.ά.
Στον πολιτικό τομέα, ανοικτά αλλά και μυστικά οι ΗΠΑ επί χρόνια διοχετεύουν τεράστια χρηματικά ποσά προς τα κόμματα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, σε Μη Κυβερνητικές οργανώσεις και κυρίως σε ΜΜΕ ώστε να υπονομεύσουν την κυβέρνηση Τσάβες.
Κοντυλοφόροι σε διατεταγμένη αποστολή
Εγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του νόμου για την Ελευθερία Πληροφόρησης (FOIA) αποκαλύπτουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διοχετεύει υπογείως κάθε χρόνο εκατομμύρια δολάρια σε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης στη Βενεζουέλα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια. Η χρηματοδότηση αυτής της «πληροφόρησης» αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος «επενδύσεων», ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, των αμερικανικών υπηρεσιών προς ομάδες ενάντια στην κυβέρνηση και στην Μπολιβαριανή Διαδικασία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το «Εθνικό Ιδρυμα για τη Δημοκρατία» - (National Endowment for Democracy-NED) που έδωσε συνολικά 1,8 εκατ. δολάρια στις αντιπολιτευόμενες την κυβέρνηση δυνάμεις ενώ οι φοιτητικές οργανώσεις έχουν καρπωθεί το 1/3 περίπου των τελευταίων 6 εκατ. δολαρίων που έχει διαθέσει η «Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη» - USAID στη χώρα.
Η χρηματοδότηση γινόταν κατευθείαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω του NED και της USAID ενώ τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι το χρονικό διάστημα 2007-2009, το ελάχιστα γνωστό γραφείο «Δημοκρατίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εργασίας του ΥΠΕΞ» διοχέτευσε τουλάχιστον 4 εκατομμύρια δολάρια σε δημοσιογράφους σε Βολιβία, Νικαράγουα και Βενεζουέλα, μέσω της Pan American Development Foundation (PADF) που έχει έδρα την Ουάσιγκτον αλλά δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική από το 1962.
Μέχρι στιγμής μόνο τα έγγραφα που αφορούν τους δημοσιογράφους της Βενεζουέλας έχουν κυκλοφορήσει και αποδεικνύουν ότι η PADF, συνεργαζόμενη με τις ΜΚΟ της Βενεζουέλας που συνδέονται με την αντιπολίτευση, έχει χρηματιστεί με 700.000 δολάρια για να χορηγήσει επιδόματα σε δημοσιογράφους και να χρηματοδοτήσει δημοσιογραφικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Εννοείται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκρύβει συστηματικά το ρόλο του στη χρηματοδότηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης της Βενεζουέλας που αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Ούγκο Τσάβες και της Μπολιβαριανής Διαδικασίας. Παρά το γεγονός ότι το ποσό των 700.000 δολαρίων, που απαιτεί εγγράφως το αμερικανικό υπουργείο ώστε να διατεθεί στην PADF, δε φαίνεται να είναι αστρονομικό, τα μεγάλα κεφάλαια έχουν χρησιμοποιηθεί με στρατηγικό τρόπο στην εξαγορά των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης της Βενεζουέλας και στην επάνδρωσή τους με νέους δημοσιογράφους, όπως αναφέρει η ερευνήτρια και δημοσιογράφος Εβα Γκόλιντζερ και προσθέτει ότι επιτεύχθηκε μέσω της συνεργασίας με τις ΜΚΟ της αντιπολίτευσης, μερικές από τις οποίες επικεντρώνονται πολύ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο καμία οργάνωση δεν καθιστά σαφή τη σύνδεσή της με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφού στις επίσημες ιστοσελίδες τους αυτοαποκαλούνται μη κερδοσκοπικές, μη κυβερνητικές πολιτικές οργανώσεις, που είναι ανεξάρτητες και αυτόνομες από τα πολιτικά κόμματα, τα θρησκευτικά ιδρύματα, τους διεθνείς οργανισμούς ή οποιαδήποτε κυβέρνηση.
ΕΕ και ΗΠΑ συμμαχία
Η αποκάλυψη της χρηματοδότησης των ΜΜΕ της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει έκθεση, που κυκλοφόρησε τον Μάη από μια ευρωπαϊκή οργάνωση FRIDE με έδρα την Ισπανία, με την οποία διαπιστωνόταν ότι από το 2002, οι ΗΠΑ δαπανούσαν περίπου 3 με 6 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε «μικρά σχέδια με τα πολιτικά κόμματα και τις ΜΚΟ» στη Βενεζουέλα.
Ομως όπως αποκαλύπτει η έκθεση της FRIDE, που δεν διέπεται από τα φιλικά προς την κυβέρνηση Τσάβες αισθήματα, καθώς την χαρακτηρίζει «ημι-αυταρχική», δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που διοχετεύουν πακτωλό χρημάτων αλλά και η ΕΕ για την ... «αποκατάσταση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας». Κατά την έκθεση της FRIDE, ΗΠΑ και ΕΕ διοχετεύουν ετησίως περίπου 40 -50 εκατομμύρια δολάρια προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης Primeno Justicia, Un Nuevo Tiempo και COPEI και φυσικά ΜΚΟ, φοιτητικές οργανώσεις και ΜΜΕ.
Ακόμη πιο συγκεκριμένα η ΕΕ διοχετεύει περίπου 6 έως 7 εκατομμύρια ευρώ προς κόμματα, ΜΚΟ, οργανώσεις και ΜΜΕ και παρά το γεγονός ότι τα χρήματα διοχετεύονται μέσω των επίσημων κυβερνητικών καναλιών λόγω των σχέσεων των δύο πλευρών, η πλειοψηφία τελικά καταλήγει «σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών» και ΜΚΟ για «τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Παράλληλα, οργανώσεις κυρίως γερμανικές όπως το νεοφιλεύθερο Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) και το σοσιαλδημοκρατικό Ιδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ -(OLDIS-FES) παρέχουν άμεση χρηματοδότηση προς πολιτικά κόμματα, εννοείται της αντιπολίτευσης.
Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση της FRIDE, η ΕΕ λειτουγεί και ως «κανάλι» για την «τριγωνοποίηση» της αμερικανικής χρηματοδότησης, προκειμένου να αποφύγει η Ουάσιγκτον την αποκάλυψη των διαδρομών της και το δημόσιο στιγματισμό της, για την ωμή παρέμβασή της στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

Πηγή: Κυριακάτικος Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: